Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Οι βιβλιοθήκες δεν είναι εμπόρευμα - Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας


Κίνδυνος κατάργησης της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης
Την απαξίωση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων βιβλιοθηκών από το αστικό κράτος αποδεικνύει η περίπτωση της Ιακωβατείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ληξουρίου Κεφαλονιάς. Σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Γκιόκας αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συγχωνεύσει - καταργήσει την Ιακωβάτειο Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλονιάς, όπως κάνει και με άλλες 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες».

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ξεκίνησε σαν δωρεά κτιρίου και αντικειμένων στο κράτος το 1959, με τον όρο να ιδρυθεί και στεγασθεί Βιβλιοθήκη - Μουσείο. Διαθέτει αξιόλογο τμήμα χειρογράφων, μουσείο με σπάνιες βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα ευαγγέλια κ.ά., 30.000 τόμους βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα «Απαντα» του Ιπποκράτη (έκδοση του 1595). Στη Βιβλιοθήκη υπάρχουν τα τμήματα: Παλαιτύπων, Δανειστικό, Μουσείο, Αρχείο, Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης (και για ΑμΕΑ), Κινητή Μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο).

«Είναι προφανές ότι όλος ο θησαυρός γνώσης και πολιτισμού που βρίσκεται στην Ιακωβάτειο, όπως και στις άλλες δημόσιες βιβλιοθήκες, επιδιώκεται να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο με διάφορους τρόπους και μορφές (και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων). Μεθοδεύεται συστηματικά η συρρίκνωση και η χειροτέρευση των όρων πρόσβασης του λαού και των παιδιών του στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιακωβάτειος επιχορηγείται μόνο με 8.000 ευρώ. Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού.

Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, είτε εκφράζεται με το άμεσο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση, είτε με τη μορφή της λειτουργίας των βιβλιοθηκών ως αποκεντρωμένων ανταγωνιστικών μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι σε διαμετρική αντίθεση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό. Σε συνθήκες καπιταλισμού, οι βιβλιοθήκες απαξιώνονται πλήρως ως πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός του τόπου και μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς πώληση το πολύτιμο ιστορικό, πνευματικό υλικό τους. Οι σύγχρονες ανάγκες σε ποιοτικό, προσβάσιμο δωρεάν βιβλίο, σε προσβάσιμο αρχειακό και μουσειακό υλικό διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες βιβλιοθήκες έπρεπε να στηρίζονται ουσιαστικά για να επιτελούν το ρόλο τους. Να είναι πλήρως εξοπλισμένες, να διαθέτουν επαρκές προσωπικό, που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία. Να υπάρχει πλήρης κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων για εμπλουτισμό τους με βιβλία και άλλο απαραίτητο υλικό. Επιπλέον, θα έπρεπε να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση, να αλληλοτροφοδοτούνται και να στηρίζουν πολύπλευρα την εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη και η επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών», τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν:

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να συνεχίσει η λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και όλων των άλλων δημόσιων βιβλιοθηκών, ως δημόσιων φορέων, που θα λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτουν το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά. Για την αλληλοτροφοδότηση δημόσιων βιβλιοθηκών - εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών. Με ποια μέτρα θα διασφαλιστεί ότι θα παρέχεται σε όλους δωρεάν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες και μουσεία;

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: