Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Ο λάκκος του «αντιμνημονιακού» λόγου


Το διορισμό τεχνοκράτη εμπειρογνώμονα της τρόικας από την κυβέρνηση, που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα την εφαρμογή των νόμων για τις επικουρικές συντάξεις και του νέου συστήματος που θα ισχύσει από το 2015, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος.
Ο ζήλος του, όμως, να εστιάσει την κριτική του - όπως άλλωστε κάνει και το κόμμα του - στα μνημόνια και στη «μνημονιακή κυβέρνηση», μόνο αθώος δεν είναι. Κάτω από το «χαλί» του αντι-μνημονιακού λόγου, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κρύψει ότι οι ανατροπές και σε βάρος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν άρχισαν ούτε τελειώνουν με τα μνημόνια.
Πολύ περισσότερο, θέλουν να κρύψουν ότι οι ανατροπές αυτές είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και συνδέονται με την επιδίωξη του κεφαλαίου να μειώσει παραπέρα το μη «μισθολογικό κόστος», προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του. Γι' αυτό, άλλωστε, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, στη συνέλευση των βιομηχάνων όπου μίλησε και ο Αλ. Τσίπρας, αφιέρωσε τις προάλλες τη μισή ομιλία του στην «ανάγκη» να προχωρήσουν οι αντιασφαλιστικές ανατροπές, ιδιαίτερα στην επικουρική ασφάλιση, να μειωθούν παραπέρα οι εργοδοτικές εισφορές, να μεγαλώσει το μερτικό των ιδιωτών στην κάλυψη στοιχειωδών ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μια σειρά από μέτρα, που σε συνθήκες κρίσης επιταχύνθηκαν, μέσα και από τα μνημόνια.
Τι να πρωτοθυμίσουμε; Το νόμο Σιούφα, που επιβλήθηκε από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του 1990; Την Εκθεση Σπράου, το νομοσχέδιο - καρμανιόλα του Γιαννίτση, το νόμο Ρέππα; Η λίστα με τις επιθέσεις κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει τέλος. Επίθεση που άρχισε πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και πριν τα μνημόνια. Βολεύει όμως ορισμένους να περιορίζουν το όλο ζήτημα στα «μνημόνια», γιατί δε θέλουν να μιλήσουν για τις βαθύτερες ταξικές αιτίες αυτής της αντιασφαλιστικής λαίλαπας και να υπόσχονται ότι αρκεί να φύγει η «μνημονιακή κυβέρνηση» και όλα θα γίνουν «μέλι - γάλα». Ομως οι εργαζόμενοι έχουν πλέον εμπειρία και μπορούν να καταλάβουν το «λάκκο» που κρύβει η αντιμνημονιακή φάβα...

Γ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Η "οι λύκοι του αντιμνημονιακού λάκκου."

Ανώνυμος είπε...

Ο Σπράος!!!! Που ορκιζόταν ότι ένας άνθρωπος 70 ετών μπορεί άνετα να δουλέψει ως οικοδόμος και να ανεβαίνει σκαλωσιές. Ο Σπράος!!! που όλη όλη η επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν "τσιράκι των αφεντικών".....