Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πού πήγε το ανταποδοτικό τέλος επί ΝΕΡΙΤ


Οι αριθμοί σοκάρουν. Έπρεπε να βάλουν λουκέτο οι κυβερνώντες Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στην κρατική ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ για να αποκαλυφθεί πλήρως πώς εννοεί η κυβέρνηση τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων που πληρώνει ο έλληνας πολίτης για να έχει κρατική τηλεόραση που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Μετά την αποκάλυψη της στήλης πως από τα 190 εκατ. ευρώ έσοδα από το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος το υπουργείο Οικονομικών υφαρπάζει, χωρίς καν νομοθετική κάλυψη, τα 99 εκατ. ευρώ, αφήνοντας στη ΝΕΡΙΤ να διαχειριστεί τα υπόλοιπα 91, το «Π» αποκαλύπτει σήμερα τη λίστα των «συνεργατών» της διοίκησης, στους οποίους μοιράζονται εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ για να κρατιέται στη ζωή η ανύπαρκτη κρατική τηλεόραση.
Συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί παραγωγοί, τεχνικοί, ιδιώτες με ΕΠΕ ή ΟΕ αναλαμβάνουν τις τηλεοπτικές υπηρεσίες κάλυψης για λογαριασμό της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ. Αποδεικνύεται έτσι πως 15 μήνες μετά τη νομοθετική δημιουργία της νέας κρατικής εταιρείας αυτή αδυνατεί να λειτουργήσει ως τηλεοπτικός φορέας που καλύπτει γεγονότα. Και τίθεται το ερώτημα: Με ποια ακριβώς δομή και με ποια στοιχεία θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα αίτημα η ΝΕΡΙΤ να ενταχθεί στην EBU;
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αναθέσεων που έχει στη διάθεσή της η στήλη, εδώ και έναν χρόνο η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ μοιράζει μικρά και μεγάλα ποσά, σε συγκεκριμένους πάντα «συνεργάτες». Από το καλοκαίρι του 2013 έως και τον Οκτώβριο του 2014 η ΝΕΡΙΤ προχώρησε  σε περισσότερες από 250 αναθέσεις σε περίπου 50 ιδιωτικές εταιρείες και πρόσωπα. Το συνολικό ποσόν για αυτές τις αναθέσεις ανέρχεται σε  998.460, 16 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.  Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά έχουν ήδη πληρωθεί στους συνεργαζόμενους με τη ΝΕΡΙΤ, μαζί με τον ΦΠΑ, ενώ στην ουρά της «Διαύγειας» εκκρεμεί η πληρωμή εκατοντάδων ακόμη αναθέσεων που αποφάσισε η διοίκηση, χωρίς να εκδοθούν τα τιμολόγια. Η ΝΕΡΙΤ αναθέτει σε ιδιώτες από απλές καλύψεις γεγονότων, όπως της Θείας Λειτουργίας σε κάποια εκκλησία, μέχρι και τις σοβαρές, αυτές που είναι σύμφυτες με τον ρόλο της, όπως η κάλυψη πολιτικών προσώπων!
Από τη λίστα των 50 συνεργατών της ΝΕΡΙΤ ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις προσωπικών εταιρειών, όπως:
    Η εταιρεία  Ν. ΜΠΟΗΣ και ΣΙΑ ΕΕ  έχει αναλάβει 54 αναθέσεις, συνολικού ύψους 340.768,5 ευρώ. Από αυτά έχει ήδη αποπληρωθεί, μαζί με τον ΦΠΑ, το ποσόν των 406.629,79 ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία καλύπτει όλα τα ειδησεογραφικά γεγονότα.
    Ανάλογες τηλεοπτικές καλύψεις πολιτικών γεγονότων έχει αναλάβει ο  Ιωάννης Θεοδοσιάδης «COMET TV»,  με 31 αναθέσεις, ύψους 57.505 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
    Η  Δ. Μοσχόπουλος – Ψωμάς ΕΕ  είναι η εταιρεία που ανέλαβε 13 αναθέσεις θεμάτων παραγωγής ειδήσεων, με κόστος 55.815 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
    Η εταιρεία  Σπυρόγλου Φ. – Τριβήλος Ε. και ΣΙΑ EE Studio Sigma  ανέλαβε 4 αναθέσεις κάλυψης επικαιρότητας και βαρδιών, με κόστος 40.740 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
    Η  ABC Productions AE,  με 3 αναθέσεις αθλητικών γεγονότων, κόστισε 33.500 ευρώ.
    Η  εταιρεία  CHRYSMA LTD  ανέλαβε 3 αναθέσεις, κόστους 30.500 ευρώ.
    Η  GROPLANPRODUCTIONSOE – Ε. Κουτρούβελη – Π. Καπίδης  10 αναθέσεις κάλυψης ειδησεογραφικών γεγονότων, κόστους 28.500 ευρώ.
    Η εταιρεία ASTARTI Productions AE, με 14 αναθέσεις, κόστους 27.640 ευρώ, κάλυψε αθλητικά και πολιτικά γεγονότα, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή ακόμη 14 αναθέσεων.
    Η Δάρμας Νικ. Βασίλειος  ανέλαβε 13 αναθέσεις επίσης για θέματα επικαιρότητας, με κόστος 25.726 ευρώ, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή ακόμη 17 αναθέσεων.
    Στην εταιρεία  Γεώργιος Ν. Μπελογιάννης  δόθηκαν 4 αναθέσεις, με κόστος 22.050 ευρώ, και στην εταιρεία  Χρήστος Νικ. Μπελογιάννης  άλλες 4, με κόστος 18.600 ευρώ.
Τον κατάλογο συμπληρώνουν περίπου 40 προσωπικές εταιρείες αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί στην περιφέρεια για καλύψεις διαφόρων γεγονότων, με κόστος από 16.000 ευρώ έως και 100 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: