Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΧΑΡΑΤΣΙ από τα μπετά! - "Ε.Ε.Τ.Α." ακόμα και στα γιαπιά με εργοταξιακό ρεύμαΜια οικοδομή χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα στάδια της κατασκευής της, από τα μπετά ακόμα. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πως -σύμφωνα με το νόμο- η ΔΕΗ απαγορεύει τη μεταφορά ρεύματος από το σπίτι μας σε παρακείμενη οικοδομή με μπαλαντέζα. Όλοι όμως έχουμε μάθει πια ποιους τιμωρεί αυτό το κράτος. Ο ιδιοκτήτης μιας νεοαναγειρόμενης οικοδομής, ο νομοταγής και τυπικός πολίτης που εξαναγκάζεται (από το κράτος) να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους και κάθε λογής χαράτσια (στο κράτος), και, επιπλέον,   δεν του αρέσει να χτυπάει τα κουδούνια στη γειτονιά («παρακαλώ, θα μας δώσετε λίγο ρεύμα;»), είναι ένας από αυτούς.

Από καιρό το όνειρο μια ιδιόκτητης στέγης έγινε… «απατηλό»  για τη λαϊκή οικογένεια. Όμως και όσοι, περνώντας μέσα από κάθε μορφής συμπληγάδες (αιματηρή οικονομία, σκληρή προσωπική δουλειά, μετανάστευση, τραπεζικός δανεισμός), ή με άλλους τρόπους (πχ κληρονομιά), κατάφεραν να αποχτήσουν  μια κατοικία, τιμωρούνται  για την επιλογή τους. Τα χτυπήματα-χαράτσια-φόροι διαδέχονται το ένα το άλλο και όπως όλα δείχνουν δεν έχουν τελειωμό. Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η (ανεξαρτήτως σύνθεσης) συγκυβέρνηση  και προπαγανδίζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, δεν συμπεριλαμβάνει, προφανώς, τον πάλαι ποτέ ισχυρό «πυλώνα της εθνικής οικονομίας». Ο κλάδος των κατασκευών ψυχορραγεί και οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα στοιβάζονται στις ατέλειωτες ουρές των ανέργων.

«Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται…»: έτσι ξεκινάει η πρώτη παράγραφος του νόμου που επιβάλλει το «εμπνεύσεως Ευάγγελου Βενιζέλου» (πρώην ΕΕΤΗΔΕ) "Έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων - Ε.Ε.Τ.Α.", το χαράτσι που εισβάλει στα σπίτια μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και που, όχι μόνο «έκτακτο» δεν είναι, όχι μόνο μονιμοποιείται αλλά, επεκτείνεται ακόμα και στα γιαπιά. Ανεξάρτητα από το αν  μια οικοδομή έχει αποπερατωθεί ή όχι  (ακόμα και αν βρίσκεται στη φάση των μπετών!), αν ο ιδιοκτήτης της έκανε το λάθος να βάλει  εργοταξιακό ρεύμα,  φέτος καλείται και αυτός να πληρώσει το χαράτσι, μειωμένο κατά 15%. Όλοι οι ιδιοκτήτες; ΟΧΙ. Σύμφωνα με το νόμο υπάρχουν και εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων τα ακίνητα του δημοσίου, οι ξένες πρεσβείες, οι ναοί (γιατί;) κλπ., ενώ εκπτώσεις γίνονται, στους (μεγαλο)ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα άνω των 1.000 τ.μ. (και βάλε), που φτάνουν ακόμα και το 60%!!…

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες οικοδομές μένουν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ημιτελείς, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μικρές κατοικίες. Αυτό το ξέρει και το εκμεταλλεύεται (και με αυτό το χαράτσι) η συγκυβέρνηση που η μόνη «έγνοια» της είναι πως θα ξεζουμίσει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αρπάζοντάς τους από την τσέπη ακόμα και τα λιγοστά κέρματα, εκβιάζοντας και απειλώντας για την είσπραξη των χαρατσιών με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, κινητής και ακίνητης περιουσίας, την ίδια στιγμή που οι κατασκευαστικοί όμιλοι και άλλοι μεγαλοκατασκευαστές ακινήτων μπούκωσαν με τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μένουν στο απυρόβλητο, όποια κυβέρνηση και αν περάσει, χρωστώντας εκατομμύρια σε ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ και φόρους.

Δευτέρα 24 Ιούνη 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: