Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

1979: "Κάτω τα μέτρα μαζικής ανεργίας και εξαθλίωσης. Γενική απεργία. Κάτω η κυβέρνηση Καραμανλή"


Το 1979, οι εργαζόμενοι της χώρας βίωναν μια περίοδο σκληρής λιτότητας και αυταρχισμού από την κυβέρνηση. Η φορολογία αυξανόταν συνεχώς και η ανεργία κάλπαζε. Στις 27 Μάη ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έβαζε φαρδιά πλατειά την υπογραφή του κάτω από το κείμενο που επισημοποιούσε το αλυσοδέσιμο  της χώρας με την ΕΟΚ των μονοπωλίων.
Οι εργάτες καλούνταν και τότε να βάλουν πλάτη για το καλό της πατρίδας, με μεγάλες περικοπές στους μισθούς και αύξηση της φορολογίας, ενώ το κεφάλαιο αύξανε τα κέρδη του. Η κατάσταση στο χώρο της οικοδομής, απελπιστική. Η ανεργία αυξάνεται με δραματικό ρυθμό.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Καραμανλή σε όλο του το μεγαλείο. Καθημερινές απολύσεις εργατών για συνδικαλιστική δράση, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ουρές στα δικαστήρια από συνδικαλιστές που περιμένουν να δικαστούν γιατί αντιτάχτηκαν στους αντεργατικούς νόμους 330 και 3239 κλπ. Οι οικοδόμοι και άλλοι κλάδοι απαντούν στην κρίση  δυναμικά με αλλεπάλληλες  απεργίες, έχοντας παράλληλα να αντιπαλέψουν τους εργατοπατέρες διασπαστές σε ΓΣΕΕ και πολλά Εργατικά Κέντρα.

Στις 27 Ιούνη 1979, κυκλοφορεί το φύλλο αρ. 24 της εφημερίδας «νέος σοσιαλιστής, μηνιάτικο όργανο του Κ.Σ. των «Νέων Σοσιαλιστών», μιας οργάνωσης που κινούταν στον ιδεολογικό χώρο του τροτσισμού, με κύριο τίτλο «Κάτω τα μέτρα μαζικής ανεργίας και εξαθλίωσης. Γενική απεργία. Κάτω η κυβέρνηση Καραμανλή». Αυτή την εποχή το οικοδομικό κίνημα όπως εκφράζεται μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία, αναπτύσσεται γοργά με ταξικό προσανατολισμό και με μεγάλη συμμετοχή των εργατών.  Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας βλέπουμε (σε πρώτο πλάνο) φωτογραφία από κινητοποίηση των οικοδόμων της Αθήνας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, αλλά ποιος είναι ο κύριος Χρήστος Ν. Πουρνάρας από την Κυψέλη Άρτας;

Scorpion49 είπε...

Ο αγώνας συνεχίζεται. Το ίδιο έργο σε νέα έκδοση. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο εργατόκοσμος καλείται για μια ακόμη φορά να πληρώσει το μάρμαρο, οι συνθήκες όμως είναι εντελώς διαφορετικές.
Το δικαίωμα στη δουλειά ζητάει ο κόσμος. Πότε θα καταλάβουν οι έχοντες και κατέχοντες πως μόνο ζημιά τελικά φέρνει αυτή η σύγκρουση; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο μας πάνε κόντρα, όσο προσπαθούν να μας χαμηλώσουν, τόσο εμείς θα αγωνιζόμαστε ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις τους, ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση; Έχουμε μεγάλη υπομονή, σαν κι’ αυτή που περιγράφει ο ποιητής. Η δική μας άνοιξη είναι μπροστά, ας το καταλάβουν, δε θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα μαζί μας.

«Κι είν’ η μεγάλη προσμονή σπόρος που σκίζει όλο το χώμα για να βρει την άνοιξη..»
Οδυσσέας Ελύτης

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος:
Παλιός συνδικαλιστής, γραμματέας και πρόεδρος του "σωματείου κτιστών αθηνών", επί σειρά ετών.

Οικοδόμος είπε...

@scorpion49:
«Κι είν’ η μεγάλη προσμονή σπόρος που σκίζει όλο το χώμα για να βρει την άνοιξη..»

Με αγώνα θα βρεί ο σπόρος το "δρόμο" του.