Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - «Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια

Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία, που νέκρωσε τα μεγάλα αλλά και μικρότερα εργοτάξια στην Αθήνα. Το Συνδικάτο Οικοδόμων συνδύασε την προετοιμασία της απεργίας με τις αρχαιρεσίες του, πραγματοποιώντας μαζικό άνοιγμα στα εργοτάξια, αλλά και στις γειτονιές που ζουν οι οικοδόμοι. Η καθημερινή εξόρμηση γινόταν με την ανακοίνωση των εκλογών στο ένα χέρι και την προκήρυξη για την απεργία στο άλλο.
Αντίστοιχα, τις μέρες των αρχαιρεσιών (10 - 14 Νοέμβρη) οι περίπου 3.000 οικοδόμοι που συμμετείχαν σε αυτές συζήτησαν με επίκεντρο την απεργία και τη συμμετοχή τους σε αυτή. Ο συνδυασμός αυτός βοήθησε όχι μόνο στην πλατιά προπαγάνδιση της απεργίας και την πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα αιτήματά της, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας της συμμετοχής στη ζωή του Συνδικάτου, και φυσικά και στις εκλογές του.
Σημαντική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση είχαν οι οικοδόμοι που εργάζονται στην κατασκευή του Μετρό. Η απεργία έδειξε ότι γίνονται βήματα ώστε ένας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων να συμμετέχει σταθερά στον αγώνα. Αντίστοιχα, διευρύνονται οι πυρήνες εργαζόμενων και άνεργων οικοδόμων που συσπειρώνονται γύρω από τα παραρτήματα του Συνδικάτου.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παραρτήματος στο Μενίδι που κατέβηκε με πούλμαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Και τα άλλα παραρτήματα κάλεσαν τους οικοδόμους να συγκεντρωθούν στα γραφεία τους και να κατέβουν οργανωμένα στην απεργία, πρακτική που εφάρμοζαν και στο παρελθόν, είχε όμως τα τελευταία χρόνια ατονήσει. Επίσης, ορισμένα παραρτήματα ζήτησαν από τις διοικήσεις των δήμων να διαθέσουν λεωφορείο για τη μετακίνηση των απεργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: