Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Εργαζόμενοι «Κατσέλης»: Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας

Στο πλευρό των εργαζομένων του ομίλου «Nutriart» η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40) πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι της αρτοβιομηχανίας «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στην εταιρεία NURTIART (ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΠΛΑΖΑ) πετώντας στο δρόμο περίπου 500 εργάτες. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Δαυίδ, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση πτώχευσης η οποία θα εκδικαστεί στις 18 Σεπτέμβρη.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τριμερή συνάντηση, αίτημα στο οποίο η ηγεσία του υπουργείου δεν απάντησε ωστόσο κάτω από την πίεση των εργαζομένων και της ταξικής τους Ομοσπονδίας ορίστηκε για τις 4 το απόγευμα συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος, η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.
Στο μεταξύ, η εργοδοσία συνεχίζει τις απόπειρες για να διασπάσει τους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις μια μέρα μετά την απόφαση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο, μια μικρή μερίδα εργαζομένων γνωστοποίησε τη σύσταση ενός διασπαστικού εργοδοτικού σωματείου. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως η εργοδοσία θα αξιοποιήσει κάθε μηχανισμό προκειμένου να προχωρήσει τα σχέδιά της.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Την εργοδοσία του Ομίλου «ΝUΤRIAT» συμφερόντων Δαυίδ για την κατάθεση αίτησης πτώχευσης όλων των επιχειρήσεών του καταγγέλλει και καταδικάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους, να μην γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την εργοδοσία του Ομίλου "ΝUΤRIAT" συμφερόντων Δαυίδ για την κατάθεση αίτησης πτώχευσης όλων των επιχειρήσεών του. Στον συγκεκριμένο Όμιλο ανήκουν οι επιχειρήσεις "ΚΑΤΣΕΛΗΣ" (ψωμί), "ΑΛΛΑΤΙΝΗ" (άλευρα), "ΠΛΑΖΑ" (κατεψυγμένες ζύμες) και απασχολούνται συνολικά 500 εργαζόμενοι.
Η εξέλιξη αυτή γεννά πολλά ερωτήματα τα οποία δεν τα έχει απαντήσει η εργοδοσία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι κινήσεις αυτές από τους επιχειρηματίες γίνονται για να αυξήσουν τα κέρδη τους, να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη με τη δουλειά τους, εξαναγκάστηκαν για αρκετούς μήνες να δουλεύουν δίχως να πληρώνονται, ανέχθηκαν οικειοθελείς απολύσεις και τι κέρδισαν; Να βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν την ανεργία.
Επιβεβαιώνεται έτσι με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες, αλλά οι εργοδότες όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους.

Η στρατηγική των βιομηχάνων αφορά την κερδοφορία τους και για να την υπερασπίσουν δεν θα διστάσουν να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε κακοί διαχειριστές. Υπερασπίζονται μια χαρά τα ταξικά τους συμφέροντα. Τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, οι οποίες οδηγούν στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζομένους.

Στο πλευρό τους έχουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και μάλιστα με το νέο προσωπείο που προσπαθούν να φτιάξουν για να αποπροσανατολίσουν τους εργάτες, να τους διασπάσουν, ώστε να μη δουν το ταξικό τους συμφέρον, να μας οδηγήσουν στην ηττοπάθεια ώστε να αποδεχτούμε το "μικρότερο κακό". Δηλαδή να αποδεχτούμε να δουλεύουμε με μικρότερα μεροκάματα, χωρίς κλαδική σύμβαση, χωρίς δικαιώματα.

Αυτόν το ρόλο θέλει να παίξει και το νεοεμφανιζόμενο διασπαστικό "σωματείο" στον "ΚΑΤΣΕΛΗ" που πρωτεργάτης του είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος του βιομήχανου. Καλούμε όλους να γυρίσουν την πλάτη στο σωματείο που έστησε η εργοδοσία και να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο τους και στο κλαδικό συνδικάτο που είναι και η πραγματική δύναμή σας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους. Να μη γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων».

Ψήφισμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων η διοίκηση του ΕΚΑ καταγγέλλει και καταδικάζει την εργοδοσία του Ομίλου Nutriart, συμφερόντων Δαυίδ, για την κατάθεση αίτησης πτώχευσης όλων των επιχειρήσεών του.

Όπως τονίζει: «Η εξέλιξη αυτή γεννά πολλά ερωτήματα τα οποία δεν τα έχει απαντήσει η εργοδοσία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι κινήσει αυτές από τους επιχειρηματίες γίνονται για να αυξήσουν τα κέρδη τους, να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη με τη δουλειά τους, εξαναγκάστηκαν για αρκετούς μήνες να δουλεύουν δίχως να πληρώνονται, ανέχθηκαν οικειοθελείς απολύσεις και τι κέρδισαν; Να βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πριν την ανεργία.

Επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες, αλλά οι εργοδότες όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους. Η στρατηγική των βιομηχάνων αφορά την κερδοφορία τους και για να την υπερασπίσουν δεν θα διστάσουν να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν είναι ούτε ανίκανοι, ούτε κακοί διαχειριστές.

Υπερασπίζονται μια χαρά τα ταξικά τους συμφέροντα. Τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές οι οποίες οδηγούν στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους.

Καταγγέλλουμε το νεοεμφανιζόμενο διασπαστικό "σωματείο" στον Κατσέλη που πρωτεργάτης του είναι ο κατεξοχήν άνθρωπος του βιομήχανου. Καλούμε όλους να γυρίσουν την πλάτη στο σωματείο που έστησε η εργοδοσία και να συσπειρωθούν στο επιχειρησιακό και το κλαδικό σωματείο τους, που είναι η πραγματική δύναμη των εργαζομένων.

Στηρίζουμε τα δίκαι αιτήματα των εργαζομένων που αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευσή τους. Να μην γίνει καμία απόλυση και καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: