Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ! Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι το επιστέγασμα του «εργασιακού μεσαίωνα» - Απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι, κλείνουν τα μαγαζιά οι αυτοαπασχολούμενοι την Κυριακή 7 Μάη


Απάντηση με απεργία δίνουν αύριο Κυριακή οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους, ενάντια στην νέα αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου, που περιλαμβάνει και την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των νέων αντιλαϊκών μέτρων περιλαμβάνεται η «απελευθέρωση» στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 30 με 32 Κυριακές το έτος, με μοχλό την επιμήκυνση της «τουριστικής περιόδου» και την επέκταση των «τουριστικών περιοχών».
Με τις κινητοποιήσεις τους, σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εμποροϋπαλλήλων, Ενώσεις, Σύλλογοι και Ομοσπονδίες αυτοαπασχολούμενων στο εμπόριο, διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν αύριο σωματεία εργαζομένων, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία στο Μοναστηράκι. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή - Αριστοτέλους. Στον Πειραιά, θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., μια στην πλατεία Κοραή και μια στο εμπορικό τρίγωνο επί της οδού Πειραιώς στο Ρέντη.
Με κλειστά καταστήματα θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση και τις συγκεντρώσεις Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, ενώ σχετικό κάλεσμα έχει απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.
Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της αυριανής κλαδικής απεργίας, όπως και να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 17 Μάη, έχει απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
Με βάση το κάλεσμα αυτό, δεκάδες σωματεία έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις και σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους. Παράλληλα, δίπλα στα σωματεία εμποροϋπαλλήλων, «παρών» στις συγκεντρώσεις δηλώνουν και συνδικάτα άλλων κλάδων, υπογραμμίζοντας πως η επίθεση στην κυριακάτικη αργία πλήττει όλους τους εργαζόμενους.
Κάλεσμα από την ΟΓΕ
Στις γυναίκες εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενες στο εμπόριο απευθύνεται η ΟΓΕ, καλώντας τις να πάρουν μέρος στην απεργία και τις κινητοποιήσεις.
«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο είναι η αρχή για να γενικευτεί και σε άλλους κλάδους, όπως έγινε με τη μερική απασχόληση, με τα ευέλικτα ωράρια» αναφέρει και προσθέτει: «Να τους επιστρέψουμε ως απαράδεκτους τους εκβιασμούς για το πόσες Κυριακές το χρόνο θα δουλεύει η εμποροϋπάλληλος και η αυτοαπασχολούμενη, οι γυναίκες που εργάζονται ως συμβοηθούντα μέλη. Καμιά εμπιστοσύνη στους εργοδότες που μας λένε ότι τους αρκούν να δουλεύουμε 8 Κυριακές το χρόνο. Στα παζάρια με τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τα ζάρια είναι πάντα πειραγμένα. Οδηγούν μόνο σε νέες θυσίες εργατικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων για εμάς τις εργαζόμενες και τις οικογένειές μας. Χαμένες θα βρεθούν και πάλι οι εργαζόμενες στο εμπόριο. Κερδισμένες για μια ακόμα φορά θα βγουν οι πολυεθνικές του κλάδου».


 Σε όλη την Ελλάδα
Μπροστά στην απεργία στον κλάδο του εμπορίου στις 7 Μάη, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής με βάση το κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εμπορίου-Υπηρεσιών.
 Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζονται οι παρακάτω απεργιακές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις:

 1. Αθήνα: 10 πμ πλατεία Μοναστηράκι
 2. Θεσσαλονίκη: 10.30 Τσιμισκή & Αριστοτέλους
 3. Πειραιάς: Πλατεία Κοραή, 11:00πμ
 4. Πειραιά: Εμπορικό Τρίγωνο οδού Πειραιώς, 11:00πμ
 5. Γιάννενα: 11 πμ στη Βιβλιοθήκη
 6. Λάρισα: 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο
 7. Ρόδος: 10 πμ στην έδρα του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο
 8. Καρδίτσα: 11:00πμ στην κεντρική πλατεία
 9. Χαλκίδα: 11πμ στην πλατεία Αγοράς
 10. Λαμία: 10πμ πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου
 11. Πάτρα: 10  πμ στην πλατεία Γεωργίου
 12. Αγρίνιο: 10πμ πεζοδρόμος Παπαστράτου (public)
 13. Ηράκλειο: 10 πμ Δικαστήρια
 14. Χανιά: 10.30 πμ στον Κάτωλα
 15. Καβάλα: 11πμ στον πεζόδρομο (ύψος Εθνικής τράπεζας)
 16. Αλεξανδρούπολη: 11πμ μπροστά από το Δημαρχείο
 17. Δράμα: 10.30πμ στην κεντρική πλατεία
 18. Ξάνθη: 12μμ στην κεντρική πλατεία
 19. Καλαμάτα: 11 πμ, συγκέντρωση και πικετοφορία στην πλατεία Αριστομένους
 20. Χίος: 10.30πμ στην είσοδο της Απλωταριάς
 21. Λευκάδα: 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
 22. Βόλος: 10πμ Ερμού με Ιωλκού
 23. Κατερίνη: 10.30πμ, Ευκαρπίδης (discountmarkt)
 24. Κέρκυρα: 10πμ πλατεία Γεωργάκη
 25. Σέρρες: 10 πμ πλατεία Κρονιου
 26. Άρτα: 10πμ στο Εργατικό Κέντρο
 27. Κομοτηνή: 11.30πμ εμπορικό κέντρο Cosmopolis
ΠΑΜΕ 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Χαριστική βολή για τα μικρομάγαζα η «απελευθέρωση» των Κυριακών
Ανακοίνωση - κάλεσμα για ηχηρό μήνυμα αντίστασης, μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τα ταξικά συνδικάτα
«Στις 7 Μάη στέλνουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης, κλείνουμε τα μαγαζιά μας και βγαίνουμε στο δρόμο».
Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Παράλληλα, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα ενάντια στα νέα μέτρα, όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει: «Το άνοιγμα των καταστημάτων που προωθείται σήμερα για τουλάχιστον 30 Κυριακές το χρόνο, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια μιας χούφτας πολυκαταστημάτων, μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Θα εκτοξεύσει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού και αλλού, δίνοντας τη χαριστική βολή σε χιλιάδες καταχρεωμένα μικρομάγαζα και ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν για την καθημερινή επιβίωση, αλλά και στους εργαζόμενους που ήδη βιώνουν τον εφιάλτη των ελαστικών σχέσεων εργασίας».
«Κανένας να μην ξεγελαστεί από τα ψέματα της κυβέρνησης. Η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας θα είναι σε βάρος μας. Δεν θα αυξηθεί το μερίδιό μας από την προσδοκώμενη τόνωση της αγοράς», επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ και εξηγεί ποιος θα ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή: «Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού τρίβει τα χέρια του το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκτά ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του για να ενισχύσει την κυριαρχία του ενάντιά μας, αφού θα κληθούμε να δουλέψουμε σε συνθήκες ασφυκτικού ανταγωνισμού, αυξημένου κόστους λειτουργίας και εξοντωτικών ωραρίων, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Για όσο καιρό καταφέρνουμε να επιβιώνουμε, το μόνο που θα παραμένει σταθερό, θα είναι η διάλυση της οικογενειακής μας ζωής. Ως εδώ! Απαιτούμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το έκτρωμα που φέρνει προς ψήφιση. Διεκδικούμε νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα».
Καθώς η επίθεση στην κυριακάτικη αργία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης» και της επιστροφής στην «κανονικότητα» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, η ΠΑΣΕΒΕ εξηγεί τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους αυτοαπασχολούμενους: «Την ίδια ώρα που οι αναγκαστικές εισπράξεις και οι κατασχέσεις εκτοξεύονται (ήδη έχουν φτάσει στις 870.000 συνολικά), μια χούφτα εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο καταγράφουν κέρδη 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής τους και όλων όσων υπηρετούν το θεό της ανταγωνιστικότητας και τον ευρωμονόδρομο».
Οργάνωση και συμπόρευση με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για τη σημερινή κατάσταση: «Αν και σήμερα εμφανίζονται αντίθετοι στη γενικευμένη απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, έχουν "βάλει το χεράκι τους" στο σταδιακό ξήλωμά της. Εχουν αποδεχτεί και συμφωνούν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, γι' αυτό και δεν θέτουν καθαρά και ξάστερα το αίτημα για πλήρη κατοχύρωσή της. Τώρα αντιδρούν, γιατί σκέφτονται ότι και σχετικά μεγαλύτερες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες άλλωστε κόπτονται, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν νέες μεγαλύτερες επενδύσεις και κεφάλαια που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο.
Ακόμα και τώρα όμως, συνεχίζουν να σκορπούν αυταπάτες. Σκόπιμα καλλιεργούν φρούδες ελπίδες ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Συνεχίζουν αμετανόητα "να καλούν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", ζητώντας από την ίδια την κυβέρνηση που προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την απόσυρση του μέτρου!».
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους και αυτοκινητιστές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία, υπογραμμίζοντας πως τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική πρέπει να τον δώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους.
«Δεν είμαστε μόνοι μας. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική του αγώνα μας, αν ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας με τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου και συνολικά με το ταξικό κίνημα.Μαζί δεχόμαστε τα χτυπήματα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια. Μαζί μπορούμε να υψώσουμε τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας τσακίζει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.
Τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ
 • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά.
 • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια των καταστημάτων.
 • Οχι στη φοροληστεία, επαναφορά της ένταξης των αυτοαπασχολούμενων στο αφορολόγητο όριο.
 • Καμιά κατάσχεση κατοικίας, τραπεζικών λογαριασμών στους αυτοαπασχολούμενους και τις λαϊκές οικογένειες.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.


Διακαής πόθος των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών...
Η «χαριστική βολή» που επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κυριακάτικη αργία, προωθώντας τη λειτουργία των καταστημάτων για 30 με 32 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές» και εντάσσοντας στις περιοχές αυτές το δήμο Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, το δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν έρχεται «από το πουθενά».
Είναι ένα ακόμα αποφασιστικό αντεργατικό βήμα στον ίδιο δρόμο που κινούνται όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η σημερινή και οι προηγούμενες, προωθώντας την πάγια αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο.
Ανατρέχοντας σε βασικούς σταθμούς της επίθεσης στην κυριακάτικη αργία, ξεχωρίζουν τα εξής:
-- Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για οχτώ Κυριακές το χρόνο έχει νομοθετηθεί από το 2013, με βάση το νόμο 4177/2013, ξεκινώντας από τις εκπτωτικές περιόδους και το εορταστικό ωράριο. Η σχετική ρύθμιση παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, αφού διατηρήθηκε στο ακέραιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την περίοδο της ψήφισής της εμφανιζόταν να ανεβαίνει υποτίθεται στα κάγκελα εναντίον της...
-- Ακολούθησε, περίπου ένα χρόνο μετά, η Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου - στο όνομα της αυξημένης τουριστικής κίνησης - στις εξής περιοχές: Ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς
 και Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε αρχικά την εφαρμογή του μέτρου και στη συνέχεια το έκρινε αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση, ενταγμένη στις συμφωνίες τής τότε κυβέρνησης με την τρόικα, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο τη γενίκευσή της σε όλη τη χώρα.
-- Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, έβαζε μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αναφέροντας ότι «οι αρχές θα απελευθερώσουν το κυριακάτικο εμπόριο».
-- Πρόσφατα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες για κατανομή των 30 ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε περισσότερες από δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους και άνοιγμα των καταστημάτων για «τουλάχιστον δύο» Κυριακές.
Τώρα, ετοιμάζεται να προσθέσει τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα, ανοίγοντας δρόμο για νέες αντεργατικές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο σε όλους τους κλάδους...

Ριζοσπάστης

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι το επιστέγασμα του «εργασιακού μεσαίωνα»
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί και ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά "πανηγυρίζει" για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί το επιστέγασμα του "εργασιακού μεσαίωνα". Το μέτρο αυτό χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.
Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή μέρα ανάπαυσης για όλους.
Την ίδια στιγμή, οδηγεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα - όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας - ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, που πλέον, με ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, θα αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.
Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν μόνο κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. Είναι μια ακόμη απόδειξη για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της "ανάπτυξης" που επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.
Οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
Είναι ανάγκη, οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο, με τον κοινό τους αγώνα, να ορθώσουν τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη απ' όλους τους εργαζόμενους.
Η λύση βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ο δρόμος της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των δικών τους αναγκών και όχι για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: