Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Ηλέκτρα Αποστόλου

-Πώς σε λένε;
-Ελληνίδα.
-Πού κατοικείς;
-Στην Ελλάδα.
-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;
-Οι Έλληνες.
-Τι έκανες;
-Υπηρετούσα το λαό.
- Από πού παίρνεις εντολές;
- Από την πατρίδα.«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ιατροδικαστής Πέτρος Τζαφέρης, μεταβάς σήμερον την 26ην Ιουλίου 1944 εις το ενταύθα νεκροτομείον, ενήργησα λεπτομερή αυτοψίαν και νεκροψίαν επί του πτώματος αγνώστου γυναικός ετών 39 περίπου.

Πληροφορίαι: Μετεφέρθη διά του υπ' αριθμ. 375 εγγράφου του Σταθμού Α` Βοηθειών, παραληφθείσα εκ του ξενοδοχείου "Κρυστάλ".

Νεκροψία: Το τριχωτόν της κεφαλής έχει αποκοπή ατέχνως και ανωμάλως διά μαχαιριδίου. Κατά το πρόσθιον τμήμα της κόμης παρατηρείται φρύξις των τριχών. Από της ρινός και του στόματος φαίνεται έρευσεν αίμα. Από της μιας μασχάλης προς την ετέραν διά του στήθους και συνεχιζόμενα όπισθεν του κορμού υπάρχουσι δύο παράλληλα αποτυπώματα, δίδοντα την εντύπωσιν ότι παρήχθησαν εκ της πιέσεως χοντρού σχοινίου. 

Φαίνεται ότι το σώμα της θανούσης απαιωρήθη εν ζωή διά των μασχαλών. Κατά τους καρπούς των χειρών παρατηρούνται εντυπώματα εκ σχοινίου. Κατά τη ράχιν της ρινός και αμφοτέρας τας παρειάς και τα βλέφαρα παρατηρούνται εκχυμώσεις κυανώδεις ως και εξοίδησις. Οι χαρακτήρες δεικνύουσι ότι εγένετο συνεπεία γρονθοκοπημάτων. Κατά τας οπισθίας επιφανείας αμφοτέρων των βραχιόνων παρατηρούνται εκχυμώσεις. Κατά τους γλουτούς, μηρούς, κνήμας και άκρους πόδας, υπάρχουσι εκχυμώσεις συρρέουσαι ταινιοειδείς, χρώματος κυανώδους, λίαν πυκναί και έντονοι. Κατά τα κατώτερα των κνημών και άκρους πόδας, παρατηρείται εξοίδωσις κυανού βαθμού. 

Αι εκχυμώσεις αύται ως και οι των βραχιόνων, παρήχθησαν κατόπιν δράσεων σκληρών και αμβλέων οργάνων (μαστιγίων, βουνεύρων, πλεκτού σύρματος, σχοινίου, αλύσεως κλπ.), βιαιότατα κατενεχθέντων. Το τριχωτόν του εφηβαίου παρουσιάζει φρύξιν των τριχών. Κατά τη ραχιαίαν επιφάνειαν του αριστερού άκρου του ποδός παρατηρείται έγκαυμα δευτέρου βαθμού εκτάσεως ταλλήρου. Κατά τη μετατάρσιον χώραν του αυτού ποδός έτερον έγκαυμα δίδον όμως τους χαρακτήρας του μετά θάνατον γενομένου. Αι τρίχες των μηρών και κνημών παρουσιάζουν φρύξιν. Φαίνεται ότι εγκαύματα και φρύξις οφείλονται εις επίθεσιν κατ' αυτά ανημμένων σιγαρέτων.

Η διάνοιξις των μαλακών μορίων της κεφαλής έδειξεν εκχυμώσεις κατ' αυτά. Η διάνοιξις της κρανιακής κάμψης έδειξεν οίδημα της λεπτής μήνιγγος και διεύρυνσιν των αγγείων αυτής. Ο στόμαχος περιείχε τροφάς εξ άρτου και ντομάτας.

Συμπέρασμα: Επί του πτώματος βεβαιούνται κακώσεις προκληθείσαι εκ μαστιγώσεως ήτις εγένετο διά διαφόρων οργάνων (μαστιγίου, βουνεύρου, αλύσεως, πλεκτού σύρματος), άτινα έδρασαν αλλεπαλλήλως και βιαιότατα, ως και κακώσεις εξ απαιωρήσεως από των μασχαλών, επίσης εγκαύματα εν ζωή και μετά θάνατον γενόμενα. Ο θάνατος οφείλεται κυρίως εις τας κακώσεις καθ' όσον τα εγκαύματα είναι μικράς εκτάσεως.

Σημείωσις: Η ταυτότης της θανούσης εξηκριβώθη υπό της Σημάνσεως, ένθα ήτο σεσημασμένη ως κομμουνίστρια υπ' αριθ. 59953. Το πτώμα ανήκε εις την Αποστόλου Ηλέκτραν του Νικολάου».

8 Μάρτη, μέρα της Γυναίκας

9 σχόλια:

gitsanas είπε...

H καλύτερη αφιέρωση στην μέρα της Γυναίκας!!!

Φάροι που δεν σβήνουν ποτέ οι θυσίες αυτών των Γυναικών. Φάροι που δείχνουν τον δρόμο της Αντίστασης, της Ελευθερίας, του Αγώνα για τα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις που με την ζωή τους πλήρωσαν για να τις απολαμβάνουμε όλοι εμείς.
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!!

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Το αλατι της γης, ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

sofia είπε...

Εμείς δεν τις ξεχνάμε! Πόσες είμαστε εμείς και πόσες οι άλλες , έρμαια της τηλεοπτικής πλύσης εγκεφάλου, που το μόνο μέλημα τους είναι αν θα βγουν μόνες τους το βράδυ, συγκεκριμένα σήμερα, ενώ ο μεσαίωνας έχει εμφανιστεί και καταδυναστεύει τις ζωές μας.
Μου είναι αφάνταστα οδυνηρό να συζητώ με 15χρονες κοπέλες και να μην έχουν άλλη έγνοια από το να παντρευτούν. Κανέναν άλλο στόχο. Πού πάμε; Τι στο διάβολο πετύχαμε με τους αγώνες τόσα χρόνια; Πώς διαπαιδαγωγούμε τα νέα παιδιά;
Και δεν συζητώ για τις αντιλήψεις των αγοριών. Ούτε στη δική μου εποχή δεν ήταν τόσο οπισθδρομικές.
Την καλησπέρα μου

OXΙά είπε...

Καταπληκτικό!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Γίτσα.
Και όχι μόνο δεν ξεχνάμε, παραδειγματιζόμαστε κιόλας, οπλιζόμαστε με γνώση, θάρρος και δύναμη απ' την θυσία τους.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Δημήτρη καλησπέρα.
Ναι, το αλάτι και το πιπέρι κι όλες οι γεύσεις, τα χρώματα κι οι μυρωδιές μαζί. Και άλλα πολλά. Χωρίς τη ΓΥΝΑΙΚΑ... τίποτα.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Σοφία καλησπέρα.
Πόσο δίκιο έχεις...
Λέξη τη λέξη σε όσα γράφεις.
Όμως, δεν είμαστε και... τόσο λίγοι, θα γίνουμε περισσότεροι. Ακούραστα, να προσπαθούμε μόνο. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο, υπάρχει όμως κι άλλος δρόμος; Αυτή είναι η "κατάρα" μας...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα ΟΧΙά,
να είσαι καλά,
καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

HΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

Α Θ Α Ν Α Τ Η