Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΚΟΥΒΑ: Χαρά για την επιστροφή των 3 αγωνιστών στην πατρίδα


Οι πρώτες εικόνες από την επιστροφή των υπόλοιπων 3 Κουβανών αγωνιστών (από τους 5) που κρατούνταν με χαλκευμένες κατηγορίες στις αμερικανικές φυλακές και η επανένωση με την οικογένειά τους και τον αγωνιστή λαό τους, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο και Αντόνιο Γκερέρο βρέθηκαν στις αγκαλιές των συγγενών τους, είχαν θερμή υποδοχή από την ηγεσία του Νησιού και ξανασυνάντησαν τα «αδέλφια» τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες που είχαν απελευθερωθεί αντίστοιχα το 2011 και στις αρχές του φετινού χρόνου.

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές με τις
οικογένειές τους και τον ηγέτη της Κούβας
Ραούλ Κάστρο

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας. Αυτό εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ζήτημα που ήταν το αντικείμενο συνομιλιών που διεξάγονταν εντατικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και με τη διαμεσολάβηση του Βατικανού και της καναδικής κυβέρνησης, όπου στον Καναδά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7 συναντήσεις.

Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε ως ένα ιστορικής σημασίας βήμα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Οπως, όμως, υπογράμμισε ο ηγέτης της Κούβας, το βασικό ζήτημα της οριστικής κατάργησης του αποκλεισμού (οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού) του Νησιού από τις ΗΠΑ, δεν έχει λυθεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει απόφαση του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, πολλοί από τους οποίους αντιδρούν στην εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, η όλη υπόθεση δείχνει αλλαγή της τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που δεν αλλάζει το στόχο του, που είναι η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα. Αλλωστε, η υπονομευτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί. 

Τελευταία παραδείγματα η προσπάθεια στησίματος δικτύου τηλεπικοινωνιών, (στο οποίο πρωτοστάτησε ο Αλαν Γκρος, ένας από τους 2 πράκτορες της CIA που ανταλλάχτηκε με τους 3 Κουβανούς αγωνιστές), η προσπάθεια να αξιοποιηθούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Υγεία ή τον Πολιτισμό (βλέπε την πρόσφατη αποκάλυψη για το αντεπαναστατικό δίκτυο που επιχειρήθηκε να στηθεί με μουσικούς της ραπ). Αυτό βγαίνει ξεκάθαρα και από τις εξαγγελίες Ομπάμα, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής των «ελευθεριών και των δικαιωμάτων» του κουβανικού λαού. 

Κατά τα άλλα, εξήγγειλε νέες διευκολύνσεις στα ταξίδια και τις επικοινωνίες, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε Αμερικανούς, που επισκέπτονται το Νησί, να εισάγουν κουβανέζικα προϊόντα (κυρίως πούρα και ρούμι) αξίας μέχρι 100 ευρώ.

Την απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους Κομμουνιστικά Κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην Κουβανική Επανάσταση και απαιτώντας να σταματήσει ο αποκλεισμός και να επιστρέψει το τμήμα γης του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται η αμερικανική βάση - κολαστήριο στην Κούβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: