Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Χοσέ Μαρτί: «Η αγάπη για την πατρίδα είναι το άσβεστο μίσος γι’ αυτόν που την καταπιέζει»


«Ο αγώνας ανάμεσα στους καπιταλιστές και τους εργάτες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι πρώτοι μπορούν να υπολογίζουν στην τραπεζική πίστη, στα ποσά που πρόκειται να εισπράξουν από τους οφειλέτες τους, στην εξόφληση των λογαριασμών και στους ισολογισμούς που κάνουν στο τέλος κάθε χρονιάς.
Για τους εργάτες υπάρχει ο καθημερινός ισολογισμός της επιβίωσης, οι επείγουσες ανάγκες που δεν σηκώνουν πλέον αναβολή, η γυναίκα και το παιδί που τρώνε το απόγευμα το μεροκάματο που ο φτωχός άνδρας κερδίζει για λογαριασμό τους το πρωί. Και ο καπιταλιστής που ζει στην άνεση υποχρεώνει τον φτωχό εργάτη να δουλεύει για έναν μισθό χρεοκοπίας».

Το απόσπασμα αυτό από άρθρο του Μαρτί, που γράφτηκε το 1882 (1), φωτογραφίζει, εκτός από την εποχή του, την κατάσταση που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα μας και δισεκατομμύρια στον πλανήτη και ταυτόχρονα καταδεικνύει ωμά την αποκρουστική αλήθεια του καπιταλισμού: το κοινωνικό σύστημα που προσφέρει τα πάντα στους λίγους και εκλεκτούς του και για τους πολλούς δεκάρα δε δίνει, δεν θα γίνει ποτέ φιλικό προς τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων του μόχθου, δεν εξανθρωπίζεται, παρά μόνο ανατρέπεται.

Ο Κουβανός επαναστάτης Χοσέ Μαρτί, που ήταν συνάμα στοχαστής, ποιητής, πολιτικός και συγγραφέας, ο Απόστολος της Κουβανικής Ανεξαρτησίας όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, στους καταπιεσμένους ανθρώπους του μόχθου αφιέρωσε τη ζωή του, και για να ζήσουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι οι Κουβανοί και οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, τη θυσίασε στη μάχη στις 19 του Μάη 1895..................................

Δείτε τη συνέχεια της ανάρτησής μας στην Κατιούσα (κλικ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: