Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Κανένας μόνος του

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ (νέο χαράτσι στα ακίνητα και την αγροτική γη, «σκέψεις» για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία), επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι μακράς πνοής, δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε το 2013, ούτε το 2014, αλλά θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Το παράδειγμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και της αγροτικής γης, η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, είναι χαρακτηριστικό της οξύτητας της ταξικής πάλης που διεξάγεται στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, έχουν σαφή στόχο να πάρουν από τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, τα σπίτια και την αγροτική γη. Μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στο χώρο των αστικών ακινήτων και της αγροτικής εκμετάλλευσης καραδοκούν. Το ίδιο και οι τράπεζες. Και η επίθεση κλιμακώνεται με μονιμοποίηση και επέκταση των χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε από την αρχή κάποιες εξελίξεις που αφορούν αυτό το ζήτημα. Η ελληνική συγκυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα βαίνουν αυξανόμενα (οριακά θετικό το 2013, 1,5% του ΑΕΠ το 2014, 3% το 2015, 4,5% το 2016 κ.λπ.). Η επίτευξη των στόχων αυτών και μάλιστα σε περιβάλλον οξύτατης οικονομικής κρίσης, προϋποθέτει νέες επιδρομές και νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, με στόχο ...να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους. Αφού η επίσημη ανεργία εκτοξεύθηκε στο 27%, αφού «κούρεψαν» με την ψιλή, μισθούς και συντάξεις και οδήγησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στη χρεοκοπία, τώρα ψάχνουν να απομυζήσουν κι άλλο τα νοικοκυριά. Από πού; Από τη φορολογία των αστικών ακινήτων και της αγροτικής γης. Η αρχή έγινε το 2011 με το περιβόητο «έκτακτο» χαράτσι που επέβαλε ο τότε υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος. Με το νέο φόρο επί των ακινήτων, το χαράτσι μονιμοποιείται, με στόχο να εισπράττουν κάθε χρόνο 3,2 δισ. ευρώ. Αλλά και πάλι τα νούμερα δε βγαίνουν, γι' αυτό αποφάσισαν να επεκτείνουν ως το 2016 την «εισφορά αλληλεγγύης» που επιβάλλεται στους μισθούς και τις συντάξεις. Αλλά ούτε και αυτά φτάνουν, καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα πρέπει να προσδιορίσουν το «δημοσιονομικό κενό» της περιόδου 2015 - 2016. Οπως μάλιστα αναφέρει και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη διετία 2014 - 2015, η Ελλάδα θα χρειαστεί -πέραν των μέτρων αυτών- και πρόσθετη χρηματοδότηση 11 δισ. ευρώ.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν τον οργανωμένο αγώνα τους, απαιτώντας να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια. Να μη γίνει καμία κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός για όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Κανένας να μη μείνει μόνος του απέναντι στην Εφορία, στις τράπεζες, στα δικαστήρια. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, το ερώτημα που με οξύτητα μπαίνει, είναι: ή αυτοί ή εμείς. 'Η θα τους αφήσουμε να μας εξοντώσουν, ή θα αντισταθούμε να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: