Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η μορφή του κομαντάντε Αλμέιδα θα φωτίζει το Σαντιάγο της Κούβας


Juan Almeida Bosque (1927-2009)

Μια ηρωική μορφή που βρίσκεται στις καρδιές των κουβανών, αυτή του κομαντάντε Χουάν Αλμέιδα Μπόσκε, κοσμεί πλέον την πρόσοψη του θεάτρου Ερέδια, στην πλατεία της Επανάστασης Αντόνιο Μασέο στο Σαντιάγο της Κούβας. Το ατσάλινο γλυπτό διαστάσεων 32 επί 20 μέτρα και βάρους γύρω στους 15 τόνους, είναι έργο του γλύπτη Ενρίκε Άβιλα Γκονσάλες, ο οποίος είναι επίσης δημιουργός των αντίστοιχων μορφών του Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενγουέγος στην Πλατείας της Επανάστασης Χοσέ Μαρτί της Αβάνας.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου έγιναν παρουσία του μέλους του πολιτικού γραφείου και αντιπροέδρου του Συμβουλίου Υπουργών, κομαντάντε της Επανάστασης Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, του υφυπουργού των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FAR), στρατηγού Ραμόν Εσπινόσα Μαρτίν, του πρώτου γραμματέα του κόμματος στην περιφέρεια του Σαντιάγο, Λάσαρο Εξπόσιτο Κάντο, του Αρχηγού του Ανατολικού Στρατού, στρατηγού Ονέλιο Αγκιλέρα Μπερμούντες, και του υπουργού Κατασκευών, Ρενέ Μέσα.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε ότι το έργο αποτελεί σεμνή συνεισφορά της ομάδας του για την 60η επέτειο του κινήματος της Μονκάδα (26 Ιουλίου 1953), στο οποίο ο Αλμέιδα πρωτοστάτησε μαζί με τους αδελφούς Κάστρο. Εξήγησε ακόμα ότι αν και υπάρχει πληθώρα από φωτογραφίες του ήρωα, η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Αλμέιδα νέου με μεγάλο καπέλο (σομπρέρο), που παρά τo τραυματισμένο δεμένο χέρι του, έχει τρυφερό βλέμμα και χαμόγελο αισιοδοξίας στο πρόσωπο (βλ. δεξιά). Ως υλικό επιλέχθηκε το ατσάλι, τόσο για συμβολικούς λόγους όσο και λόγω αρμονίας με το γλυπτό του Αντόνιο Μασέο και τις 23 ατσάλινες ματσέτες που κοσμούν την κεντρική πλατεία του Σαντιάγο.

Το γλυπτό θα δεχτεί μέσα στη βδομάδα την τελική μαύρη επίστρωση και στο κάτω αριστερό μέρος του θα προστεθεί η διάσημη φράση του Αλμέιδα "Εδώ κανείς δεν παραδίνεται" (Aquí no se rinde nadie). Την είχε πει στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της Επανάστασης, στην Αλεγρία ντε Πίο, λίγο μετά την απόβαση του Γκράνμα, και από τότε έγινε επαναστατική αρχή του κουβανικού λαού. Τέλος, θα εγκατασταθεί και ένα πρωτοποριακό σύστημα φωτισμού κάνοντας χρήση την αιχμή της τεχνολογίας, το οποίο θα εκπέμπει πορτοκαλί φως, σύμβολο της φωτιάς και του χαρακτήρα του Αλμέιδα κατά εκείνη της κρίσιμη φάση της Επανάστασης.

Πηγή: Granma

Δεν υπάρχουν σχόλια: