Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ένα επικό λαϊκό έργο, θεατρικό δοκίμιο προλεταριακής επανάστασης: «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, αποκλειστικά στην "Αλκυονίδα" και το "Στούντιο" έως τις 21 Δεκέμβρη


Έως τις 21 Δεκέμβρη θα έχει το κοινό την ευκαιρία να απολαύσει το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Οι μέρες της Κομμούνας». Η «New Star» και η «Rbb media» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Οι μέρες της Κομμούνας» («Die Tage der Commune») όπως κινηματογραφήθηκε τον Απρίλη του 1966, στο Berliner Ensemble, το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος.
Ένα επικό λαϊκό έργο, ένα θεατρικό δοκίμιο προλεταριακής επανάστασης. Με τη μουσική του Hanns Eisler και πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιό και τραγουδίστρια Γκίζελα Μάι (που έφυγε από τη ζωή στις 4 Δεκέμβρη).
Η ταινία θα προβληθεί αποκλειστικά στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema Ιουλιανού 42-46, τηλ.: 2108220008, 2108220023) και STUDIO new star art cinema (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, Τηλ.: 2108640054) από 17 έως 21 Δεκέμβρη:
  • ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema: Σάββατο έως Τρίτη στις 21.00.
  • STUDIO new star art cinema: Σάββατο – Κυριακή και Τετάρτη στις 20.00

Η ταινία

Ο Μπρεχτ έγραψε το «Οι μέρες της Κομμούνας» το 1948-1949 ενώ είχε πρόσφατα φύγει από τις ΗΠΑ για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πρώτη παραγωγή του έργου έγινε από τη θεατρική εταιρεία του Μπρεχτ «The Berliner Ensemble» στο Karl Marx Stadt (Chemnitz) το 1956 και η μουσική γράφτηκε από τον συνθέτη Hanns Eisler.
Το έργο παρουσιάζει ένα πανόραμα της ζωής στην Κομμούνα. Είναι ένας κόσμος με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε και να αναγνωρίσουμε, ένας κόσμος εργατικών συνοικιών στην οδό Pigalle. Ο Papa και ο Coco, η Babette και η Geneviève, η Madame Cabet και ο γιος της Jean. Μαζί παλεύουν και προσπαθούν να μάθουν πώς να ξανασκεφτούν τη ζωή σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές δυνάμεις στο χώρο της εργασίας που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Προβάλλει σκηνές με τους πολιτικούς αρχηγούς της Γαλλίας και της Γερμανίας, το διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, δυνάμεις που στις μέρες μας αποκαλούμε παγκόσμιο καπιταλισμό και που ραδιουργούν για να καταστρέψουν τους κατοίκους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ προτρέπει τον θεατή να αναρωτηθεί και να βρει τρόπους για να αλλάξει τον κόσμο αντιμέτωπος με αυτά που θεωρεί ως αδύνατες πιθανότητες.
Σενάριο: Bertolt Brecht (θεατρικό)
Σκηνοθεσία: Manfred Wekwerth, Joachim Tenschert
Μουσική: Hanns Eisler
Φωτογραφία: Werner Schramm, Fritz Angermann, Habbo Lolling, Lothar Möckel
Σκηνογραφία - Σκηνικά: Karl von Appen
Μεταφορά στην Οθόνη: Kurt Veth, Hubert Kreuz
Ήχος: Eberhard Leschin, Helmut Schlafke
Διεύθνυση Παραγωγής: Erich Biedermann
Μοντάζ: Bettina Beissert
Βοηθός Σκηνοθέτη: Margret Wolfshohl, Alexander Stillmark
Παίζουν:
Madame Cabet: Gisela May
Jean Cabet: Hilmar Thate
«Papa»: Wolf Kaiser
Coco: Peter Kalisch
Babette Cherron: Angelica Domröse
Francois Faure: Manfred Karge
Pierre Langevin: Raimund Schelcher
Rigault: Ekkehard Schall
Valrin: Günter Naumann
Thiers/Bismarck: Martin Flörchinger
Jules Fabre: Willi Schwabe
Ασπρόμαυρη, Διάρκεια 107΄

«Ο Μπρεχτ στο θέατρο»

Με την προβολή της ταινίας «Οι μέρες της Κομμούνας», η «New Star» ξεκινάει ένα νέο κύκλο προβολών με τίτλο «Ο Μπρεχτ στο θέατρο». Θα προβληθούν στους κινηματογράφους σπάνια θεατρικά έργα του Μπρεχτ που παίχτηκαν στο Berliner Ensemble και κινηματογραφήθηκαν άψογα από την κρατική τηλεόραση της ΓΛΔ.
Εκτός από την «Οι μέρες της Κομμούνας», θα προβληθούν επίσης:
  • «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία», σε σκηνοθεσία Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία: Bernd Müller. Πρωταγωνιστούν Franziska Troegner, Ekkehard Schall, Hans-Peter Reinecke κ.α., που παίχτηκε το 1983 με διάρκεια 160’ και θα προβληθεί από 12 μέχρι 25 Γενάρη.
  • «Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι», επίσης σε σκηνοθεσία Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία Harry Münzhardt. Πρωταγωνιστούν Ekkehard Schall, Carmen-Maja Antoni, Hans-Peter Reinecke κ.ά., που παίχτηκε το 1979 με διάρκεια 156’, έγχρωμο και θα προβληθεί από 9 μέχρι 22 Φλεβάρη.
Οι προβολές θα γίνουν για 14 μόνο ημέρες για την κάθε μία. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο 210 8220008.  
1 / 2
Παράλληλα, η NEW STAR συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο μεγάλο αυτό δημιουργό ξαναπροβάλλει τις κινηματογραφικές ταινίες που βασίστηκαν σε σενάριά του, όπως «Η όπερα της Πεντάρας» και «Κούλε Βάμπε ή σε ποιόν ανήκει ο κόσμος» για όσους δεν πρόλαβαν, στο STUDIO new star art cinema:
  • «Η όπερα της Πεντάρας»: Σάββατο – Κυριακή και Τετάρτη στις 22.00
  • «Κούλε Βάμπε ή σε ποιόν ανήκει ο κόσμος»: Πέμπτη – Παρασκευή και Δευτέρα – Τριτη στις 21.30.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο 210 8220008.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: