Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Τις πολυβραβευμένες ταινίες "Ταξισυνειδησία" και "Ludlow", για την παρουσία των Ελλήνων μεταναστών στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, προβάλλει η Κινηματογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων


Η Κινηματογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων καλεί την Πέμπτη 4 του Μάη 2017, 8.30μμ, στην προβολή των δύο πολυβραβευμένων ντοκυμαντέρ, «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία  του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού», σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα και «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.

Στις προβολές που θα γίνουν στην αίθουσα του Συλλόγου, στην οδό Λάκωνος 9 (Πάρκο ΚΑΠΑΨ, Αμπελόκηποι, Αθήνα) θα παραστούν συντελεστές της παραγωγής των ταινιών και θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή τους.

Οι δύο ταινίες παραχωρήθηκαν ευγενικά στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων και προβάλλονται με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αποστόλης Μπερδεμπές», ενός οργανισμού που σκοπό έχει τη μελέτη και προώθηση της ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

«Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»
Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια άγνωστη πλευρά της Ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Αφηγείται την παρουσία των Ελλήνων μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα, την εποχή της μαζικής μετανάστευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τα χρόνια του Μακαρθισμού. Παράλληλα, πραγματοποιείται και μια αναδρομή στην ιστορία του αμερικανικού εργατικού κινήματος. Μία ιστορία συλλογικών αγώνων, ριζοσπαστικών ιδεών, σε εποχές αναστάτωσης, κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.


Κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικανικού εργατικού κινήματος ανασυνθέτουν τη διαδρομή των μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της «ταξισυνειδησίας», της ταξικής συνείδησης.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο 15ο DocFest Θεσσαλονίκης και κέρδισε τα βραβεία καλύτερου μοντάζ και 3ης καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο 7ο DocFest Χαλκίδας.  

«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Ανθρακα»
Σκηνοθεσία Λεωνίδας Βαρδαρός

Το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», φέρνει στο φως την ιστορία της σημαντικής συμβολής Ελλήνων μεταναστών στον Πόλεμο του Άνθρακα του Κολοράντο 1913-14.


Οι Πόλεμοι του Άνθρακα ήταν ένοπλες ταξικές αναμετρήσεις στα ορυχεία της Αμερικής στην περίοδο 1890-1930. Οι πιο πολλοί έγιναν στα ορυχεία των ανατολικών ΗΠΑ , στην εξαθλιωμένη περιοχή των Απαλαχίων. Με το γύρισμα του αιώνα ξέσπασαν και στο Κολοράντο. Οι πιο σημαντικοί έγιναν στα ορυχεία του Κολοράντο το 1903, το 1913-14 και το 1927.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών που βρέθηκαν στο μακρινό Κολοράντο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και που μαζί με χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Λάντλοου, παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.

Η ταινία επελέγη ως το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Καταγραφή Μνήμης» στο 18° Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με το σκεπτικό: «Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών».

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ
Στηρίξτε με τη συμμετοχή σας την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων

Δεν υπάρχουν σχόλια: