Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Αλέκα Παπαρήγα: Η δολοφονία Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά δείχνουν το τι είναι δημοκρατία και τι επίφαση δημοκρατίας (VIDEO 18-6-2013)


Τιμάμε τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές, όλων όσων έμειναν σταθερά στο δρόμο του αγώνα και ξεπέρασαν το φόβο του θανάτου, τόνισε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη μνήμη των πρώην βουλευτών Γρηγόρη Λαμπράκη και Γεώργιου Τσαρουχά.

Τόνισε πως το ΚΚΕ κάθε χρόνο ανελλιπώς τιμά τη μνήμη τους με μεγάλες πορείες ειρήνης σε όλες τις πόλεις της χώρας και με εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε πως οι Γρ. Λαμπράκης και Γ. Τσαρουχάς έγιναν και σωστά ήρωες, αλλά δείχνουν και το μέτρο της δύναμης του κάθε ανθρώπου. Πάντα, πρόσθεσε, υπάρχουν κεντρικοί ήρωες με αξιώματα, αλλά υπάρχουν γιατί μπορεί να μετατραπεί σε ήρωα ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως για το ΚΚΕ τα ονόματά τους δεν θα θεωρηθούν ποτέ ονόματα για μουσείο και υπογράμμισε την ανάγκη να μη χάνουν οι νέες γενιές την επαφή με το πρόσφατο και το παλαιότερο παρελθόν.
Στάθηκε αναλυτικά στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες εκείνης της περιόδου και στις αντιθέσεις μεταξύ των «εκσυγχρονιστών - μεταρρυθμιστών» με τον Κωνσταντίνου Καραμανλή και τους «οπισθοδρομικούς» με το παλάτι και το στρατό από την άλλη, λέγοντας πως και οι δυο πλευρές χρησιμοποίησαν το στοιχείο του αντικομμουνισμού. Σημείωσε, επίσης, πως οι αντιθέσεις αυτές εκφράζονταν στο φόντο της ταξικής πάλης και των αγώνων, ενός ριζοσπαστισμού που ήθελε καλύτερη ζωή, καλύτερες συνθήκες, περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες.
Δυστυχώς, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ήρθε το χουντικό πραξικόπημα να λύσει αυτή την αντίθεση. Σημείωσε, επίσης, πως όσοι εκσυγχρονισμοί και να γίνουν, η αστική δημοκρατία έχει όρια και περιθώρια και δεν μπορεί να απαλλαγεί και όταν θέλει από τα πιο ακραία στοιχεία της, τα οποία υπάρχουν ως εφεδρεία.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τόνισε πως οι δολοφονίες των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά δίνουν τροφή για να σκεφτεί κανείς πολλά πράγματα για το τι είναι δημοκρατία και τι επίφαση δημοκρατίας. Σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν υποτιμά τη διαφορά της αστικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της φασιστικής, αλλά σήμερα πια ο όρος δημοκρατία έχει καθαρά ταξικό περιεχόμενο όπως και τότε. Τα γενικά και αφηρημένα «παλεύουμε για δημοκρατία», μπορεί να μας ενώνουν όλους αλλά χαράσσουν και πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

902.γρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: