Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Για την απεργία στη ΜΕΒΓΑΛ




Το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που αποκαλύφθηκε με την απεργιακή κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του εργοδοτικού σωματείου ΑΞΙΟΣ που εμφανίσθηκε ως εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης και στη μάχη της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας εντείνεται μέρα με τη μέρα στη ΜΕΒΓΑΛ και σε όλο τον κλάδο. Το σωματείο μας έχει προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις κατά καιρούς γι' αυτό το θέμα, το σωματείο της Αθήνας τράβηξε πιο μπροστά, το σωματείο ΑΞΙΟΣ ποιεί την νήσσα.

Η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία μέσω του σωματείου ΑΞΙΟΣ είναι μεγάλη. Μας το επιβεβαίωσαν εργαζόμενοι του εργοστασίου στα Κουφάλια, άσχετα με τη στάση που κράτησαν απέναντι στην απεργία κάτω από το φόβο που επικρατεί.

Οταν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα σωματεία έχουν χρέος να οργανώνουν τους εργαζόμενους και όχι να τους διαιρούν, λέγοντας ψέματα ότι δήθεν οι εργαζόμενοι της Αθήνας έχουν πληρωθεί μέχρι το Μάρτη, και να καλούν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν εργάτες.

Για την αποκάλυψη της αλήθειας, η παρουσία των εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική ήταν πολλαπλάσια του αριθμού που έδωσαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στα ΜΜΕ.

Η παρουσία συνδικαλιστών από άλλους κλάδους και δυνάμεων του ΜΑΣ (οι περισσότεροι εργαζόμενοι φοιτητές), αποτελεί ισχυρό δείκτη αλληλεγγύης που πρέπει να ενισχυθεί. Αλλωστε, ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη οφείλεται στην αλληλεγγύη που έδωσε ο ένας κλάδος στον άλλον. Ολα αυτά είναι άγνωστα για τους "συνδικαλιστές" του ΑΞΙΟΥ.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες στο κυνήγι τους για περισσότερα κέρδη και όχι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως έχει αποδειχθεί από μια σειρά εργοστάσια και φυσικά δεν μας αιφνιδιάζει ότι την παραπάνω επιχειρηματολογία του ΣΕΒ τη δέχεται και το σωματείο ΑΞΙΟΣ.

Το υποκατάστημα της Αθήνας κλείνει, γιατί αυτό επιβάλλει ο συνολικός σχεδιασμός της επιχείρησης (όπως ομολογεί και η ίδια) στο ζήτημα της διανομής. Αλλωστε, η ΜΕΒΓΑΛ έχει πρόθεση να κλείσει το υποκατάστημα στην Κρήτη, όπου δεν έχει γίνει ούτε μια μέρα απεργία.

Οι "συνδικαλιστές" του ΑΞΙΟΥ και η εργοδοσία δεν μπορούν να χωνέψουν ότι οι εργαζόμενοι στην Αθήνα και οι εργαζόμενοι του σωματείου μας έδωσαν, με την ψήφο τους, με τη συμμετοχή τους σε συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες και βασικά μέσα από την ίδια τους την πείρα την διοίκηση των δύο αυτών σωματείων αλλά και της Ομοσπονδίας στις ταξικές δυνάμεις στο ΠΑΜΕ.

Το βασικό και το κύριο είναι ότι οι εξελίξεις και η αναδιάρθρωση στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών θα έχει συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων εντάσσεται και το κλείσιμο του υποκαταστήματος Αθηνών και η απλήρωτη εργασία. Μετά από τόσους μήνες απλήρωτης δουλειάς, η εργοδοσία στη συνάντηση με το σωματείο της Αθήνας δε δεσμεύτηκε για πληρωμή μισθών όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για το εργοστάσιο στα Κουφάλια. Η επίθεση της εργοδοσίας θα ενταθεί, το σωματείο μας καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους εργαζόμενους του κλάδου και μπροστά στη μάχη της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ».


Διαβάστε ακόμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια: