Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας το επίδομα ανεργίας μειώνεται από τα 461,50 ευρώ στα 360 ευρώ!



Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, που υπογράφτηκε χτες - και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι προσωρινά τουλάχιστον δε θα μειωθεί το επίδομα των ανέργων - η κυβέρνηση επιβάλλει περικοπές στο επίδομα ανεργίας κατά 22%, όσο δηλαδή ήταν και η μείωση του κατώτερου μισθού, ενώ αντίστοιχη είναι η περικοπή και σε όλα τα βοηθήματα και επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Ετσι το επίδομα ανεργίας από τα 461,50 ευρώ σήμερα συρρικνώνεται στα 360 ευρώ το μήνα, δηλαδή στο ποσό των 12 ευρώ την ημέρα(!) και αυτό μόνο για λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι τον περασμένο Γενάρη ήταν 269.235 άτομα. Από αυτούς 155.611 (ποσοστό 57,80%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 74.825 (ποσοστό 27,79%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 27.600 (ποσοστό 10,25%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 9.059 (ποσοστό 3,36%) είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, 1.250 (ποσοστό 0,46%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και 890 (ποσοστό 0,33%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι. Σε όλους αυτούς, αυτόματα το επίδομα της τακτικής ανεργίας μειώνεται κατά 100 ευρώ.

Με βάση τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2012 το συνολικό ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί για τα επιδόματα ανεργίας και άλλα εποχικά βοηθήματα ανέρχεται στο ποσό των 2,370 δισεκατομμυρίων ευρώ. Που σημαίνει ότι η περικοπή τους κατά 22% στερεί από την εργατική οικογένεια, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη, εισοδήματα που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ετσι εκτός από το επίδομα της ανεργίας περικόπτονται επίσης κατά 22%, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που δίνεται για έξι (6) μήνες μετά τη λοχεία, τα εποχικά βοηθήματα σε μια σειρά εργαζόμενους με λίγες ημέρες εργασίας ή εποχική απασχόληση όπως σε οικοδόμους, εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μουσικούς, ηθοποιούς, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες κλπ.

Μειώνονται επίσης:

το ειδικό βοήθημα ανέργων που δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους δεν έχουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης και βρίσκονται 3 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

το ειδικό βοήθημα για τους ανέργους που έλαβαν τακτική επιδότηση και βρίσκονται για έναν επιπλέον μήνα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα

το επίδομα στράτευσης και άλλα βοηθήματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Άντε, με τις... υγείες μας οι άνεργοι!





Λίγα ψίχουλα

Δε θέλω πλούτη να μου δώσεις και παλάτια
δε θέλω λούσα όπως άλλες που γυρνάς
λυπήσου μόνο της καρδιάς μου τα κομμάτια
και πες μου λίγο τη φτωχή πως μ' αγαπάς

Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω
κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω

Αυτά τα λίγα ψίχουλα κι αν θα μου τάξεις
σου τα πληρώνω με οποιαδήποτε τιμή
και θα τα πάρω κι αν ακόμα τα πετάξεις
όπως πετάνε σ' ένα σκύλο το ψωμί

Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω
κι ως την άλλη μου ζωή θα σε λατρεύω

Στίχοι: Κώστας Βίρβος
Μουσική: Σταύρος Τζουανάκος
Ερμηνεύει: Σωτηρία Μπέλλου

8 σχόλια:

dimitris είπε...

Οικοδομε καλημερα, ητανε που ητανε επιδομα, το κανανε επιδοματακι, χαρτζιλικι, αλλα τι περιμενεις απο γιουσουφακια των τραπεζων???

Ανώνυμος είπε...

Στην τελευταία πληρωμή μας είπαν ότι πλέον δεν χρειάζεται να δίνουμε το παρόν κάθε μήνα.
Αρχίζω να πιστεύω ότι παρά τις διαβεβαιώσεις για μη μείωση το είχαν δρομολογήσει εξαρχής (ξέρω ότι αυτό για τους υποψιασμένους ήταν αυτονόητο), και για αυτό δε μας θέλουν στα πόδια τους κάθε μήνα. Θέλουν να κλειστούμε στα σπίτια μας και να κλαίμε τη μοίρα μας.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!
Μαζί με τους πρώην συναδέλφους μας με το ΠΑΜΕ θα γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα.
Δεν σκύβουμε το κεφάλι, η μόνη λύση λαϊκή εξουσία λαϊκή οικονομία

Frezia είπε...

Και τα χρήματα που θα
εξοικονομήσουν με τη μύωση
του επιδόματος τι θα τα κάνουν?

Οικοδόμος είπε...

Δημήτρη καλησπέρα.
Μπαξίσιιι!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Ανώνυμε καλησπέρα.
Σωστές οι επισημάνσεις σου.
Ακόμα πιο σωστή η διέξοδος που ανοίγεται για τους άνεργους αλλά και όλους τους εργαζόμενους.
Την γράφεις μια χαρά στο σχόλιό σου.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα frezia.
Θα τα δώσουν για τόκους λουλούδι,
στους τοκογλύφους, για το καλό της πατρίδας...
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

359.97€ Τα τρία λεπτά δεν τα χαρίζουν, έχουν δημοσιονομικό πρόβλημα. Βρε παιδιά πότε θα τους βγάλουμε στην ανεργία, θα τους στερήσουμε τις ανέσεις τους και θα τους πούμε, ορίστε κύριοι: 359.97€ το μήνα με αυτά θα περάσετε, και αυτά για ένα έτος μετά κόψτε το σβέρκο σας. Πρέπει να το βιώσουν για να καταλάβουν τι εστί βερίκοκο. Τα δύο μεγάλα κόμματα αφού λάβουν την κρατική επιχορήγηση των εκατοντάδων εκατομμυρίων δεν αρκούνται σ’ αυτήν, παρά δανείζονται και από τις τράπεζες υπέρογκα ποσά βάζοντας υποθήκη τις εν λόγω επιχορηγήσεις. Έχουν δηλαδή σίγουρη την επανεκλογή τους, μας έχουν δηλαδή στο τσεπάκι τους. Λεφτά όμως για τους άνεργους δεν υπάρχουν, γι’ αυτούς οι στρόφιγγες κλείνουν, από την άλλη οι κύριοι κομματάρχες τρέχουν να εξαργυρώσουν την κρατική επιχορήγηση στα τραπεζικά γκισέ, παρουσιάζοντας τα δημοσκοπικά ψηφαλάκια τους, ώστε να γεμίσουν τα ταμεία τους. Μας κατηγόρησαν ότι τόσα χρόνια ως κοινωνία ζούσαμε με δανεικά, και αποδεικνύεται ότι αυτοί ως πολιτικοί οργανισμοί ζούσαν και εξακολουθούν να ζουν με δανεικά και… αγύριστα. Να πάνε στον αγύριστο… Θυμάστε την φράση: «μαύρο στο Μαυρογυαλούρο», ε λοιπόν, Ήγγικεν η ώρα!
Εύχομαι καλό ξημέρωμα!

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα scorpion49.
Τόσο είναι τελικά το ποσό;
Δηλαδή ούτε 360 ευρώ;
Κι άλλη... απογοήτευση πρωί πρωί;
Μαύρο στους μαυρογιαλούρους!
Καλή δύναμη φίλε μου!