Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Ο "μεροκαματιάρης" (...σκασμός εσύ Αντωνάκη!)

Το όνομα «Ελένη Κοκοβίκου» κάτι μου θύμιζε. Όταν πρωτοείδα τον τίτλο του μπλογκ, χαμογέλασα: «...σκασμός εσύ Αντωνάκη!».  Μου ήρθε στο μυαλό η  παλιά κλασική ασπρόμαυρη ταινία με τον Γ. Κωνσταντίνου και τη Μ. Κοντού. Πρόκειται για ένα μπλογκ που από τα πρώτα του βήματα δείχνει ότι θα έχει, τουλάχιστον, ενδιαφέρον. Φροντίζει γι’ αυτό –απ’ ότι φαίνεται- η συγγραφέας του, που ένα όμορφο κείμενο του ιστολογίου της αναδημοσιεύουμε σήμερα. Καλώς ήλθες στην άβυσσο του διαδικτύου κυρία «Ελένη Κοκοβίκου»!

 Ο "μεροκαματιάρης"

Το Σάββατο το βράδυ πήγαμε στης Δώρας.Την πήρα τηλέφωνο για χρόνια πολλά. Δώρα απ' το Θοδώρα, και λέει δεν έρχεστε να πιούμε ένα κρασάκι όπως παλιά;Και δεν ερχόμαστε; λέω εγώ. Κάποτε κάναμε παρέα, μετά αραιώσαμε λίγο,η κάθε μια με τις υποχρεώσεις της και τα παιδιά και το σπίτι και χίλια δυο,εκεί που βλεπόμασταν δυο και τρεις φορές τη βδομάδα,σιγά σιγά φτάσαμε να βλεπόμαστε δυο φορές το χρόνο.

Κάποια πράγματα αλλάζουν,κάποια άλλα όμως μένουν ίδια κι απαράλλαχτα. Όπως παλιά.Η Δώρα είναι πολύ πράος άνθρωπος.Ένα αρνί.Για να μην πω κανένα άλλο ζώο και παρεξηγηθεί.Σαν τον Αντωνάκη μου.Εγώ και ο Τάκης πάλι,Τάκης είναι ο άνδρας της Δώρας...αρνιά δε μας λες,κι αν μας πεις πρέπει να διευκρινίσεις ότι είμαστε μαύρα!

Πήγαμε λοιπόν...Για ευχές πήγαμε,σε καυγά καταλήξαμε.Εντάξει...όχι ακριβώς καυγά,αλλά στο τσακ τον γλιτώσαμε..Θα με πεις περίεργο πράγμα αυτό για σένα Ελενίτσα,τέτοιος άνθρωπος που είσαι!Ναι,ναι!...να όμως που έγινε.

Ο Τάκης,έχει ένα σουπερμάρκετ.Έτσι λέει αυτός.Μπακάλης είναι ο άνθρωπος,αλλά δεν του αρέσει να το λέει έτσι.Περνιέται για Βασιλόπουλος και πάνω.Η Δώρα απ΄την άλλη,είναι πολύ προσγειωμένη και τον τραβάει τα λουριά,γιατί άμα τον αφήσει αυτός είναι ικανός έτσι που έχει καβαλήσει το άλογο να φτάσει στο υπερπέραν.Κουβέντα στην κουβέντα λοιπόν φτάσαμε και στην πολιτική.Κι όχι ακριβώς στην πολιτική αλλά στα ζόρια που περνάμε όλοι μας εδώ και καιρό.Το αναλύσαμε πολύπλευρα το θέμα,βάραινε η ατμόσφαιρα,κι από τις κουβέντες κι από τον καπνό του πούρου που κάπνιζε ο Τάκης καθώς μας ανέλυε πόσα γιαούρτια πέφτει έξω το μήνα.

Γιατί τι να πει,ότι όλα είναι καλά,όλα ανθηρά επειδή είναι ο Αντώνης στην εξουσία;Νεοδημοκράτης είναι,όχι μαλάκας.Θα με πεις δεν μπορούν να ταυτιστούν αυτά τα δυο;Ουυυυυυ,μωρέ ένα σώμα μια ψυχή γίνονται,αλλά επειδή μιλάμε για τον συγκεκριμένο άνθρωπο,ξέρω ότι στην περίπτωσή του δεν ταυτίζονται.Με κατεβασμένα τ' αυτιά ήταν,και δώσ' του να χύνει μαύρο δάκρυ.Παίζει βέβαια να έβαλε νερό στο κρασί του από το γεγονός ότι λιγόστεψαν οι πελάτες,μπορεί κι από τα φέσια που του βάζουν κάποιοι.Ξαναγύρισε στο τεφτέρι,στην ουσία ποτέ δεν το άφησε,πάντα έτσι δούλευε γι' αυτό και έχει ακόμη πελατεία.

Πλάγια πλάγια λοιπόν,έφτασε και στο ζουμί,μου το έριξε που δεν πάμε να ψωνίσουμε απ' αυτόν.Δεν πάμε πια.Γιατί παλιά πηγαίναμε.Και του λέω κι εγώ ότι δεν μπορώ,δεν δύναμαι να μου πουλάς πχ το λάδι 26 ευρώ κι εγώ να το βρίσκω στην χ αλυσίδα με 15.Κομματάκι ασύμφορος μου πέφτεις Τάκη μου, του λέω.

Τώρα δηλαδή σε ποιόν να το πω και να μη ξεραθεί στο γέλιο,να πάω επίσκεψη και να μιλάω για την τιμή του λαδιού και του χαρτιού τουαλέτας..Αλλά άμα έχεις να κάνεις με μπακάλη,συναφή θέματα με το αντικείμενό του θα βρεις να συζητήσεις.
Κι εκεί πάνω,μου αρχίζει μια επίθεση!!!Ότι δηλαδή άλλα λέω στα λόγια κι άλλα κάνω στην πράξη,κι ενώ αγωνίζομαι ενάντια στα μονοπώλια και στις πολυεθνικές,από την άλλη τους στηρίζω με το να τους δίνω τα λεφτά μου,οδηγώντας έτσι τα μικρομάγαζα σε κλείσιμο.Τέτοια πράματα!Αντικομμουνιστική επιχειρηματολογία της εποχής του Νώε.

Κρατήθηκα,κρατήθηκα,έπαιζα και σε ξένο γήπεδο,όσο να πεις ήθελα να κρατήσω τα προσχήματα,αλλά πόσο να κρατηθείς αν σε λέει κάποιος γιαλαντζί αγωνίστρια;Ήρθα και φούντωσα.Του το ξεκίνησα στη γλώσσα του,για να το καταλάβει.Ο σώζων εαυτόν σωθείτω του λέω,εδώ που μας φτάσατε.Και το λέω χωρίς καμιά ντροπή.Θα κλείσουν τα μικρομάγαζα;Να κλείσουν!Μπας και καταλάβουν τι συμβαίνει,γιατί ακόμα φαίνεται έχουν καβάντζες και μόνο να κλαίγονται ξέρουν.Να κλείσουν,μπας και κάποιος απ' αυτούς βγει στους δρόμους.Που κλαίγονται από τη μια,αλλά κανέναν δεν είδα να βγαίνει να φωνάζει.Όλο και καμιά κομπίνα,σκέφτονται,θα βρούμε να κάνουμε,όλο και κανένα γνωστό να παρακαλέσουμε μπας και βολευτούμε.Όποιος ζορίζεται,όποιος πεινάει,βγαίνει και φωνάζει.

Κι από μένα δηλαδή τι περίμενες Τάκη;Να ψάχνω να βρω τον πιο μικρό μπακάλη,να τον στηρίζω κι ας μου πουλάει ένα προϊόν σχεδόν διπλάσια από κάποιον άλλο;Σου φαίνομαι να τα 'χω χάσει;Πόσο ηλίθια με κόβεις;Να αγωνίζομαι εγώ για να φύγουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές,να τρώω τις σόλες μου-για να μην σου πω και  τι άλλο τρώω με τη σέσουλα- σε πορείες και διαδηλώσεις για το καλό και το δικό μου και το δικό του κι αυτός να κάθεται αραχτός στον καναπέ του και όταν έρθει η ώρα των εκλογών να παει να το ρίξει δαγκωτό πάλι νδ ή σε ένα απ' όλα τα πασοκ;Δηλαδή εκείνος είναι ο ξύπνιος κι εγώ είμαι ο μαλάκας;Εγώ να παλέψω αγόρι μου για να σώσω εμένα κι εκείνον.

Μα όμως,αυτός δεν θέλει να σωθεί!Με αυτά που ψηφίζει δεν θέλει να σώσει ούτε εμένα ούτε καν τον ίδιο του τον εαυτό.Αυτός θέλει να τα κονομήσει.Και θα κατηγορήσει αυτός εμένα και τον κάθε ένα σαν εμένα,αυτός,που με την ψήφο του με έφτασε εδώ,να κοιτάζω που θα βρω το πιο φτηνό να πάω να το αγοράσω,ότι στηρίζω τα μονοπώλια;Μα αυτός ο ίδιος πρώτος τα στηρίζει,με τις πολιτικές του επιλογές.Δεν φταίω Τάκη μου εγώ που θα κλείσει το μαγαζί του.Αυτός,εκείνος,ο άλλος,ο παράλλος,εσύ!Εσύ ο ίδιος είχες δρομολογήσει το κλείσιμο με την ψήφο σου,χρόνια πριν.

Κι επειδή είπα και πιο πριν ότι νεοδημοκράτης,είναι όχι μαλάκας,και την κωλοτούμπα την έχει στο γονίδιο,το γύρισε πάλι στην κλάψα και καλά τώρα που υπάρχει αυτή η κρίση πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας,τουλάχιστον να υποστηριζόμαστε οι μεροκαματιάρηδες!!!

Γεια σου ρε Τάκη μεροκαματιάρη!Που εγώ βέβαια το ξέρω ότι είσαι,αλλά εσύ ακόμη και τώρα χρησιμοποιείς τη λέξη για καμουφλάζ,για να παραμυθιάσεις κάποιους.Που πιστεύεις ακόμη  ότι ανήκεις σε μια άλλη τάξη κι όχι στην εργατική..Καραμέλα την κάνατε τη λέξη αλληλεγγύη.Αλλά δε φταίτε εσείς...

Όλα για την κονόμα,λοιπόν.Γι' αυτό είπα ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν με τίποτα.Θα αλλάξει τώρα ο Τάκης και ο κάθε Τάκης;"Ο μεροκαματιάρης";3 σχόλια:

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Aληθινό.

Ανώνυμος είπε...

σωστο

Ελένη Κοκοβίκου είπε...

Οικοδόμε,επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια,και δεν μου βγαίνουν εύκολα σε τέτοιες περιπτώσεις,μόνο ευχαριστώ θα πω. :-)