Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

240.000… Αυτοί δεν το περίμεναν. Εμείς;


Πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλη συζήτηση για το ποσοστό συμμετοχής των μελών του σ’ αυτές. Κανείς από τα στελέχη του αλλά και από όσους δημοσιογράφους-αναλυτές στηρίζουν,  διακριτικά ή μη, τον έναν από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού, δεν τόλμησε να κάνει συγκρίσεις με το 2007, όταν ένα εκατομμύριο «μέλη και φίλοι του κινήματος» συμμετείχαν στις εκλογές που ανέδειξαν αρχηγό τον ΓΑΠ. Οι προβλέψεις όλων αυτών δεν εκφράζονταν δημόσια, οι προσδοκίες τους ήταν πολύ συγκρατημένες και σίγουρα όχι αισιόδοξες.

Από το 2007 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Νέα» κόμματα έκαναν την εμφάνισή τους σαν αποτέλεσμα τριβών και εσωκομματικών συγκρούσεων στα δυο «μεγάλα» κόμματα. Ένα –ακόμα- «αριστερό» κόμμα από μια –ακόμα- απόσχιση συνιστώσας του  ΣΥΡΙΖΑ (που κατά τα άλλα ψάχνει προεκλογικά για συνεργάτες).  Άνοδος της ακροδεξιάς. Από το 2007 μέχρι σήμερα πολλά ήταν επίσης αυτά που άλλαξαν για το λαό. Οι συνθήκες ζωής των περισσότερων από  μας χειροτέρεψαν με ραγδαίους ρυθμούς. Άλλοι περισσότερο, άλλοι πιο λίγο, όλοι βιώνουμε την κρίση του συστήματος με άσχημο τρόπο. Ανάμεσα σε όλους και αυτοί που πήγαν χτες να ψηφίσουν για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο, οι συμμετέχοντες φτάνουν τις 240.000…

Διαβάζω τις πρώτες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως τις δημοσιεύει το ethnos.gr. Μου θυμίζουν έντονα την σοφή ρήση του λαού μας «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει»:

Λοβέρδος: «Περίμενα και περιμένω συμμετοχή που δεν είναι αυτή η οποία λεγόταν, ότι δεν θα έρθει κανείς κλπ. Κάθε δημοκρατική διαδικασία είναι μια πρόκληση για τον πολίτη. Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την υπευθυνότητα να δημιουργήσουμε νέους όρους ανάπτυξης».

Διαμαντοπούλου: «Ενας κύκλος έκλεισε. Η συμμετοχή θα δώσει σημαντικό μήνυμα στο εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία. Χρειάζεται νέα εποχή με αλήθεια, ρεαλισμό, όραμα και μεταρρυθμιστική δύναμη».

Σκανδαλίδης: «Γενικά υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, η οποία εκπλήσσει λίγο κι εμάς».

Παπαϊωάννου: «Είναι καλή μέρα. Σας υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπόθεση των στελεχών του. Είναι υπόθεση του κόσμου, εκεί είναι οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ. Κι αν πολλές φορές τους πικραίνουμε, ο κόσμος έχει κερδίσει πολλά».

Κουκουλόπουλος: »Σήμερα θα υπάρξει μήνυμα αισιοδοξίας για τη δημοκρατική παράταξη. Ο κόσμος θα δώσει νέα εντολή αλλαγών στον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Μανιάτης: «Αναπάντεχα ευχάριστα στοιχεία πιο πέρα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις».

Πρωτόπαπας: «Η προσέλευση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα. Ο κόσμος μας ασκεί κριτική αλλά υπάρχει και αισιοδοξία για τη νέα σελίδα».

Καρχιμάκης: «Απαντάμε με την φωνή της λαϊκής μας βάσης, σε όλους όσοι ορέγονται μικρό ΠΑΣΟΚ ότι κάθε φορά που η πραγματικότητα μας δοκιμάζει, η συσπείρωση γίνεται το βασικό αντανακλαστικό μας». 

Καρτάλης: «Υπάρχει συμμετοχή πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαινόταν ότι θα διαμορφωθεί. Έπαιξε ρόλο η παρότρυνση προς τον κόσμο αλλά και η συγγνώμη είναι ένα ζήτημα που συζητιέται. Ο κόσμος θέλει έναν έντιμο απολογισμό».

Ανδρουλάκης: «Βλέπετε την ουρά; Ο λαός κατέβηκε σήμερα και μίλησε. Ζητά ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, ανασυγκρότηση της Ελλάδας και του αφιερώνω μια μαντινάδα από τον Ερωτόκριτο: “Εγώ 'μαι 'κείνο το πουλί, που στη φωτιά σιμώνει, καίγεται στάχτη γίνεται, μα πάλι ξανανιώνει”

Αηδόνης: «Είναι αναπάντεχη η συμμετοχή του κόσμου, θεωρώ ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει τη σχέση του με το λαό».

Σπυρόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση του κόσμου είναι συντελεστής, πυλώνας του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της δημοκρατίας. Έχουν παράπονα και σωστά έχουν, όμως ζητούν από το ΠΑΣΟΚ να κάνει πράγματα που πρέπει να τα κάνει».


Τί ήταν όλοι αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν;

Πλούσιοι; Εργάτες; Βολεμένοι; Άνεργοι; Κονομημένοι; Λαμόγια; Τρωκτικά; Αστοί; Μικροαστοί; Δημόσιοι υπάλληλοι; Μεσαίοι; Μικρομεσαίοι; Πρόβατα; Ανεγκέφαλοι;

Ό,τι κι αν ήταν, γεγονός είναι πως: ήταν πολλοί!

Αν μετά από όσα «προσέφερε» το κόμμα τους στην κοινωνία τα τελευταία δυο χρόνια, αν μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή και τα ερείπια –άψυχα και έμψυχα- που στοιβάζονται στους δρόμους, αν ανάμεσα στην απελπισία, την αβεβαιότητα για το μέλλον, τη  δυστυχία, την ανέχεια και τον πόνο, ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων «δίνουν ακόμα μια ευκαιρία» στον δήμιο για να «τελειώσει τη δουλειά» και να επιστρέψει η «ανάπτυξη» (αλήθεια, για ποιους;), τότε, πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.

Οι καλά σχεδιασμένες επιθέσεις που δέχεται το ΚΚΕ κυρίως από τους  εκπροσώπους του δικομματισμού, η αισχρή, βρωμερή, χυδαία κατασυκοφάντηση κάθε εργατικής διεκδίκησης και ο «επιστημονικός» αντικομμουνισμός των μέσων μαζικής παραπληροφόρησης καθώς και η συνεχής επίκληση από μέρους τους μιας «πολιτικής σταθερότητας» (από ποιον άραγε να κινδυνεύει;) για «το καλό της πατρίδας», σε συνδυασμό με την εκλογή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενός αδίστακτου και επικίνδυνου πολιτικού, που ήδη άρχισε να μας κάνει σχεδόν να… νοσταλγούμε τον… ΓΑΠ, σηματοδοτούν εξελίξεις δυσοίωνες και μαύρες για το λαό.

Απέναντι σ’ όλους αυτούς, απέναντι σε μέτωπα «μαύρα» ή άλλων αποχρώσεων, είμαστε αναγκασμένοι να μην χαλαρώνουμε ούτε λεπτό. Να εντείνουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε για τις θέσεις μας το λαό, εκεί που αυτός κινείται κι αναπνέει. Στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης, στις γειτονιές, παντού. Οι συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, δεν μας ευνοούν. Δεν απογοητευόμαστε, αλλά δεν πετάμε και στα σύννεφα. Δεν πρέπει ποτέ να μένουμε  ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Κρίνονται πολλά για το μέλλον του λαού από το πόσο εμείς είμαστε σε θέση να τον πείσουμε, να τον εμπνεύσουμε, να κινητοποιήσουμε δυνάμεις που βουλιάζουν στο τέλμα της απογοήτευσης, του μαρασμού και  της ανημπόριας.

Τα μηνύματα που στέλνει η κοινωνία σήμερα (οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ είναι ένα από αυτά) μετά από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται από την πολιτική των εκπροσώπων του κεφαλαίου, έχουν πολλούς αποδέκτες, μεταξύ αυτών κι εμάς... και δεν προσφέρονται για «φλύαρη» αισιοδοξία.  Τα μάτια μας θα δουν και τ’ αφτιά μας θ’ ακούσουν πολλά ακόμα μέχρι την ημέρα των εκλογών. Επαγρύπνηση και επιφυλακή χρειάζεται, μάχη με τις αδυναμίες μας ταυτόχρονα με τον αντίπαλο. Οι επιθέσεις που δεχόμαστε μπορεί να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, έχουν όμως τον ίδιο στόχο… 

14 σχόλια:

ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ είπε...

Εμένα πάντως δε με καλύπτει οποιαδήποτε εξήγηση.
Το πιο πιθανό είναι ότι γνωρίζει η πλουτοκρατία πολύ καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. Ξέρουν ότι δεν θα κουνηθεί φύλλο ούτε τον Ιούνιο. Μιλάω βέβαια για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Το Π.Α.ΜΕ και οι κομμουνιστές εξαιρούνται φυσικά. Εξάλλου μια ζωή στον αγώνα είμαστε.
Κάποτε όμως ήταν εύκολο να αποδίδεται η κοινωνική αποχαύνωση σε πλείστους όσους λόγους. Σήμερα απλά η επιστήμη πρέπει να ασχχοληθεί με το είδος ανθρώπου. Τον HOMO PASOKIUS

sofia είπε...

Εγώ το περίμενα, γιατί τέτοιος λαός είμαστε και γιατί οι συζητήσεις που κάνω κάθε μέρα δεν μου επιτρέπουν να αισιοδοξώ. Άσε που δεν μπορώ να πείσω και κανέναν. Δέχομαι ομαδικά πυρά.Συγχίζομαι τόσο πολύ που προτιμώ να μην ξαναμιλήσω . Είμαι και σε κρίσιμη ηλικία, θα πάθω και κανένα εγκεφαλικό με όλους τους ανεγκέφαλους. Να ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα! Τόση πλύση εγκεφάλου χρόνια ολόκληρα δεν θα έκανε δουλειά;
Έχω σταματήσει να βλέπω τηλεόραση εδώ και δύο χρόνια, αλλά εχθές από περιέργεια έκανα το λάθος. Ανατρίχιασα από τις δηλώσεις γνωστών και αγνώστων.
Και μην εκπλαγείς καθόλου και από το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα δεις τι έχει να γίνει όσο θα πλησιάζουν οι μέρες.
Καλό κουράγιο από' δω και πέρα.

ένας στρατολάτης είπε...

Οικοδόμε, δεν είσαι εντάξει!
Τι ήταν όλοι αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν ρωτάς.
Ενώ γνωρίζεις πως η απάντηση αυτής της ερώτησης θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με μέγα πλήθος κοσμητικών επιθέτων! Ωστόσο πάνω από το σχολιοκούτι γράφεις "ο σχολιασμός να μην περιέχει βρισιές και ακατάλληλες εκφράσεις"!
Γίνεται ωρέ να απαντηθεί η ερώτηση αυτή χωρίς ακατάλληλες εκφράσεις;;!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ¨ΕΥ¨
ένα σχόλιο στην Σοφία που απελπίζεται.......
Δεν χρειάζεται Σοφία να πείσεις κανένα άλλον,αρκεί εσύ να είσαι εσύ ΟΚ με τα πιστεύω σου.....Αυτό μου έλεγε ο δασκαλός μου....Και ας δείξουμε και κατανοήση στην αποψή τους.....απλά δεν μπορούν να καταλάβουν ακόμη (δυστυχώς) το ¨ότι δεν συμφέρει το μελλίσι δεν συμφέρει ούτε την μέλλισα¨......

Οικοδόμος είπε...

@TΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ:
Καλησπέρα.
Σωστά, εμείς μια ζωή στον αγώνα, εκεί θα είμαστε και αύριο και πάντα. Γιατί και τα πράγματα να αλλάξουν, πάλι αγώνας θα χρειάζεται για να μη μείνουν στάσιμα...
Όμως μέχρι τότε έχουμε δρόμο, προέχει η (απ)αλλαγή.
Δεν μου κάνουν εντύπωση πια όλοι όσοι πήγαν και ψήφισαν χτες. Μπορώ να φανταστώ συμφέροντα, απειλές, προειδοποιήσεις, εκδουλεύσεις, υποσχέσεις κλπ. Φυσικά και τον HOMO PASOKIUS!
Αυτό που επισημαίνω είναι πως εμείς "χωλαίνουμε" αφού δεν μπορούμε να πείσουμε σ' έναν μεγάλο βαθμό (τουλάχιστον όσο θα δικαιολογούνταν από τη μαύρη κατάσταση)αυτούς που επηρεάζονται από τη νέα γραμμή, τη νέα καραμέλα για πολιτική σταθερότητα κλπ.
Ξέρω πως δεν περνάει μόνο από το χέρι μας, τον πόλεμο που δεχόμαστε κλπ, κι άλλες αντικειμενικές δυσκολίες. Όμως (πάλι)...
Εμείς θα πάμε στο "βουνό", δεν θα περιμένουμε το "βουνό" να έρθει σε μας. Και για να έχουμε πιθανότητες πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο.
Να δούμε και με ποιους άλλους τρόπους.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Θα ήθελα και εγώ σε ένα μεγάλο μέρος να συμφωνήσω με την αγαπητή Σοφία, αλλά φοβάμαι, δε θέλω να το πιστέψω ότι δεν έχει αλλάξει κάτι μετά από όλον αυτόν τον ορυμαγδό της θύελλας που πέρασε πάνω από τον ελληνικό λαό. Θα δυσκολευτούν πολύ να ξανασηκώσουν αυτοδύναμα το τρόπαιο της εξουσίας (έτσι βλέπουν τη διακυβέρνηση της χώρας). Το ΚΚΕ και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι τις εκλογές, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις-δηλώσεις τους γιατί οι επιθέσεις θα είναι μεθοδευμένες και επαναλαμβανόμενες.

Οικοδόμος είπε...

Σοφία καλησπέρα.
Δέχομαι τις ίδιες πιέσεις, νιώθω πολλές φορές τα ίδια συναισθήματα, είναι στιγμές που συζητώντας με άλλους νομίζω πως μου μιλάει κάτοικος μιας άλλης χώρας. Ούτε βέβαια περιμένω θεαματικές αλλαγές με τις εκλογές που δεν πρόκειται να λύσουν κανένα δικό μας πρόβλημα (εννοώ του λαού). Όμως... δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το παλέψουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, παλεύοντας και με τον εκνευρισμό, την απογοήτευση, την αηδία που κάποτε, θα μας κυριεύουν κι αυτά. Πιστεύω βαθιά πως τίποτα δεν πάει χαμένο, το εννοώ αυτό...
Σταματώ εδώ. Καλή δύναμη!

Διαχειριστής είπε...

Αυτό το πουλί που περιγράφει ο μέγας πρώην αριστερός Ανδρουλακης, είναι το σύμβολο της χούντας αν δεν κάνω λάθος.

Αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν, που πρσωπικά αμφιβάλλω οτι είναι αληθινά τα νούμερα, πάντως κάποιοι πήγαν, ανήκουν στα πολλά πασοκολαμόγια που ταίστηκαν δεόντως τα προηγούμενα χρόνια, είναι αυτή η τάξη που κατασκεύασε το ΠΑΣΟΚ ακριβώς για να μπορεί να υπάρχει. Δεν τίθεται θέμα να πιστούν αυτοί οι τύποι. Είναι σκουλήκια, όχι λαός. Αυτή την ώρα ζούνε πλουσιοπάροχα με τα κλεμμένα, ενώ κόσμος πεθαίνει στους δρόμους, στην ανεργία, στα συσσίτια.

Αυτοί είναι μέρος της άρχουσας τάξης. Τι, δεν υπάρχουν 100.000 ταισμένοι; Υπάρχουν. Οι υπόλοιποι είναι κάτι αναπηροι παππούδες των ΚΑΠΗ όπου είχαν στηθεί οι κάλπες, πιθανόν με αλτσχάιμερ, άνια κ.λ.π., τους δώσανε ένα φάκελο και τους είπαν και πού να τον βάλουν.

Δεν είναι για να ασχολούμαστε.΄Ένα ποσοστό της κοινωνίας δεν θίγεται. Αυτό, άμα το κάνουν λάστιχο με διάφορες αλητείες, μπορεί και να σωθούν, νομίζουν. Αλλά αν ο ΓΑΠ είχε πάρει 1.000.000 ψήφους και στη συνέχεια 43%, τώρα αναλογικά παίρνουν κοντά στα 10% στις εκλογές. Παραπάνω δεν τους κάνω.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα στρατολάτη.
Ρητορικό ήταν το ερώτημα. Αν μπορούσα να εκφράσω με λέξεις όσα συναισθήματα και συνειρμούς μου γεννούν όσα έχουν σχέση με το κόμμα αυτό και το στρατό του, θα ήμουν ένας ευτυχισμένος, μέσα στις στρατιές των δυστυχισμένων, άνεργος... Δεν υπάρχει φίλε η κατάλληλη γλώσσα που θα μου δώσει αυτές τις λέξεις. Αφού δεν τα κατάφερα με τα Ελληνικά, που είναι η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου, τότε...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Ο "ΕΥ":
Καλησπέρα.
Καλό αυτό που έλεγε ο δάσκαλος. Είναι σπουδαίο να πέφτεις για ύπνο το βράδυ έχοντας τη συνείδησή σου ήσυχη, δεν αρκεί όμως αυτό. Αν δεν μπορούν οι άλλοι να καταλάβουν, πρέπει από τη μεριά μας να κάνουμε τουλάχιστον προσπάθεια μεγαλύτερη και να δείξουμε μεγαλύτερη συνέπεια για να το καταφέρουμε. Επιμένω πως τίποτα δεν πάει χαμένο.
Καλή δύναμη!

ένας στρατολάτης είπε...

Γι'αυτό σου λέω. Άσε μας να βάλουμε στο σχόλιο κανα μπινελίκι και θα δεις τι ωραία που θα απαντηθεί το -προφανώς- ρητορικό ερώτημα!!
Προφανώς κι εγώ αστειεύομαι, αλλά, πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια σε καμία γλώσσα του σύμπαντος που να μπορούν να περιγράψουν τη μαλακία αυτών των ..ψηφοφόρων.

sofia είπε...

Δεν απελπίζομαι ΕΥ, εκνευρίζομαι. Και θα διαφωνήσω μαζί σου. Δηλαδή αν εγώ τα έχω καλά με τη συνείδηση όλα θα είναι καλά; Μια χαρά κοιμάμαι το βράδυ. και τι μ' αυτό; Δεν ζω μόνη μου σ΄αυτό τον κόσμο, δέχομαι τις συνέπειες των πράξεων των άλλων και γι΄αυτό δεν μπορώ πια να δείξω κατανόηση στην άποψη τους.Τι πρέπει να συμβεί ακόμα για να καταλάβουν; Διότι δεν φτάνει που τόσα χρόνια ψηφίζουν αυτούς που ψηφίζουν και δεν συμμετέχουν πουθενά, μας βγαίνουν κι από πάνω. Ισοπεδωτική κριτική και τίποτε άλλο.
Εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και το βόδι!

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, γραφεις στα σχολια σου. Μια παράκληση: ο σχολιασμός να αφορά την ανάρτηση για την οποία προορίζεται και να μην περιέχει βρισιές και ακατάλληλες εκφράσεις. Καμιά λογοκρισία δεν έχει θέση εδώ, κανένας περιορισμός, οποτε σου γραφω χαιρετισματα, γιατι αυτο το μικρο χομπιτ και το αλλο το ψηλο πισω του που κοιταει που παταει, το ενα με κουστουμια και το αλλο με την τραγιασκα που ψηφιζουν των σφαγεα συνταξεων, μισθων, ιατροφαρμακευτικης καλυψης και λοιπων συμφωρων, θελω να τα............................................................

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΠΛΗΣΕΣΤΕ ΣΦΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 240 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ;ΓΙΑΤΙ;ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΑΣΟΚ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ 100%!ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!ΕΞΑΛΛΟΥ ΣΦΟΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΟΝΟΜΙΑΣ;ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΑΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ"ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"! ΚΑΤΕΡΙΝΑ