Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι σοφίες της εργατικής αριστοκρατίας...σε απλά ελληνικά




Την ιδεολογικοποίηση της υποταγής ανέλαβε με τετρασέλιδο κείμενό του ο Δ. Φωτόπουλος, γραμματέας Τύπου της ΟΤΟΕ, για λογαριασμό της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και οι λεγόμενοι «εργοδοτικοί» συνδικαλιστές) υπερασπιζόμενος την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε.

Ειλικρινέστερος του αναμενομένου ο Δ. Φωτόπουλος γίνεται κήρυκας της ταξικής συνεργασίας, της δήθεν αρμονικής συνύπαρξης τραπεζιτών - εργαζομένων. Από την αρχή ξεκαθαρίζει ότι «η αφετηρία αναφοράς και για τις δύο πλευρές (σ.σ. τραπεζιτών - συνδικαλιστικής πλειοψηφίας) ήταν η ανάγκη για εξασφάλιση κλίματος ομαλότητας και ασφάλειας, τόσο για το Τραπεζικό Σύστημα, όσο και για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες». Στη συνέχεια εν μέσω διαφόρων φράσεων κενών περιεχομένου περί «αξίας μιας συμφωνίας», «βούλησης (που) σημαίνει κάτι πολύ βαθύ, ουσιαστικό και καθαρό (σ.σ. χωρίς να λέει ποιο είναι αυτό)» και του νοήματος της «ικανοποίησης», βουτηγμένος μέσα στην αυθεντία του σηκώνει ψηλά το δάχτυλό του και μας διδάσκει πως «ουσιαστική, αποτελεσματική και τελικά έξυπνη Διαπραγμάτευση είναι εκείνη που οδηγεί σε μια συμφωνία που ικανοποιεί πραγματικά και τις δύο πλευρές και τέτοια μπορεί να πει κανείς ότι ήταν η διαπραγμάτευση της ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες για την κλαδική σύμβαση». Επισημαίνει, δε, πως «το μεγάλο κέρδος από την κλαδική σύμβαση είναι ο χρόνος μέχρι το τέλος του 2015», για να προσθέσει ότι «σε μια χώρα που πρέπει η Κοινωνία να πάρει ανάσα, η Ανεργία να αρχίσει να μειώνεται, η Οικονομία να κάνει το πρώτο βήμα, έχουμε όλοι καθήκον να συμβάλουμε». Η ταξική συνεργασία σε όλο της το μεγαλείο, για να «ζει και να βασιλεύει» η εκμετάλλευση.

Προσπαθώντας να εκλαϊκεύσουμε τις σοφίες του γραμματέα Τύπου της ΟΤΟΕ, μας λέει ότι οι μειώσεις μισθών κατά 6%, που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας και έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις που έγιναν μέσω των επιχειρησιακών (περίπου κατά 10%), δεν είναι μόνο υπέρ των τραπεζιτών, είναι και υπέρ των εργαζομένων!

Οτι η διεύρυνση του ωραρίου στις κεντρικές υπηρεσίες, που ανοίγουν το δρόμο για διευθέτηση του χρόνου εργασίας και είναι συνέχεια προηγούμενων συμφωνιών για απογευματινά ωράρια λειτουργίας και λειτουργία το Σάββατο, δεν είναι μόνο υπέρ των τραπεζιτών αλλά και υπέρ των εργαζομένων!

Οτι τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στις τράπεζες είτε στο όνομα της ενίσχυσης, είτε στο όνομα της ανακεφαλαιοποίησης και τα οποία προέρχονται από τις τσέπες του λαού, δεν είναι μόνο υπέρ των τραπεζιτών, είναι και υπέρ των εργαζομένων!

Οτι οι μειώσεις προσωπικού - με τη μία ή την άλλη μορφή - που έρχονται ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, δεν είναι μόνο υπέρ των τραπεζιτών, είναι και υπέρ των εργαζομένων!

Και ακριβώς σε αυτή τη λογική έρχεται στο τέλος και καλεί να επωμιστούν οι εργαζόμενοι τα βάρη των κεφαλαιοκρατών, τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης που αυτοί προκάλεσαν και όχι οι εργαζόμενοι.

Αυτός είναι ο ρόλος της εργατικής αριστοκρατίας. Να καλλιεργεί την υποταγή και την ήττα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: