Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Ανθρώπινες σχέσεις και ταξικές συγκρούσεις στο σύγχρονο Ιράν: Η ταινία «Ένας Χωρισμός» στο “Σκοπευτήριο” Καισαριανής, την Τετάρτη 24 Μάη


Συνεχίζοντας τις προβολές του Μάη η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» προβάλει την Τετάρτη 24 του Μάη την ταινία «Ένας Χωρισμός» (A Separation – Ιράν/ Έγχρ. /123′), σε σκηνοθεσία Ασγκάρ Φαρχαντί.

Παίζουν: Λεϊλά Χατάμι (Σιμίν), Πέιμαν Μοάντι (Ναντέρ), Σαχάμπ Χοσεϊνί (Χοτζάτ), Σαρέχ Μπαγιάτ (Ραζιέ), Σαρίνα Φαρχαντί (Τερμέ).


Ανθρώπινες σχέσεις και ταξικές συγκρούσεις στο σύγχρονο Ιράν: Η ταινία «Ένας Χωρισμός» στο "Σκοπευτήριο" ΚαισαριανήςΜε τα Πυροτεχνήματα την Τετάρτη (2006) ξεχώρισε, με το Τι απέγινε η Έλι (2009) καθιερώθηκε, με το Ένας Χωρισμός ( 2011) κέρδισε τα 53 από τα 71 βραβεία για τα οποία προτάθηκε, και το 2013, αποκτώντας τη γαλλική βίζα για την προτελευταία ταινία του, το Παρελθόν, εδραίωσε το λαμπρό του μέλλον. Πριν συμπληρώσει τα σαράντα του χρόνια (γεν. το 1972), ο Ασγκάρ Φαρχαντί, κατάφερε όχι μόνο να δώσει συνέχεια στο σπουδαίο Ιρανικό σινεμά (Αμπάς Κιαροστάμι, Τζαφάρ Παναχί, Ματζίντ Ματζιντί, Μαργιάν Σατραπί), αλλά και να κατακτήσει μια λαμπρή θέση στη χορεία των σημαντικών δημιουργών της έβδομης τέχνης.


Δυο λόγια για την ταινία

Τεχεράνη. Η Σιμίν και ο Ναντέρ, ένα αγαπημένο ζευγάρι μεσοαστών, έχουν συμφωνήσει να φύγουν για το Παρίσι, με τη 11χρονη κόρη τους. Αλλά, μετά από ένα χρόνο τρεχάματα, αντί για την πολυπόθητη αναχώρηση, θα βρεθούν «ενώπιόν μας» με μια αίτηση συναινετικού διαζυγίου. Αιτία, η αλλαγή στάσης του Ναντέρ, αφού τώρα νοιώθει υποχρεωμένος να μείνει δίπλα στον πατέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ. Όμως η «μοιραία γυναίκα» που θα προσληφθεί για να προσέχει τον γέρο θα φέρει νέους κλυδωνισμούς στην ήδη δοκιμαζόμενη οικογένεια.

Μια συνηθισμένη εν πολλοίς ιστορία, ένα δυνατό, πολυεπίπεδο δράμα για την υπευθυνότητα και τη θυσία, την ειλικρίνεια και την αγάπη, την αλήθεια και το ψέμα, την οικογένεια και τη θρησκεία, τη θέση της γυναίκας και του άντρα, αλλά και τις ταξικές συγκρούσεις, στον φονταμενταλιστικό ιστό του σύγχρονου Ιράν. Με τον θεατή στο δύσκολο ρόλο ενός αντικειμενικού κριτή.

Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο και Αργυρές Άρκτοι για τις τρεις ανδρικές και τις τέσσερις γυναικείες ερμηνείες. Όσκαρ ξενόγλωσσής ταινίας.

Η συνέχεια στην οθόνη…

Παρουσίαση της ταινίας
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο, Μάιος 2017
(https://zbabis.blogspot.gr/)
Η ταινία είναι ευγενική χορηγία της STRADA FILMS
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 8.00 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

Δεν υπάρχουν σχόλια: