Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

50 σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης (1959 - 2008)


1959  Αφού νίκησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπατίστα, ο Φιντέλ εισέρχεται στη Αβάνα (8 Ιανουαρίου)


    1959 Δημιουργείται η Εθνική Επαναστατική Πολιτοφυλακή

    1959 Δημιουργείται το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας. Στην Κούβα δεν υπήρχε κινηματογράφος ούτε κάποια υλική βάση για την πραγματοποίηση του.

    1959 Ιδρύεται η Casa de las Americas (Οίκος των Αμερικών) για να συμβάλει στο να αποφευχθεί η πολιτιστική απομόνωση και σήμερα αποτελεί το πιο έγκυρο πολιτιστικό κέντρο στην Λατινική Αμερική.

    1959 Δημιουργία του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων. Η Κούβα έχει σήμερα διπλωματικές σχέσεις με 186 χώρες.

    1960 Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούν τις εξαγωγές προς την Κούβα, ενώ η νέα επαναστατική κυβέρνηση εθνικοποιεί τις εκτεταμένες βορειοαμερικανικές ιδιοκτησίες.

    1960 Εθνικοποιήθηκαν τα διυλιστήρια πετρελαίου, η ηλεκτρική και η τηλεφωνική εταιρεία και 36 κέντρα ζάχαρης, όλα ιδιοκτησίες αμερικανικών εταιρειών.

    1960 Το γαλλικό πλοίο Λα Κούμπρε, που μετέφερε πυρομαχικά, ανατινάζεται στο λιμάνι της Αβάνα, με εκατοντάδες νεκρούς. Η κουβανική κυβέρνηση αποκαλύπτει τους υπεύθυνους. Στην κηδεία των μαρτύρων ακούγεται το σύνθημα ΠΑΤΡΙΔΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

    1960 Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με την Ένωση Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)

    1960 Ίδρυση των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης. Σήμερα στις Επιτροπές αυτές συμμετέχουν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια μέλη.

    1960 Ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας. Η Επαναστατική Κυβέρνηση της αναθέτει το καθήκον της δημιουργίας παιδικών ιδρυμάτων για την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων γυναικών.

    1960 Εγκρίθηκε από τον λαό σε δημόσια συνέλευση στην Πλατεία της Επανάστασης η Πρώτη Διακήρυξη της Αβάνα.

    1961 Δημοσιεύτηκε ο Νόμος Γενικής Κρατικοποίησης της Εκπαίδευσης και ο δωρεάν χαρακτήρας της

    1961 Δημιουργία του Υπουργείου Εσωτερικών. Με την θαρραλέα και έξυπνη δουλειά του μπόρεσε να αντιπαλέψει την αντεπανάσταση και να αποτρέψει τα αναρίθμητα σχέδια δολοφονιών των ηγετών της Επανάστασης.

    1961 Η επαναστατική κυβέρνηση ξεκινάει την Καμπάνια ενάντια στον Αναλφαβητισμό. Εκατό χιλιάδες νεολαίοι πηγαίνουν στην επαρχία και μέσα σε ένα χρόνο μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση στους αναλφάβητους που αποτελούσαν το 23,6% ενός πληθυσμού έξη εκατομμυρίων.

    1961 Ένα άλλο από τα βορειοαμερικανικά σχέδια κατά της νήσου ήταν η μισθοφορική επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων, της οποίας προηγήθηκαν βομβαρδισμοί κουβανικών αεροδρομίων που κόστισαν πολλούς νεκρούς. Σε 72 ώρες, δυνάμεις του στρατού και πολιτοφυλάκων νίκησαν ένα μισθοφορικό στρατό με τον πιο σύγχρονο οπλισμό.

    1961 Διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κουβανικής Επανάστασης.

    1961 Δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Φυσικής Αγωγής και Αναδημιουργίας (Inder) για να προωθήσει τις αθλητικές εκδηλώσεις της χώρας. Ο επαγγελματικός αθλητισμός εκριζώθηκε.

    1962 Δημιουργία της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών (ΕΚΝ). Η νεολαία μας εκπλήρωσε πολλά σημαντικά καθήκοντα με την καθοδήγηση της ΕΚΝ.

    1962 Εγκρίθηκε από τον λαό σε δημόσια συνέλευση στην Πλατεία της Επανάστασης η Δεύτερη Διακήρυξη της Αβάνα.

    1962 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζων Κέννεντυ, διατάζει έναν αυστηρό αποκλεισμό κατά την Κούβας με το πρόσχημα της παρεμπόδισης εγκατάστασης επιθετικών πυρηνικών πυραύλων (22 Οκτωβρίου). Είναι η κρίση του Οκτώβρη, Ο Νικήτα Χρουτσώφ αποδέχεται να αποσύρει τις βάσεις των πυραύλων και να επιτρέψει τον έλεγχο των σοβιετικών πλοίων από τον αμερικανικό Στόλο.

    1962 Ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο παρουσιάζει σε ανακοινωθέν τα Πέντε σημεία ή όρους ως εγγυήσεις ενάντια σε μία επίθεση από τις ΗΠΑ. Είναι τα εξής: Σταμάτημα του αποκλεισμού και όλων των μέτρων εμπορικής και οικονομικής πίεσης που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα μέρη του κόσμου ενάντια στη χώρα μας. Σταμάτημα όλων των ανατρεπτικών δραστηριοτήτων, προώθησης όπλων και εκρηκτικών από γη και αέρα, οργάνωσης μισθοφορικών επεμβάσεων, διείσδυσης κατασκόπων και δολιοφθορέων, όλα ενέργειες που προωθούνται από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και κάποιες χώρες συνενόχους. Σταμάτημα των πειρατικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πουέρτο Ρίκο. Σταμάτημα όλων των παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας από αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία. Απομάκρυνση της Ναυτικής Βάσης του Γκουαντανάμο και επιστροφή του κουβανικού εδάφους που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    1963 Ξεκίνημα της Κουβανικής Ιατρικής Συνεργασίας στο Εξωτερικό. Κουβανική ιατρική αποστολή φτάνει στην Αλγερία για να συνεργαστεί με αυτή την αδελφή χώρα.

    1965 Ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNIC). Σε αυτά τα σαράντα τρία χρόνια έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 25 χιλιάδες ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων και έχει συμβάλει στην δημιουργία επτά σημαντικών ερευνητικών κέντρων που επιδεικνύουν σήμερα σημαντικά επιστημονικά και παραγωγικά αποτελέσματα.

    1965 Ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Το Κόμμα σήμερα είναι η ψυχή της κουβανικής Επανάστασης.

    1967 Ο Κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο μιλάει σε επίσημη τελετή στην Πλατεία της Επανάστασης Χοσέ Μαρτί, για να αποδώσει μεταθανάτιες τιμές στον Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και τους συντρόφους του που έπεσαν στην Βολιβία.

    1971 Πραγματοποίηση του Πρώτου Εθνικού Συνεδρίου Παιδείας και Πολιτισμού.

    1972 Η Κούβα γίνεται μέλος του Συμβουλίου Αμοιβαίας Οικονομικής Βοήθειας (ήρθε), οργάνωση για την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα σοσιαλιστικά κράτη.

    1975 Πρώτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Κουβανικές δυνάμεις αναχωρούν ως διεθνιστές για την Αγκόλα.

    1976 Ίδρυση των Οργάνων Λαϊκής Εξουσίας.

    1976 Δημιουργία του Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και του δικτύου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να εγγυηθούν την καθολικότητα της ανώτερης εκπαίδευσης.

    1976 Τρομοκρατική ενέργεια. Αεροσκάφος των Κουβανικών Αερογραμμών με 73 επιβάτες ανατινάζεται στα Μπαρμπάντος.

    1976 Έγκριση, με δημοκρατικό τρόπο και λαϊκό δημοψήφισμα, του νέου Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κούβας.

    1980 Γεγονότα στην πρεσβεία του Περού στην Αβάνα. Έχει καταληφθεί από αντικοινωνικά στοιχεία. Η κουβανική κυβέρνηση εγκρίνει την μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από το λιμάνι Μαριέλ όλων όσων το επιθυμούσαν.

    1980 Πρώτη Κοινή Σοβιετική - Κουβανική Πτήση στο Κόσμος

    1988 Υπογραφή των Τριμερών Συμφωνιών ανάμεσα στην Κούβα, Αγκόλα και Νότια Αφρική, που θα συμβάλουν εκτός των άλλων στην ειρήνη στην νοτιοδυτική Αφρική και την ανεξαρτησία της Ναμίμπια.

    1989 Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση Πένθους για τους Διεθνιστές μας που έπεσαν κατά την εκτέλεση έντιμων στρατιωτικών και πολιτικών αποστολών, που πραγματοποιήθηκε στο Κακαουάλ στις 7 Δεκεμβρίου του 1989.

    1991 Δημιουργήθηκε ο Επιστημονικός Πόλος Δυτικά της πρωτεύουσας αφιερωμένος στην Βιοτεχνολογία και την Φαρμακευτική Βιομηχανία. Σήμερα κατέχει μία σημαντική θέση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    1992 Εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας 11η στην  Κανονική Περίοδο Συνόδων του 3ου Νομοθετικού Σώματος οι μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα του 1976.

    1993 Μία σοβαρή οικονομική κρίση επηρεάζει την χώρα ως αποτέλεσμα της ανατροπής του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και αρχίζει η επονομαζόμενη «ειδική περίοδος».

    1997 Ανακοινώνεται επίσημα ότι αναγνωρίστηκαν τα λείψανα του Κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, σε κοινό τάφο στο Βάγιε Γκράντε στη Βολιβία. Επίσης τα λείψανα των κουβανών Αλμπέρτο Φερνάντεζ Μόντες ντε Όκα και Ρενέ Μαρτίνεζ Ταμάγιο, των βολιβιανών Ανισέτο Ρεϊνάγκα και Σιμόν Κούβα και του περουβιανού Χουάν Πάμπλο Τσανγκ. Τοποθετήθηκαν στο μαυσωλείο που κατασκευάστηκε στην Πλατεία Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα.

   1998 Δημιουργία του ολοκληρωμένου Προγράμματος υγείας που εκφράζεται συγκεκριμένα και αντικειμενικά στην εφαρμογή των σχεδιαζόμενων ενεργειών για την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, που αργότερα θα επεκταθεί και στην Αφρική και την Ασία, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση επαγγελματιών.

    1999 Αγώνας όλου του λαού της Κούβας για την επιστροφή του μικρού Ελιάν Γκονζάλεζ που είχε απαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες

    1999 Αρχίζει η μάχη των ιδεών. Πέντε Μάχες που αναπτύσσει ο κουβανικός λαός: Η μάχη για την απελευθέρωση των πέντε Ηρώων φυλακισμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή αγωνίζονταν ενάντια στη τρομοκρατία. Η μάχη για την εκπλήρωση του Όρκου του Μπαραγκουά (Να μην σταματήσει ο αγώνας όσο συνεχίζεται ο εγκληματικός αποκλεισμός και ο οικονομικός πόλεμος ενάντια στον λαό μας, ο απεχθής νόμος Χελμς - Μπάρτον και Τοριτσέλι, οι κυνικές τροπολογίες και προσθήκες σε σημαντικούς νόμους που δεν επιδέχονταν καθυστέρηση, πολιτικές συνεχούς εχθρότητας και επιθετικότητας, ο δολοφονικός Νόμος Κουβανικής Προσαρμογής, η παράνομη κατοχή ενός τμήματος της χώρας μας). Η μάχη ενάντια στις συνέπειες της σοβαρής και κρίσιμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της διάσωσης του περιβάλλοντος, Η μάχη για την παγκόσμια ειρήνη και Η μάχη για την ολοκληρωτική εκπαίδευση και τον πολιτισμό του λαού μας.

    1999 Δημιουργία της Λατινοαμερικανικής Ιατρικής Σχολής (του Εελάμ). Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες επαγγελματίες από 30 χώρες έχουν αποφοιτήσει από αυτό το έγκυρο ίδρυμα.

    2001 Η Εθνοσυνέλευση Λαϊκής Εξουσίας απονέμει τον τιμητικό τίτλο του Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας στους πέντε πατριώτες πολιτικούς κρατούμενους της αυτοκρατορίας: Χεράρντο Ερνάντεζ Νορδελο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Φερνάντο Γκονζάλεζ Γιόρτ, Ρενέ Γκονζάλεζ Σεουερέρτ και Αντόνιο Γκερρέρο Ροντρίγκεζ.

    2002 Έκτακτη Σύνοδος του Κοινοβουλίου η οποία συγκλήθηκε για να αναλύσει το Σχέδιο Συνταγματικής Τροποποίησης που προτάθηκε από τις μαζικές οργανώσεις και είχε συγκεντρώσει περισσότερες από οκτώ χιλιάδες υπογραφές.

    2004 Δημιουργία της Βολιβαριανής Εναλλακτικής για τις Αμερικές (ALBA). Εμπνευσμένη από τις ιδέες του απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ, η ALBA έγινε πράξη την 14η του Δεκέμβρη του 2004 όταν οι πληρεξούσιοι της Κούβας και της Βενεζουέλας υπέγραψαν τη συμφωνία.

    2006 Δήλωση του Κομαντάντε προς τον λαό της Κούβας με την οποία αναθέτει προσωρινά τα καθήκοντα του στον σύντροφο Ραούλ Κάστρο Ρουζ Πρώτο Αντιπρόεδρο του Κρατικού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

    2008 Ο στρατηγός Ραούλ Κάστρο Ρουζ, εκλέχθηκε με άμεση και μυστική ψηφοφορία από τους βουλευτές κατά την 7η Νομοθετική Περίοδο της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, ως Πρόεδρος του Κρατικού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: