Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΛΕΤΟΝΙΑ - Συνεχίζεται η επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού

Μνημείο για τις φασιστικές λεγεώνες Waffen-SS στη Λετονία

Την περασμένη βδομάδα, το κοινοβούλιο της Λετονίας έβαλε μια ακόμη «πινελιά» στην επιχείρηση αμαύρωσης του σοσιαλισμού, που διεξάγεται με τη μέθοδο της απαράδεκτης ταύτισής του με το φασισμό. Ετσι, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενέκρινε νομοθετικές τροποποιήσεις για την απαγόρευση της χρήσης και της διάδοσης των συμβόλων της πρώην ΕΣΣΔ, της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, καθώς και της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια των δημόσιων εορταστικών, επετειακών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων.

Νωρίτερα, το κοινοβούλιο της Λετονίας είχε απαγορεύσει τη χρήση των σοβιετικών και φασιστικών συμβόλων μόνο κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που αναφέρονται στο νόμο περί συνελεύσεων, διαδηλώσεων, πορειών.

Ετσι υπό απαγόρευση τίθενται οι σημαίες, τα εμβλήματα, οι ύμνοι και τα σύμβολα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας, το σφυροδρέπανο και το πεντάκτινο αστέρι κι οποιαδήποτε παραλλαγή τους, μαζί με τα σύμβολα της ναζιστικής Γερμανίας (στολές, σβάστικα, σύμβολα SS).

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε η Κρατική Δούμα, το κοινοβούλιο της Ρωσίας, που τη χαρακτήρισε «βλάσφημη» μιας και πλέον η απαγόρευση της χρήσης των σοβιετικών συμβόλων θα επιβάλλεται και κατά τη διάρκεια του εορτασμού της μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μάη. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για τις υποθέσεις των χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), Λεονίντ Σλούτσκι, «πρόκειται για παραβίαση της μνήμης των πεσόντων στον αγώνα κατά του φασισμού και για διακρίσεις, που παραβιάζουν τα δικαιώματα των λιγοστών βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που έμειναν ζωντανοί». Ο Ρώσος αξιωματούχος εξέφρασε την αγανάκτησή του σχετικά με την εξίσωση των ναζιστικών συμβόλων με τα σύμβολα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού, τονίζοντας πως η Ρωσία επανειλημμένα έθεσε το θέμα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, για το απαράδεκτο του ρεβανσισμού της φασιστικής ιδεολογίας, της αναθεώρησης της Ιστορίας, και της υποβάθμισης του ρόλου του σοβιετικού λαού στην Αντιφασιστική Νίκη.

Βεβαίως, ο συγκεκριμένος κρατικός παράγοντας της Ρωσίας, παρέλειψε να αναφερθεί και σε περιπτώσεις όπου και στη χώρα του, παρατηρούνται κρούσματα αντικομμουνιστικής διαστρέβλωσης της Ιστορίας, που φτάνουν μέχρι και την παραχάραξη των σοβιετικών αρχείων, όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην εισαγγελέας και βουλευτής Β. Ιλιούχιν.

Ι.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: