Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κάθειρξη 18 ετών σε βιομήχανο για πρόκληση βλαβών από αμίαντο. Χιλιάδες τα θύματα και οι ασθενείς



Γυναίκα κρατά αφίσα κατά του Σμιντχάινι

Τορίνο, Ιταλία. Σε δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε με απόφαση που εξέδωσε Εφετείο στο Τορίνο ο ελβετός βιομήχανος Στέφεν Σμιντχάινι για την εκ προμελέτης πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία, που σχετίζονται με χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της χρήσης αμίαντου από την βιομηχανία Έτερνιτ Ιτάλια.

Ο ελβετός δισεκατομμυριούχος και συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας είχε καταδικαστεί πέρυσι σε δεκαέξι χρόνια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Τορίνου.

Ο άλλος κατηγορούμενος και πρώην συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας, ο βέλγος βαρόνος Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν Ντε Καρτιέ Ντε Μαρσιέν, πέθανε σε ηλικία 92 ετών πριν από δυο εβδομάδες.

Η υπόθεση αφορούσε την χρήση αμίαντου από τις βιομηχανίες Έτερνιτ, στην Ιταλία. Υπολογίζεται ότι μόνον στην βιομηχανική μονάδα του Καζάλε Μονφεράτο, στην βόρεια περιφέρεια της Αλεσάντρια, ο αμίαντος μέχρι το 1986, όταν σταμάτησε η παραγωγή, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

Οι νεκροί σε όλη την Ιταλία —στην χώρα λειτουργούσαν άλλες τρεις μονάδες— υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 3.000, ενώ άλλοι τόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας λόγω του αμίαντου.

Ο αμίαντος είχε χρησιμοποιηθεί εκτός των άλλων για να καλυφθούν στέγες σε σπίτια και αγροικίες κοντά στις βιομηχανίες και προκάλεσε καρκίνο του πνεύμονα και άλλες μορφές καρκίνου σε εκατοντάδες κατοίκους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, οι εργαζόμενοι της Έτερνιτ Ιτάλια δεν διέθεταν κανέναν τρόπο να προστατεύουν την υγεία τους και δεν υπήρξε ποτέ ούτε καν η στοιχειώδης ενημέρωση για την επικινδυνότητα του υλικού, ότι δηλαδή η έκθεση σε μικροΐνες αμιάντου και η εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις όπως μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονοκονίαση.

Δεν τους είχαν παρασχεθεί ούτε τα στοιχειώδη μέσα για να μπορέσουν να προστατευθούν, όπως μάσκες και γάντια, ώστε να μην εισπνέουν τις μικροΐνες και να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Οι δυο ιδιοκτήτες, σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, συνέχισαν την παραγωγή και όταν ήταν βέβαιοι, πλέον, για τις ολέθριες συνέπειες του αμιάντου, έχοντας ως μόνο κίνητρο, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: