Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

«Πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις στην «Ελληνική Χαλυβουργία» Ασπροπύργου. Φόβοι ότι θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων


Το αίτημα για ομαδικές απολύσεις 45 εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του ομίλου Μάνεση για το εργοστάσιο Ασπροπύργου ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) αργά το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της εργοδοσίας ήταν για 45 απολύσεις με καθεστώς ομαδικών απολύσεων, επί συνόλου 74 εργαζομένων που απασχολούνται μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο. Με την τροποποίηση του νόμου, την υπογραφή στο αίτημα επί ομαδικών απολύσεων εργαζομένων μιας επιχείρησης την βάζει πλέον ο γγ του υπουργείου Εργασίας, όπως για πρώτη φορά έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ μέχρι τώρα κανένας υπουργός Εργασίας, που ήταν επικεφαλής του ΑΣΕ, πριν τροποποιηθεί ο νόμος, δεν είχε εγκρίνει ποτέ ανάλογο αίτημα.
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας την Πέμπτη 12 Ιούνη σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, επιχείρησε να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις», κάνοντας λόγο για «αναγκαία τροποποίηση του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες "αναδιαρθρώσεις" των επιχειρήσεων». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλες επιχειρήσεις, με αφορμή την υπόθεση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», να προχωρήσουν σε υποβολή ανάλογων αιτημάτων.
Το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων αποτελεί πάγιο αίτημα του κεφαλαίου, που παράλληλα ζητάει μείωση των αποζημιώσεων (νόμος Λοβέρδου) με προοπτική κατάργησής τους σε περίπτωση απόλυσης, καθώς και χτύπημα των ΣΣΕ, γενίκευση της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων και χαριστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Ζητήματα που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά προωθούνται εκ νέου στο πλαίσιο της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Το θέμα της έγκρισης των ομαδικών απολύσεων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» Ασπροπύργου αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η λεγόμενη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση, πατάει στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης εντός των τειχών του συστήματος και της ΕΕ.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το επίμαχο θέμα δεν μπορεί να το δει κανείς ξεκομμένα από το περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι η περίπτωση της ικανοποίησης του αιτήματος για ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» Ασπροπύργου θα λειτουργήσει ως πιλότος για την αθρόα υποβολή και ικανοποίηση ανάλογων εργοδοτικών αιτημάτων.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως ένας ακόμη «πολιορκητικός κριός» και μηχανισμός πολλαπλής επιδότησης της εργοδοσίας, στο όνομα της αναγκαίας «αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων», με ζεστό χρήμα και προνόμια από τις τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Για παράδειγμα, για ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό με κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους με ατομικές για να «διατηρηθούν ορισμένες θέσεις εργασίας». Με το πρόσχημα να «εκπαιδευτεί και να καταρτιστεί το προσωπικό» να λάβουν σχετικά κονδύλια. Με σκοπό να πετύχουν οι εργοδότες φθηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, φοροαπαλλαγές, κίνητρα επενδύσεων, εξασφαλισμένες φθηνότερες πρώτες ύλες, διασφαλισμένα πλουσιοπάροχα συμβόλαια κλπ. να αξιοποιούν τους εργαζόμενους ως «μοχλό πίεσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» εκβίαζε με κλείσιμο του εργοστασίου στο Βόλο, εάν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των ομαδικών απολύσεων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προχώρησε σε εκ περιτροπής εργασία των εναπομεινάντων εργαζομένων το Μάη και τον Ιούνη, έχοντας καταθέσει από το Φλεβάρη του 2014 αίτημα για 90 ομαδικές απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου επί συνόλου 107 εργαζομένων. Ωστόσο, με συνεχόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις» μέχρι και το Μάη απέμειναν στο εργοστάσιο 74 εργαζόμενοι.  Μετά την τελευταία εξέλιξη στο εργοστάσιο απομένουν 29 εργαζόμενοι.
Τέλος, δεν θα πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για το θέμα της ενδυνάμωσης του ρόλου του ΑΣΕ στις ομαδικές απολύσεις. Στάση την οποία εκθείασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας, είχε πει χαρακτηριστικά: «Ειδικά για τις ομαδικές απολύσεις, συνεργαστήκαμε με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και θωρακίσαμε τη διαδικασία, ενδυναμώνοντας το ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)». 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: