Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η θυσία των μαχητών του ΔΣΕ οδηγός για τους εργατικούς αγώνες - Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ


Μεγάλη εκδήλωση τιμής στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ που έδρασε στην Πελοπόννησο διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ την Κυριακή 28 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, στον Ταΰγετο, στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
 
Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου για τους μαχητές του ΔΣΕ και τους άλλους αγωνιστές της περιόδου.
 
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο κατασκήνωσης των Οργανώσεων Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αγία Μαρίνα, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μάη.
 
Η ΟΠ Πελοποννήσου αυτές τις μέρες οργανώνει πολύμορφη δραστηριότητα με εξορμήσεις και συσκέψεις για την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ ετοιμάζει και Λεύκωμα 320 σελίδων με πάνω από 500 ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στην επιφάνεια (αναλυτική παρουσίαση του Λευκώματος θα γίνει στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» της 21ης Μάη 2017).
Για την εκδήλωση οι Κομματικές Οργανώσεις από διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου θα δρομολογήσουν λεωφορεία (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 
 
Η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΠ Πελοποννήσου αναφέρει:
 
«Καλούμε το λαό της Πελοποννήσου, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, τη νεολαία, να τιμήσουμε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας της περιοχής μας.
 
Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ ήταν ηρωικός και δίκαιος, ταξικός και διεθνιστικός. Δεν ήταν πόλεμος "ανάμεσα σε αδέλφια", ούτε πόλεμος που ξέσπασε "με ευθύνη και των δύο πλευρών", όπως ισχυρίζονται όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν την αγριότητα του αστικού κράτους. Ο αγώνας του ΔΣΕ από το 1946 έως και το 1949 αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Οι εκμεταλλευτές και το κράτος τους γνώρισαν τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή τους.
 
Ο εμφύλιος ανέδειξε δύο κόσμους απόλυτα εχθρικούς μεταξύ τους: Από τη μια μεριά ήταν οι λαϊκοί αγωνιστές, φτωχοί εργάτες και αγρότες, που εξέφραζαν τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Από την άλλη ήταν ο αστικός εθνικός στρατός, η αστική τάξη και το κράτος της, οι πολιτικοί υπηρέτες τους και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ. Αυτός ο αγώνας ανέδειξε ότι, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, οι άνθρωποι του μόχθου δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους, ότι δεν μπορεί να υπάρχει κοινό "εθνικό συμφέρον" και "εθνικοί στόχοι" σε μια κοινωνία που οι λίγοι απολαμβάνουν τον πλούτο που βγαίνει από τον ιδρώτα των πολλών.

Η θυσία των μαχητών του ΔΣΕ οδηγός για τους εργατικούς αγώνες

Στην Πελοπόννησο ο Εμφύλιος Πόλεμος εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα από την πλευρά των αστών. Μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας ξεκίνησε ένα ανελέητο κυνηγητό ενάντια στους πάνω από 300.000 Πελοποννήσιους που βρέθηκαν στις γραμμές του ΕΑΜ. Αυτό περιελάμβανε δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανισμούς κ.ά. και λόγω αυτής της τρομοκρατίας οργανώθηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες καταδιωκόμενων στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. Με την ίδρυση του ΔΣΕ (Οκτώβριος 1946) αυτές οι ομάδες αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του Αρχηγείου Πελοποννήσου του ΔΣΕ. Μετά από δεκάδες νικηφόρες μάχες στη Νότια Πελοπόννησο και τη δημιουργία μιας μεγάλης ελεύθερης περιοχής, η δράση του ΔΣΕ επεκτάθηκε σε όλο το Μοριά μέχρι τα τέλη του 1947. Όλο το 1948 έγιναν πάνω από 100 μάχες και συγκρούσεις του ΔΣΕ με τον αστικό στρατό και ο ΔΣΕ έφτασε να αριθμεί στην περιοχή μας πάνω από τέσσερις χιλιάδες μαχητές. Στα τέλη του 1948 δημιουργήθηκε και η ηρωική 3η Μεραρχία. 

Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη του ΔΣΕ και η μεγάλη ελεύθερη περιοχή που κάλυπτε τα 3/5 της Πελοποννήσου, ανησύχησαν τα επιτελεία των αστών, όπου στις αρχές του 1949 οργάνωσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συγκεντρώνοντας χιλιάδες άνδρες του αστικού στρατού από την υπόλοιπη Ελλάδα και κατάφεραν συντριπτικό χτύπημα του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Όλη την περίοδο από την Απελευθέρωση έως και τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, πάνω από πέντε χιλιάδες αγωνιστές στην Πελοπόννησο έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαγεί ο λαός μας από ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές. Η θυσία τους είναι οδηγός για τους αγώνες των εργατών, όλου του λαού και της νεολαίας. Είναι οι ήρωες που δεν γράφτηκαν στα σχολικά βιβλία και τις αστικές εφημερίδες, οι ήρωες που δεν ακούστηκαν στα ιστορικά ντοκιμαντέρ και στις ταινίες που χρηματοδοτούν οι αστοί για να θάψουν την Ιστορία. Είναι οι ήρωες που γράφτηκαν στις καρδιές του λαού της Πελοποννήσου και ακούγονται στα τραγούδια και στις ιστορίες του σαν θρύλοι.
 
Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στις οικογένειες όλων αυτών των ηρώων να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Τους καλούμε ιδιαίτερα να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης Ιστορίας, για να μάθει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου. Αυτή η ένοπλη σύγκρουση είναι πηγή συμπερασμάτων για τους αγώνες του σήμερα, για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει το κίνημα, για την αφοβία ακόμα και κόντρα σε αρνητικούς συσχετισμούς, για όρους οργάνωσης της κάθε μάχης κόντρα στον ταξικό αντίπαλο, για τις γνώσεις και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει κάθε αγωνιστής στο σήμερα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που στην περιοχή μας "μυρίζει μπαρούτι", που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνά μέτρα που τσακίζουν ακόμα περισσότερο τη ζωή του λαού, έχει σημασία να κοιτάξουμε στην Ιστορία μας για να πάρουμε δύναμη για νέους αγώνες.
 
Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όσους δεν αποδέχονται τη σημερινή κατάσταση, όσους δεν συμβιβάζονται, όλους όσοι μέσα τους αισθάνονται οργή. Να ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση αλλά και στις προσπάθειες των αστών για "γεωστρατηγική αναβάθμιση", που εμπλέκει το λαό όλο και περισσότερο σε πολεμικές περιπέτειες. Να δώσουν μάχη ζωής και αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
 
Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμη τη δύναμή του. Χρειάζεται οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις, αναγέννηση του εργατικού κινήματος, συμμαχία όλων όσων πλήττει αυτή η πολιτική. Σε όλη την Ιστορία, αυτό ήταν το μόνο που μπόρεσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: