Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Χαράτσι-ΔΕΗ: "Ντρίμπλα" του Βενιζέλου στην απόφαση του ΣτΕ. (Κλεφτοκοτάδες εν δράσει...)

Νέο γύρο πολέμου άνοιξε η χθεσινή εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ) με τους καταναλωτές ρεύματος. Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο ορίζεται πως σε κάθε εξόφληση λογαριασμού ρεύματος στον οποίο υπάρχει προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό από το χαράτσι, το ποσόν θα πιστώνεται όχι υπέρ της ΔΕΗ, της ΕΡΤ και του Δήμου, αλλά υπέρ του ΥΠ.ΟΙΚ (ειδικός λογαριασμός για το χαράτσι). Έτσι εμφανίζεται σαν ανεξόφλητος ο λογαριασμός ρεύματος και η ΔΕΗ (ή οι ιδιώτες πάροχοι) "νόμιμα" πλέον μπορούν να κόψουν το ρεύμα !

Η εγκύκλιος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και μονοπωλεί από το πρωί τα ενημερωτικά δελτία των τηλεοπτικών καναλιών, προκαλώντας από θυμηδία έως αγανάκτηση για τις σοφιστείες του Βενιζέλου και του υφυπουργού του Π. Οικονόμου και την προσπάθεια εξαπάτησης εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών ρεύματος και ταυτόχρονα της υπεξαίρεσης (κλεψιάς) που επιχειρείται με αυτή την εγκύκλιο.

Ας δούμε πρώτα το περιεχόμενο της εγκυκλίου αυτής.

Μπλόκο στη διαφυγή εσόδων από το ειδικό τέλος ακινήτων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών μετά το φαινόμενο που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, καταναλωτές να εξοφλούν μόνο το τμήμα του λογαριασμού που αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας τη ΔΕΗ να στείλει, όπως προβλέπεται, στις εφορίες ως ληξιπρόθεσμο το σκέλος του λογαριασμού που αφορά το τέλος ακινήτων. Μάλιστα, οι καταναλωτές σχημάτιζαν τεράστιες ουρές χθες στα ταμεία της ΔΕΗ, προκειμένου να πληρώσουν το ποσό του λογαριασμού που αφορά στην κατανάλωση του ρεύματος.

«Δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος»,

σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο συμψηφισμός στον επόμενο λογαριασμό και η κατά προτεραιότητα εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δεν λείπουν και οι αιχμές εις βάρος στελεχών της ΔΕΗ.

«Οσοι έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ Κ. Στεριώτης άφηνε να εννοηθεί ότι όποιος επικαλείται οικονομικές δυσκολίες έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μόνο το λογαριασμό του ρεύματος. «Αν κάποιος έχει οικονομικές δυσκολίες δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπαλλήλου να τον πιάσει από το λαιμό, δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα» έλεγε ο κ. Στεριώτης.

Πηγές της διοίκησης σημείωναν πάντως πως δεν έχει εκδοθεί κάποια εσωτερική εγκύκλιος για τη δυνατότητα διαχωρισμού και την είσπραξη μόνο του λογαριασμού του ρεύματος.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Αιτία για την εσφαλμένη εντύπωση ορισμένων στελεχών της ΔΕΗ φαίνεται να είναι συγκεκριμένη παράγραφος της εγκυκλίου (η 1.2 του άρθρου 4 της εγκυκλίου ΠΟΛ 1056) που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών πριν από μερικές μέρες στην οποία ορίζεται ότι «αν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλω ή εν μέρει, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του τέλους ακινήτων διαγράφουν το οφειλόμενο ποσό από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και αποστέλλουν αναλυτική κατάσταση στη ΓΓΠΣ». Αυτές τις διατάξεις επικαλούνταν ο κ. Στεριώτης.

Τώρα το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράτεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Γίνεται φανερό ότι το ΥΠ.ΟΙΚ. προσπαθεί να κάνει ντρίμπλα στην απόφαση του Σ.τ.Ε, μιαν απόφαση που ενεθάρρυνε χιλιάδες καταναλωτές να πληρώνουν μόνο το αντίτιμο του ρεύματος και όχι το χαράτσι. Είτε μέσω των ΑΤΜ, είτε με τη σύμπραξη πολλών γραφείων της ΔΕΗ (βλ.δηλώσεις Κ. Στεργιώτη).

Και επειδή ένα τέτοιο δεύτερο κύμα μαζικής ανυπακοής είναι ό,τι χειρότερο για τους επιτελείς του ΥΠ.ΟΙΚ και την τρόϊκα, χθές έγινε μια άγαρμπη τρομοκρατική επίθεση κατά των ανυπάκουων. Ο πανικός μπροστά σε μια τέτοια "ανταρσία", τα ελλειμματικά δημόσια έσοδα (που μήνα με το μήνα καταβαραθρώνονται), ανάγκασαν τον υφυπουργό Π. Οικονόμου να "μαζέψει" τα λουριά και να αποτολμήσει να βάλει χέρι στα ταμεία της ΔΕΗ, υφαρπάζοντας παράνομα- σαν άλλος κλεφτοκοτάς- τα ποσά που πλήρωσαν οι πολίτες για την κατανάλωση ρεύματος !

Ένα παράδειγμα: Έστω ένας λογαριασμός της ΔΕΗ συνολικής αξίας (ρεύμα+ΕΡΤ+Δημ.Τέλη+Τέλος ΕΕΤΗΔΕ) 600 ΕΥΡΩ εκ των οποίων το χαράτσι είναι 450 ΕΥΡΩ και το ρεύμα )+ΕΡΤ+Δημ.Τέλη) 150 ΕΥΡΩ. Εξοφλείτε το λογαριασμό της ΔΕΗ (150 ΕΥΡΩ), αφήνοντας απλήρωτο το χαράτσι (450 ΕΥΡΩ). Στον επόμενο λογαριασμό εμφανίζεται η επόμενη δόση του χαρατσιού (άλλα 450 ΕΥΡΩ), ένα ανεξόφλητο ποσό (χαράτσι 1η δόση) 450 ΕΥΡΩ και η κατανάλωση ρεύματος 120 ΕΥΡΩ. Σύνολο επόμενου λογαριασμού 1020 ΕΥΡΩ. Εξοφλείτε και πάλι μόνο το ρεύμα (120 ΕΥΡΩ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Π. Οικονόμου αυτό το ποσό των 120 ΕΥΡΩ θα θεωρηθεί σαν (μερική) εξόφληση του χαρατσιού της 1ης δόσης, διότι, σύμφωνα με τη λογική του υφυπουργού, προηγείται  η τακτοποίηση της εκκρεμότητας του ανεξόφλητου ποσού !

Σύμφωνα δε με αυτή τη λογική και η επόμενη και η μεθεπόμενη και πολλές από τις επόμενες εξοφλήσεις ρεύματος θα θεωρούνται σαν τακτοποίηση του χαρατσιού, οδηγώντας στη "αιτιολογημένη" διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ, μιας και θα θεωρείται ότι δεν έχει εξοφληθεί το ρεύμα.

Πρόκειται για καραμπινάτη υπεξαίρεση που αφήνει εκτεθειμένη και τη ΔΕΗ μιας και αποδεχόταν την μερική εξόφληση του λογαριασμού, δηλαδή μόνο την εξόφληση του ρεύματος. Αναμένουμε την αντίδραση πια τόσο της ΔΕΗ όσο και των εργαζομένων της.

Γεννώνται δύο απορίες:

-Τί εννοούσε τότε ο Βενιζέλος όταν μόλις προ 3 ημερών διακήρυττε από τον ΑΝΤΕΝΑ ότι δεν θα κοπεί κανένα ρεύμα σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι ;

-Τί εννοεί το ΥΠ.ΟΙΚ με την εγκύκλιο 1056/2-3/2010 όταν λέει ότι τα ανεξόφλητα χαράτσια μετά την παρέλευση του τετραμήνου από τη λήξη του λογαριασμού μεταφέρονται μέσω του Μηχανογραφικού του ΥΠ.ΟΙΚ στις εφορίες και από εκεί διεκδικείται η εξόφλησή τους ;

Προφανώς ο πανικός πήρε το πάνω χέρι στις σκέψεις και τις μεθοδεύσεις του ΥΠ.ΟΙΚ.

Φαίνεται πως οι απειλές για κατασχέσεις, μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Σ.τ.Ε., δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν ένα κίνημα ανυπακοής στις εντολές του Βενιζέλου και της τρόϊκας. Τη Δευτέρα το πρωί, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.τ.Ε., χιλιάδες καταναλωτές έσπευσαν στα γραφεία της ΔΕΗ και εξοφλούσαν μόνο την αξία του ρεύματος. Γιατί σε ακόμη πλατύτερα στρώματα των πολιτών αποκαλύφθηκε η "αρπαχτή" που επιχειρήθηκε με τα χαράτσια, αποκαλύφθηκε ο εμπαιγμός του ΥΠ.ΟΙΚ για τις δήθεν απαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ρυθμίσεις που με την εγκύκλιο 1056 της 2/3/2012 μετατίθενται και θα εφαρμοσθούν για το χαράτσι του 2013 !

Να υποθέσουμε ότι οι κλεφτοκοτάδες θα κάνουν επιδρομή και στις πληρωθείσες (κατά πάγια τακτική) προκαταβολές στον ΟΤΕ, μιας και κατά τη διασταλτική τους ερμηνεία, αποτελούν αποθεματικό χρημάτων μας;

Η δεδηλωμένη τους βουλιμία πάνω σε κάθε μας κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο έχει διατυμπανισθεί και δεν θα αποτελεί έκπληξη το να μας αρπάζουν αύριο το ψωμί από το τραπέζι, το μισθό ή τη σύνταξή μας, το σπίτι μας.

Και ένα τελευταίο:

Από νομικής πλευράς μήπως θα ήταν σκόπιμο να επαναενεργοποιηθεί η διαδικασία εξώδικης δήλωσης προς τη ΔΕΗ για τη θέλησή μας να μην πληρώσουμε το χαράτσι, η γνωστοποίηση πως κάθε μας πληρωμή προς τη ΔΕΗ αφορά το ρεύμα και μόνο ; Μήπως ταυτόχρονα πρέπει να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της υπεξαίρεσης ;

3 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ή
θα βγούμε σα λαός ενωμένοι και μαχητικά στους δρόμους για να μην περάσει η βαρβαρότητα
ή
θα μας γυρίσουν στο... λυχνάρι!

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

gitsanas είπε...

Εγώ δεν το πλήρωσα και ξέρω και πολλούς άλλους που δεν το πλήρωσαν...
Θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι, όπως λέμε εμείς εδώ, έτσι και έρθουν για διακοπή...

Οικοδόμος είπε...

Ευρυτάνα και Γίτσα,
αυτό θέλουν και επιδιώκουν, να μας γυρίσουν στην εποχή του λυχναριού.
Μόνο την οργανωμένη αντίδραση φοβούνται. Και εδώ υπάρχει ζήτημα... όσο κι αν έγιναν βήματα.
Καλή δύναμη!