Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Παράσταση διαμαρτυρίας των Οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να τους περάσουν στο λαιμό τη θηλιά των νέων σαρωτικών μέτρων που σχεδιάζονται για την Κοινωνική Ασφάλιση, δήλωσαν οι οικοδόμοι με τη σημερινή τους κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας οργάνωσαν τη συγκέντρωση, δίνοντας απάντηση στην πολιτική που θέλει τους οικοδόμους στο εργοτάξιο και το γιαπί μέχρι τα βαθιά γεράματα και στερεί στην ουσία τη σύνταξη από έναν κλάδο που τον ρημάζει η ανεργία.

 

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Π. Κοκκόρη. Στα ερωτήματα που του έθεσαν, σε σχέση με την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων στα 6.000 από 4.500 που είναι σήμερα, και τα όρια ηλικίας, ο τελευταίος αρκέστηκε να απαντήσει πως δεν γνωρίζει τίποτα. Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει την ανησυχία και την οργή χιλιάδων οικοδόμων, ισχυριζόμενος πως μπορεί τα μέτρα να είναι απαίτηση της τρόικας αλλά αυτό δε σημαίνει πως η κυβέρνηση θα τα αποφασίσει, ενώ μόλις προχτές ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε σε αντιπροσωπεία συνδικάτων ότι αυτό είναι ήδη απόφαση της κυβέρνησης.



«Θέλουν να μας πιάσουν στον ύπνο», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Τασιούλας και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι το έργο το έχουν ξαναδεί. Υπενθύμισε ακόμα πως και τα προηγούμενα χρόνια οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη κοροϊδία. Για παράδειγμα, η αύξηση των ορίων ηλικίας υποτίθεται πως θα «έσωζε» το ασφαλιστικό σύστημα, στην πράξη όμως τα μέτρα αποδείχθηκαν κρίκοι σε μια αλυσίδα χωρίς τέλος. Επίσης, κατήγγειλε τη στάση του υπουργού Εργασίας που συστηματικά αρνείται να δει τους οικοδόμους και γενικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τόνισε πως έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του «υπουργού της εργοδοσίας».



Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο απευθύνουν στους οικοδόμους κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Κυριακή και προετοιμασίας για νέα απεργία. Διεκδικούν: Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας και των ελάχιστων ημερών για συνταξιοδότηση. Σύνταξη στα 55 χρόνια. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για τους οικοδόμους. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.



Στα ξενοδοχεία

Την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης που σχεδιάζουν κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες και τις συνέπειες της νέας επίθεσης για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν στον κλάδο, συζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα.

Με τις περιοδείες και τις εξορμήσεις που οργάνωσε σήμερα, μετέφερε στους χώρους δουλειάς το μήνυμα που έστειλε μαζί με δεκάδες άλλα συνδικάτα, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στην κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» και κάλεσε σε μαζικό και μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Στο φόντο της εποχικότητας του επαγγέλματος αλλά και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «έξτρα», με συμβάσεις μιας μέρας, η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000, μετατρέπει σε άπιαστο όνειρο τη συνταξιοδότηση. Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα για τις γυναίκες, που αποτελούν μεγάλο μέρος του προσωπικού των ξενοδοχείων. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες αναρωτιούνται πως μπορεί να αντέξει κάποιος να δουλεύει στις ηλικίες των 62 και των 67 ετών. Μάλιστα, στις συνθήκες που επικρατούν, με την πολυαπασχόληση και εντατικοποίηση να αποτελούν τον κανόνα, μοιάζει όπως λένε αδύνατο να αντέξει ένας εργαζόμενος τους ρυθμούς και την καταπόνηση του οργανισμού του.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στις σημερινές εξορμήσεις, όπως σε αυτή που έγινε στο ξενοδοχείο «Metropolitan». Στο συγκεκριμένο μάλιστα χώρο το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα από τις δυο απεργιακές μάχες που έδωσαν με επιτυχία, την 1η Νοέμβρη και στις 27 Νοέμβρη, για να οργανώσουν με αντίστοιχο τρόπο την απάντησή τους στα νέα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: