Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Συμπαραστεκόμαστε στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή 14 Δεκέμβρη


«Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που τα δίνει όλα στα πολυκαταστήματα και τους μεγαλεμπόρους. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην αργία της Κυριακής. Συμπαραστεκόμαστε στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων» επισημαίνει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, καλώντας τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μικρούς εμπόρους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων.
Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος επισημαίνει: 
«Συνάδελφοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και μικροί έμποροι,
Την Κυριακή 14 Δεκέμβρη συνεχίζεται η εφαρμογή του Νόμου που καταργεί την κυριακάτικη αργία. Κόντρα και ενάντια στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών και εμπόρων καθώς και των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
Κυβέρνηση και "κλακαδόροι" των ΜΜΕ, πιστοί υπερασπιστές των πολυκαταστημάτων και του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, επιμένουν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρόλο που αποδείχθηκε περίτρανα εδώ και ένα χρόνο ότι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγαλέμποροι και οι εμπορικές αλυσίδες του εμπορικού τριγώνου στο κέντρο της Αθήνας. Για το λόγο αυτό οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, οι μεγαλέμποροι του ΣΕΛΠΕ και οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση, που αναστέλλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, μέχρι νεωτέρας απόφασης.
Με την οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η ασφυκτικά περιορισμένη αγοραστική τους δυνατότητα, όχι μόνον δεν έσωσαν τους μικρέμπορους, αλλά, αντίθετα και το κόστος λειτουργίας του μικρού καταστήματός τους ανέβηκε και πιο γρήγορα οδηγούνται σε φυσική εξόντωση. Σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα που ζουν και βασιλεύουν, κλέβοντας στην κυριολεξία την ελάχιστη εμπορική κίνηση.
Μεγάλη βοήθεια, επίσης, προσφέρουν οι πάντα "πρόθυμοι" συνδικαλιστές της ΕΣΕΕ, που για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έδωσε "γη και ύδωρ". Κατάφερε, με διάφορες αλχημείες, να μετατρέψει τη θέληση του 90% των συναδέλφων που είναι "ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή" σε "τουλάχιστον 7 Κυριακές ανοικτά".
Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με τη συμμετοχή τους στις κυβερνητικές συζητήσεις, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που θα έχει στα μικρομάγαζα που υποφέρουν. Το ότι κλαίνε τώρα πάνω από το "πτώμα", δεν εμποδίζει τους φορείς των μεγαλεμπόρων και μονοπωλιακών ομίλων να πανηγυρίζουν για μια ακόμη "κατάκτησή τους" σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων.
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έρχεται σε συνέχεια των εξοντωτικών μέτρων που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια όπως τα χαράτσια, τα άδικα φορολογικά μέτρα, τα αντιασφαλιστικά κ.ά. που ανεξάρτητα από δόσεις στις ρυθμίσεις οφειλών, ο μικρός αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας και έμπορας οδηγείται στην καταστροφή και την εξαθλίωση.
Και αυτά τα μέτρα εξυπηρετούν ένα σκοπό: Να εισπράξουν όσα μπορούν από αυτούς που πλέον δεν έχουν καμία δυνατότητα, αρπάζοντας στη συνέχεια ακόμη και τη στέγη τους, τη δουλειά τους και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο διαθέτουν.
Εμείς λέμε πως υπάρχει λύση. Μπορούμε να σταματήσουμε τον καταστροφικό κατήφορο, αρκεί να οργανωθούμε στο σωματείο μας, μαζικά. Να συντονιστούμε με τους φυσικούς μας συμμάχους. Τους εργαζόμενους, που αγωνίζονται και αυτοί μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, ενάντια στην ίδια βάρβαρη πολιτική, που και αυτούς, όσους δεν στέλνει στην ανεργία, τους ξεζουμίζει, κάνοντάς τους λάστιχο, προσφέροντάς τους μερική ζωή. Μόνο ένα τέτοιο ισχυρό κίνημα, μια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανακουφίσει τους φτωχούς εμπόρους, να διασφαλίσει τα δικαιώματά μας.
Καλούμε όλους τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους:
- Να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την κυριακάτικη αργία σαν "κόρη οφθαλμού", συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, στις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ.
- Να συστρατευτούν σε κοινό αγώνα με τους εμποροϋπαλλήλους και το ταξικό συνδικαλιστικό τους κίνημα, το ΠΑΜΕ.
- Να βγάλουν συμπεράσματα για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που βάζουν πλάτη να περάσει η βάρβαρη πολιτική που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στην ανεργία και τα χρέη.
Παλεύουμε για:
- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν τα ωράρια.
- Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 14 Δεκέμβρη και όλες τις άλλες Κυριακές του χρόνου».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: