Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα «Εκτός Σχεδίου» στο Καματερό: 8 χρόνια αγώνας για/με την Τέχνη

Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα «Εκτός Σχεδίου» στο Καματερό: 
8 χρόνια αγώνας για/με την Τέχνη

Η αγάπη και το μεράκι για το θέατρο, αποτυπώθηκε μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες του 16μελούς θιάσου που δίνει κυριολεκτικά την ψυχή του επάνω στη σκηνή (παρουσιάζει πάνω από 36 χαρακτήρες), την όμορφη και με χιουμοριστικό χαρακτήρα δεμένη μουσική αλλά και τα έξυπνα σκηνικά που με πολύ κέφι και δουλειά έφτιαξαν οι ίδιοι οι συντελεστές του έργου. Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές, από τους οποίους αποτελείται η θεατρική ομάδα από το 2004 έως σήμερα, με προσωπικό οικονομικό κόστος και με τη στήριξη λίγων φίλων, προετοίμασαν ένα έργο που μπορεί να γράφτηκε πριν από 45 χρόνια, ωστόσο παραμένει επίκαιρο και αξίζει μικροί και μεγάλοι να παρακολουθήσουν.

Στη θεατρική σάτιρα «Ο θείος Πάπαρος», έργο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Αουγκούστο Μπόαλ, που παρουσιάζει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Εκτός σχεδίου», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο χώρο των Εργατικών Κατοικιών Γεροβουνού στο Καματερό, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο «Ρ» (Έρση ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ).

Η πλοκή του έργου αφορά έναν αδίστακτο επενδυτή, τον «Θείο Πάπαρο», ο οποίος, μη έχοντας πού αλλού να επενδύσει τα κεφάλαιά του για να τα αυξήσει, «αγοράζει» μία μικρή τριτοκοσμική χώρα με διεφθαρμένη κυβέρνηση και αναλαμβάνει την οικονομία της. Την ίδια στιγμή, «παράξενα όντα» από το αστρικό διάστημα, με το «εξωγήινο μίασμα» που μεταδίδουν, «μολύνουν ιδεολογικά» τους φοιτητές και τους εργάτες, οι οποίοι ξεσηκώνονται και μάχονται κατά του συστήματος. Ομως, η «Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη», ένα συναπάντημα υπερηρώων κόμικ, με ονόματα όπως Σούπερμαν, Μπάτμαν, κ.ά, έρχονται από την Αμερική για να συνεργαστούν με τον θείο Πάπαρο και τον πρόεδρο της χώρας, για να επιβάλλουν -με κάθε τρόπο- την τάξη...

«Το θέατρο είναι τρόπος ζωής»

«Το έργο αυτό, έγραψε το 1968, ο Αουγκούστο Μπόαλ και πραγματικά μας εξέπληξε όταν καταλάβαμε ότι πρόκειται για ένα έργο 45 ετών, που αποτυπώνει το σήμερα», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Ρ», ο Σήφης Μανταδάκης, οργανωτικό μέλος της θεατρικής ομάδας, ο οποίος, μαζί με την Πηγή Δημητρακοπούλου, έχει αναλάβει την επιμέλεια της σκηνοθεσίας. «Το έργο με χιουμοριστικό και πρωτότυπο τρόπο, ξεμπροστιάζει όλους εκείνους που θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πέρα από την εξαθλίωση του λαού, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Αναδεικνύει τα μέσα και τους τρόπους που αξιοποιούν μεγάλο κεφάλαιο, τράπεζες και κυβερνήσεις προκειμένου να εγκλωβίσουν το λαό, για να μην σηκώσει κεφάλι, να μην μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του», τονίζει και επισημαίνει: «Εχει πολύ μεγάλη αξία για εμάς, να μπορούμε να αναδεικνύουμε και να παρουσιάζουμε, σήμερα, τέτοια προοδευτικά θεατρικά έργα. Εχει σημασία, οι εργάτες να μπορούν να παίζουν θέατρο σε εργάτες. Οκτώ χρόνια τώρα, εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, επιλέγουμε να παίζουμε στο Καματερό και σε άλλες εργατικές συνοικίες, για να μπορεί ακόμα και ο κόσμος που δεν έχει τη δυνατότητα να δει θέατρο, να έρθει σε επαφή με έργα που μιλούν για το δίκιο, την εκμετάλλευση, την καταπίεση, την αξία.

Η προσπάθεια αυτή συντελείται με δικούς μας αποκλειστικά οικονομικούς πόρους και τη συνεισφορά των φίλων μας, από το υστέρημά τους. Τα μέλη του θιάσου κυριολεκτικά δίνουν την ψυχή τους, θυσιάζουν την ξεκούραση τους, μελετούν, κάνουν πρόβες και προετοιμάζουν σκηνικά και κοστούμια επί μήνες για να επιτύχουν αυτό το σκοπό. Και θα γίνει ακόμα πιο σημαντικό αν σε αυτό συμμετέχουν κι άλλοι άνθρωποι, σύλλογοι, κλπ., που το επιθυμούν. Αλλωστε, για μας, όπως λέει και ο Μπόαλ, "το θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν, αλλά είναι τρόπος ζωής"»!

Οι συντελεστές

Τη σκηνοθεσία επιμελούνται η Πηγή Δημητρακοπούλου και ο Σήφης Μανταδάκης.
Η μετάφραση είναι του Θεόδωρου Εξαρχου.
Μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Περιστέρης,
χορογραφία: Νένα Μπούρμπουλη,
σκηνικά: Πηγή Δημητρακοπούλου - «Εκτός Σχεδίου»,
κοστούμια: Ελένη Κουκουλάρη - «Εκτός Σχεδίου»,
σχεδιασμός προγράμματος και αφίσας: Δήμητρα Τσούκα,
φωτισμός-ήχος: «Εκτός Σχεδίου»,
φωτογραφία: Ηλίας Ανδρονιάδης.
Τους ρόλους παίζουν οι:
Αυγερινοπούλου Γρηγορία, Βουδούρη Αθηνά, Γεροκόμης Αλέξανδρος, Ζουριδάκης Αλέξανδρος, Καραχάλιος Ηλίας, Μελίδου Αριάδνη, Μοτσάκος Γιώργος, Μπίλης Θοδωρής, Μπλέτα Ελένη, Ντέμετερ Εύα, Παρασίδη Μαρία, Πασχάλη Γρηγορία, Σαρέλλας Παναγιώτης, Σιγανός Αρης, Ταρουνάς Γιώργος, Χατζόπουλος Κώστας.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 8.30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις 6944 935 221.

Δεν υπάρχουν σχόλια: