Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση – καταγγελία από τη Σάμο για τους πρόσφυγες από τη Συρία




Πολλές δεκάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία αλλά και από άλλες χώρες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, διωγμένοι από την πείνα, την εξαθλίωση και τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στις χώρες τους «ξεβράστηκαν» κατά τους συνήθεις τρόπους τις προηγούμενες ημέρες στα παράλια της Σάμου.

Οι πρόσφυγες αυτοί από το Σάββατο 25/8 κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στο Λιμενικό Ταμείο και στα Αστυνομικά τμήματα του νησιού. Χωρίς ούτε τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και υποστήριξη, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους για να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, με άθλιες συνθήκες υγιεινής. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός σπεύδει με υποκριτικές δηλώσεις να «κουκουλώσει» το θέμα, ενώ προωθείται η απέλαση των ανθρώπων αυτών.
Καταγγέλλουμε αυτή τη βαρβαρότητα που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της πολιτικής που εξοντώνει το λαό της χώρας, της πολιτικής που ισοπεδώνει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.

Απαιτούμε να εξασφαλιστούν άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους αυτούς τους ανθρώπους, πριν από όλα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Να έχουν ιατρική φροντίδα και  πρόσβαση σε δικηγόρους για να ενημερωθούν για το δικαίωμα τους να κάνουν αίτηση Ασύλου ως πρόσφυγες πολέμου.

Καλούμε τον ιατρικό και το δικηγορικό σύλλογο να παρέμβουν διεκδικώντας να παρέχουν την απαιτούμενη συνδρομή τους.

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, κάθε προοδευτική συλλογικότητα, κάθε νέο και εργαζόμενο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους ανθρώπους που διώκονται από τις ίδιες πολιτικές και από τις ίδιες δυνάμεις από τις οποίες διώκεται η ζωή όλων μας. Η διέξοδος από το μεσαίωνα που αντιμετωπίζουμε δεν βρίσκεται στην διαίρεση, στο ρατσιστικό μίσος και το φασισμό, αλλά στην ενότητα και την αγωνιστική αλληλεγγύη όλων των εργαζόμενων, όλων των λαών.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας
για τη διοργάνωση Φεστιβάλ Αντίστασης-Αλληλλεγύης
Σάμος, 30-8-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: