Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

"Όταν ήμουν με τον Άρη" - "Τα αντάρτικα τραγούδια": Δυο βιβλία για τον Άρη Βελουχιώτη στην e-βιβλιοθήκη "Οικοδόμος"




Στις 16 του Ιούνη 1945 ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) βρίσκεται περικυκλωμένος από δυνάμεις του «εθνικού» στρατού σε μια πλαγιά των Τζουμέρκων στο χωριό Μεσούντα Άρτας, όπου ο ίδιος βάζει τέλος στη ζωή του. 68 χρόνια πέρασαν από τότε και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, παραμένει  ζωντανό σύμβολο της πάλης για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, τη λαϊκή κυριαρχία, το σοσιαλισμό. Στη μνήμη του το ιστολόγιο "Οικοδόμος" προσθέτει στην e-βιβλιοθήκη του δυο δυσεύρετες εκδόσεις.



Γιώργου Κοτζιούλα: «Όταν ήμουν με τον Άρη»
 Εκδόσεις «Θεμέλιο», β΄ έκδοση – Αθήνα 1983.

Ο Τζουμερκιώτης ποιητής Γιώργος Κοτζιούλας πήρε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα δίπλα στον πρωτοκαπετάνιο Άρη. Ο Κοτζιούλας  δεν κρύβει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τον Άρη, κάτι που βλέπουμε στα ποιήματα που έγραψε γι’ αυτόν αλλά και διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Εκτός από ιστορικά στοιχεία για πολεμικές επιχειρήσεις, οργανώσεις  και πρόσωπα της περιοχής Ηπείρου, ο Κοτζιούλας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο περιστατικά και λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των μαυροσκούφηδων και του αρχηγού που σκιαγραφούν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά του, δίνοντας στην έκδοση αυτή τη βαρύτητα του ντοκουμέντου.



«Τα αντάρτικα τραγούδια»  (Συλλογική έρευνα)
Έκδοση του περιοδικού «τετράδιο» - Αθήνα 1975

Ένα ιστορικό και πολιτιστικό ντοκουμέντο. Στην έκδοση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι στίχοι 111 αντάρτικων τραγουδιών (Κατοχή-Απελευθέρωση-Εμφύλιος, της Μέσης Ανατολής, του Άρη κλπ.), η μουσική 15 τραγουδιών, εκτενές άρθρο της Βούλας Διαμιανάκου, μαρτυρίες της Έλλης Αλεξίου και της Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη για το πώς γράφτηκε ο ύμνος του ΕΛΑΣ, άλλες μαρτυρίες ανταρτών, γνώμες πνευματικών ανθρώπων (Βάρναλης, Ξένος, Αδάμος, Βρεττάκος κ.α) κλπ.

Από σήμερα τα δυο αυτά βιβλία μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει στο διαδίκτυο και  να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του σε αρχείο μορφής pdf.

4 σχόλια:

Μποτίλια Στον Άνεμο είπε...

Εξαιρετική η ιδέα σου, σημαντική η προσφορά σου.
Φωτίζουν το διαδίκτυο.
Μπράβο
Με δύναμη πάντα.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ είπε...

Πολύ καλή δουλειά. Την "απαλλοτριώσαμε" για την νέα ιστοσελίδα που φτιάχνουμε. Προς το παρόν ανεβάζουμε εδώ τα σχετικά αρχεία.
http://istorika-ntokoumenta.blogspot.gr/

Οικοδόμος είπε...

Σας ευχαριστώ και τους δυο!
Καλή δύναμη!


@ΒΑΘΥ:
Χαίρομαι.
Επίσης προτείνω αυτό:

http://kostasbosis.blogspot.gr/2013/04/blog-post_21.html

για την ετικέτα σας "Ιστορικά ντοκουμέντα".

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Μπράβο σύντροφε.
Ψυχή βαθιά, καλή δύναμη!