Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Δεν θα εκφράσω δημόσια την άποψή μου για το εκλογικό αποτέλεσμα



Είμαι θυμωμένος με όσα συμβαίνουν γύρω μου. Με τη σήψη που εκτός από τις δομές και λειτουργίες του συστήματος εξαπλώνεται και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Η αδράνεια τόσων χρόνων, σαν αποτέλεσμα της αίσθησης μιας πλαστής ευημερίας, απονεύρωσε ακόμα και τα πιο υγιή στρώματα της κοινωνίας και κούρασε πολλούς από όσους άντεχαν τόσα χρόνια ν’ αντιστέκονται.

Τα αποτελέσματα των δυο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό την σήψη της ελληνικής κοινωνίας και αναδεικνύουν νικήτριες με συντριπτική υπεροχή τις δυνάμεις που μας οδήγησαν στην παρακμή. Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων ανακουφισμένη για το σχηματισμό «μιας» κυβέρνησης, να φαντασιώνεται πως θα είναι επαναδιαπραγματεύσιμο το βιοτικό της επίπεδο. Έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να απέχουν, γενικώς. Ένα σημαντικό κομμάτι του λαού που πίστεψε σε αυταπάτες, να απογοητεύεται  από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και από τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μετεκλογικά («θα είμαστε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση» και πολλά άλλα…).

Βρίσκει ένα ανησυχητικά μεγάλο  κομμάτι του λαού συνεπές στο ραντεβού με τον  εκφασισμό του. Τέλος, η επόμενη μέρα βρίσκει τους κομμουνιστές που αντιτάχτηκαν σ’ όλα αυτά, βαθιά λαβωμένους, μα και πεισμωμένους, να έχουν υποχωρήσει αριθμητικά αλλά κυρίως οπισθοχωρήσει από θέσεις μέσα στο κίνημα. Με λίγα λόγια το θηρίο αν και «λαβωμένο» νίκησε θριαμβευτικά για μια ακόμα φορά και απέδειξε στους λίγους που το αμφισβητούν πως είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

Η βιαστική (για ποιο λόγο την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών;) απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα αναλύει τα γεγονότα με έναν τρόπο που μπορεί να το κάνει κι ένας απλός φίλος του κόμματος. Περιγράφει όλα όσα ζήσαμε, το κλίμα μέσα στο οποίο έγιναν οι εκλογές και τις καταστάσεις που επηρέασαν το λαό στην κρίση του. Απαριθμεί  από τα ρηχά κάποιες σημαντικές αιτίες, αποφεύγοντας να προχωρήσει βαθύτερα, σε μια πιο ουσιαστική ανάλυση αλλά και αυτοκριτική για το τι άλλο -εκτός από την ανωριμότητα του λαού- έφταιξε, για το πισωγύρισμα. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει πλήρης ανάδειξη και βαθύτερη ανάλυση των αιτίων (όπως λέει και ο τίτλος του κειμένου της απόφασης της ΚΕ, πρόκειται για «πρώτη τοποθέτηση»).

Σκέφτηκα πολύ, ακόμα κι αν οι εκλογές μου δίνουν  αυτήν την ευκαιρία, αν έχει νόημα να γράψω για μια ακόμα φορά αυτά που με απασχολούν και με προβληματίζουν σχετικά με το κόμμα, εμπλουτισμένα αυτή τη φορά και με μερικές προτάσεις μου σε κάποια ζητήματα.

Όσες φορές το έκανα στο παρελθόν, αντιμετωπίστηκα  κάπως «έντονα» από κάποιους συντρόφους-φίλους στην μπλογκογειτονιά, που μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το καλό του κόμματος και της μεγάλης υπόθεσης της εξουσίας της εργατικής τάξης, αντιμετωπίζουμε όμως κάποια ζητήματα με διαφορετική οπτική. Δεν κρύβω πως αυτή η αντιμετώπιση με απογοήτευσε προς στιγμή. Έπρεπε συνεχώς να «απολογούμαι» για τα αυτονόητα, ενώ τα ουσιαστικά –για μένα- ζητήματα που έβαζα, έμεναν στο περιθώριο ή παρερμηνευόντουσαν. Ένας ακόμα λόγος για την αναποφασιστικότητά μου είναι πως αυτές οι μέρες βρίσκουν τους κομμουνιστές σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μετά από μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλαν για πολλές βδομάδες. Τα νεύρα είναι τεντωμένα και ο κίνδυνος να παρερμηνευτούν κάποιες απόψεις ακόμα μεγαλύτερος. Έτσι, σκέφτηκα  πολύ για το αν πρέπει να προσθέσω ένα ακόμα κείμενο στα τόσα που γράφονται και θα γραφτούν.

Όμως τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Θα τα παρατήσουμε; ΟΧΙ! Όπως κάναμε σε ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν, καλούμαστε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να βρούμε τι φταίει, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να τραβήξουμε μπροστά.

Είμαι θυμωμένος όταν διαβάζω διάφορες κριτικές στο διαδίκτυο  γραμμένες σε γλώσσα που είναι μεν οικεία στα μέλη και στελέχη του κόμματος, απωθεί όμως κάπως τους μη εξοικειωμένους. Προσωπικά, μπορώ να την κατανοήσω όμως παραδέχομαι πως συχνά με ενοχλεί. Έχω την εντύπωση πως όσοι βρίσκονται κοντά μας αλλά κι αυτοί που απομακρύνθηκαν, έχουν ανάγκη από λόγο  -γραπτό ή προφορικό- απλό και κατανοητό και από το κόμμα αλλά και από όσους εκφράζονται υπέρ αυτού.

Πρέπει να βγούμε να πούμε απλά και ξεκάθαρα στο λαό ότι χάσαμε και αυτή τη μάχη. Δεχτήκαμε ένα συντριπτικό πλήγμα σε πολιτικό, αλλά το πιο σημαντικό, σε ιδεολογικό επίπεδο. Δεν μένω στο 4,5%. Η ήττα δεν θα έδειχνε συντριπτική αν παράλληλα κάτι «περπατούσε»  στην κοινωνία. Αν υπήρχε κινητικότητα στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα. Αν εξαιρέσουμε τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και μερικές ασύνδετες μεταξύ τους κινητοποιήσεις άλλων εργαζομένων, η κατάσταση δεν προκαλεί ικανοποίηση. Πόσος καιρός πέρασε από την τελευταία γενική απεργία; Αγώνας που,  έστω και με αυτήν την αναποτελεσματική μορφή δημιουργεί μια κίνηση, αναγκάζει τα μάτια όλων να δουν πως κάποιοι αντιδρούν και αντιστέκονται.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι: «Γιατί χάσαμε;». Σ’ αυτό καλούμαστε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια όλοι όσοι νοιαζόμαστε πραγματικά για το καλό του κόμματος, χωρίς χαρακτηρισμούς, προκαταλήψεις, αφορισμούς ή αποκλεισμούς. Και το κυριότερο με ανοιχτά αφτιά. Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ούτε βιαστικά, ούτε μέσα από κάμποσες γραμμές ενός κειμένου. Είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο που στην προσπάθεια για την ανάλυσή του παρουσιάζονται συνεχώς πολλές πτυχές.

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αξιοποιώντας τα εργαλεία της κοσμοθεωρίας του, αναλύει και «προβλέπει» σε μεγάλο βαθμό την πορεία των γεγονότων δεν είναι αρκετό. Αποδείχτηκε πως δεν είναι αρκετό ούτε να έχεις σταθερές θέσεις, να προτείνεις ξεκάθαρη συγκεκριμένη πολιτική, σε αντίθεση  με τους αντιπάλους σου, να είσαι συνεπής στις αρχές σου και στην υπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των φτωχών.

Το ΚΚΕ δεν έπεισε το λαό. Και όταν σε έναν συνεχή διάλογο δεν μπορείς να πείσεις κάποιον κι αυτό επαναλαμβάνεται, τότε πρέπει να αναρωτηθείς μήπως κάπου ευθύνεσαι κι εσύ, γιατί δεν είναι δυνατόν όλοι οι συνομιλητές σου να υστερούν απέναντί σου διανοητικά… Όταν προσπαθείς να πείσεις τον συνομιλητή σου για την  ορθότητα των θέσεών σου, δεν φτάνει να έχεις δίκιο, καλά επιχειρήματα ή να δικαιώνεσαι διαρκώς από τις εξελίξεις. Αυτό το τελευταίο ειδικά, θυμίζει τον άριστο μαθητή στην τάξη που (επειδή) πάντα ξέρει το μάθημα, σπάνια (όμως) γίνεται συμπαθής στους πολλούς συμμαθητές του.

…………………………………………………………………………………………………

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ  ΚΟΒΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ στο οποίο αναλύω τις απόψεις μου για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνω κριτική για το τι –κατά τη γνώμη μου- φταίει για την χαμηλή ανταπόκριση των θέσεων του ΚΚΕ στο λαό, και διατυπώνω κάποιες προτάσεις για το σήμερα και πέρα.

Αυτό το κείμενο κόντευα να το ολοκληρώσω χτες βράδυ, όμως συνέβη ένα γεγονός που με οδήγησε στο να πάρω την απόφαση να σταματήσω αφού δεν είχα πια τη διάθεση να το τελειώσω και δεν υπήρχε λόγος αφού δεν θα το δημοσίευα τελικά.

Όπως γράφω και πιο πάνω, μερικές φορές κάποια κείμενά μου που αναφέρονταν στο ΚΚΕ προκάλεσαν τον «έντονο» σχολιασμό κάποιων συντρόφων-φίλων μπλόγκερς και μερικών σχολιαστών  (ανώνυμων και μη).

Το «ζουμί» αυτών των αντιδράσεων ήταν πως η δημόσια κριτική μου δεν βοηθάει το κόμμα και πως πρέπει όσα έχω να πω, να πάω στην ΚΟΒ της γειτονιάς μου και να τα πω εκεί. Οι αντιδράσεις για τα κείμενά μου δεν περιορίστηκαν στο δικό μου μπλογκ. Διάβασα ανάλογα σχόλια και σε άλλα μπλογκς. Σε ένα μάλιστα από αυτά κάποιος σύντροφος έγραφε πως δεν άντεξα το εκλογικό αποτέλεσμα (5 Μάη)  και κάποιος άλλος πως προβάλω ιδιαίτερα το «εγώ» μου (!). Σεβαστή απολύτως η άποψή τους. Επί της ουσίας των κειμένων όμως δεν πήραν θέση (δικαίωμά τους επίσης).

Στενοχωρήθηκα πολύ είναι η αλήθεια γιατί ποτέ δεν πίστεψα πως η ελεύθερη έκφραση της γνώμης μου ήταν να δυνατόν να βλάψει κάποιον, πόσο μάλλον το κόμμα. Τι ήταν άλλωστε αυτά τα κείμενα; Τι τρομερό ήταν αυτό που έγραφα για να προκύψουν τέτοιες αντιδράσεις; Θέματα που αφορούν το  κόμμα και τη σχέση του με το λαό και συζητούμε στο σπίτι, στη δουλειά, με τους φίλους. Τα ίδια θέματα που συζητά πολύς κόσμος, όσο κι αν κάποιοι από εμάς δεν θέλουν ή κάνουν πως δεν  τα ακούνε. Απάντησα στην άποψη αυτή των συντρόφων, με επιχειρήματα (προφανώς δεν τους έπεισα, αλλά έτσι είναι ο διάλογος). Όμως μια  πικρή γεύση μου έμεινε.

Όταν άνοιξα το μπλογκ δεν είχα σκεφτεί την σημερινή εξέλιξή του (στη θεματολογία). Το άνοιξα για να εκφράσω πράγματα (μην τα αναλύω πάλι) που μάζευα μέσα μου από καιρό, τεχνικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτικά κλπ. Για να εκφράζομαι με τον ίδιο τρόπο όπως και στην «κανονική» ζωή μου. Με το θάρρος της γνώμης μου, με αλήθεια και ειλικρίνεια. Δεν άνοιξα ένα   «στρατευμένο» μπλογκ που θα κάνει πολιτική υπέρ του ΚΚΕ, όσες φορές όμως χρειάστηκε το υπερασπίστηκα με όσες ιδεολογικοπολιτικές  δυνατότητες διαθέτω, ξεκαθαρίζοντας πάντα σε όλους την σχέση μου μαζί του.  Σχέση φιλική και συμπόρευσης, από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, χωρίς να  είμαι μέλος του, και χωρίς να το εκφράζω απόλυτα (πιθανώς) ή να το  εκπροσωπώ. Έχω ξαναπεί και το εννοώ, σε μια εποχή που πολλοί δηλώνουν πως είναι ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, πως θα ήθελα να μπορούσα να πω πως είμαι κομμουνιστής και να είμαι, δεν ξέρω όμως πόσο είμαι άξιος για να το κάνω.

Ήμουν πάντα ξεκάθαρος στις απόψεις μου, τις οποίες τις υπερασπίστηκα, ίσως και έντονα μερικές φορές. Με τον ίδιο τρόπο υπερασπίστηκα το ίδιο και όσους έστελναν τα σχόλιά τους. Όσο κι αν διαφωνούσα μαζί τους, προσπαθούσα να απαντώ σε όλα, με κόστος χρόνου κάποιες φορές, για να γίνεται διάλογος αλλά και για να μην δοθεί η λανθασμένη εντύπωση πως απαξιώνω αυτούς που έχουν διαφορετική από μένα άποψη.

Παρ’ όλα αυτά είχα σκοπό, αφού πέρασαν λίγες μέρες και τα αρχικά συναισθήματα (οργή και αηδία) έπαψαν να πρωταγωνιστούν, να ανεβάσω ένα κείμενο με  την άποψή μου για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όμως το άσχημο κλίμα που δημιουργήθηκε (και αποτυπώνεται στα σχόλια που γράφτηκαν), μετά την αναδημοσίευση από  το γλόμπινγκ μιας ανάρτησης της συντρόφισσας-φίλης Black Bedlam με άφησε άναυδο.

Το ζήτημα που έβαλαν κάποιοι σύντροφοι ήταν πως τέτοια κείμενα κάνουν κακό στο κόμμα, το εκθέτουν στα μάτια του κόσμου, δίνουν λαβή για εκμετάλλευση  σε αυτούς που γράφουν εσκεμμένα προβοκατόρικα εναντίον του και ρίχνουν το ηθικό των μελών και φίλων του ΚΚΕ, συνεπώς δεν πρέπει να δημοσιεύονται σε αυτοαποκαλούμενο φιλοΚΚΕ μπλογκ. Στην ανάρτηση αυτή όπως και στην αμέσως επόμενη του ίδιου μπλογκ με θέμα «πόσοανοιχτό πρέπει να είναι ένα φιλοΚΚΕ μπλογκ» έστειλα το παρακάτω σχόλιο: 

«Εκφράζω την διαμαρτυρία και τη θλίψη μου για ό,τι ακολούθησε την αναδημοσίευση του κειμένου της ββ. Αυτή η ατμόσφαιρα μου θυμίζει άλλες εποχές, που δεν έζησα αλλά διάβασα σε βιβλία επίσημων ντοκουμέντων του κόμματος.

Διαφωνώ με κάποια σημεία του κειμένου της ββ, δεν έχει νόημα να τα αναλύσω τώρα. Αυτό όμως δεν με εμποδίσει να καταδικάσω τον παραλληλισμό που επιχειρείται, με προβοκατόρικα κείμενα γνωστού προβοκατόρικου μπλογκ, όπως και κάποιους άλλους χαρακτηρισμούς που διάβασα στα σχόλια.

Ο κάθε μπλόγκερ στη γειτονιά μας έχει την ιστορία του, μικρή ή μεγάλη (σε χρονική διάρκεια), και δικαιούται τον σεβασμό, τουλάχιστον, αυτών που τον γνωρίζουν (μέσα από τα κείμενά του). Όσοι συναναστρεφόμαστε εδώ μέσα και γνωριζόμαστε κατά κάποιο τρόπο (πάντα μέσα από τα κείμενά μας) νομίζω αρκετά καλά, νοιαζόμαστε ΟΛΟΙ για το καλό του κόμματος. Ο καθένας μας έχει τη δική του οπτική, αντίληψη, κρίση για να διατυπώσει την άποψή του, την οποία υπογράφει.

Προσωπικά σέβομαι όλες τις απόψεις, ακόμα και του κάθε ανώνυμου σχολιαστή, ακόμα κι αν διαφωνούν με τη δική μου, ακόμα κι αν κάποιος με βρίζει (μέρος ενός διαλόγου είναι κι αυτό…) και πιστεύω πως πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα και ανοιχτά.

Την άποψή του γράφει ο καθένας μας γι’ αυτά που βλέπει, ακούει, διαβάζει, γι’ αυτά που ζει. Δεν αποκαλύπτουμε κομματικά μυστικά (προσωπικά δεν γνωρίζω τέτοια) ούτε γράφουμε για εσωκομματικές διαδικασίες (δεν έχω αντιληφτεί να το κάνει κάποιος). Συζητούμε  αυτά που συζητά πολύς κόσμος ακόμα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να πάει στην ΚΟΒ της γειτονιάς του να τα καταθέσει γραπτά.

Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο (περισσότερες της μια φοράς και χωρίς να είμαι κομματικό μέλος), και δημοσιεύτηκαν κείμενά μου στο Ριζοσπάστη χωρίς καμιά απολύτως λογοκρισία. Δεν καταλαβαίνω γιατί «δεν μπορεί» να γίνει το ίδιο μέσα από ένα μπλογκ.

Το κόμμα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον ανοιχτό ελεύθερο δημοκρατικό διάλογο. Η ιστορία του μας το επιβεβαιώνει.

Νοιώθω απογοητευμένος…

Καλή δύναμη και καλή φώτιση σε όλους μας.»

Δυστυχώς σήμερα το κλίμα έγινε ακόμα πιο βαρύ και μπήκε ζήτημα ακόμα και διακοπής λειτουργίας του γλόμπινγκ!

Γενικά δεν ανήκω σ’ αυτούς που συνιστούν μονίμως ψυχραιμία. Προτιμώ αυτούς που υπερασπίζονται τις απόψεις τους με θέρμη (πάντα με επιχειρήματα εννοείται), ακόμα και  με ένταση.  Όμως εδώ  δεν έχουμε να κάνουμε απλά με προσωπικές μας απόψεις. Ό,τι γράφουμε αφορά άμεσα το κόμμα και αυτό πρέπει να το έχουμε ΟΛΟΙ στο μυαλό μας. Όπως κάποιοι σύντροφοι πιστεύουν πως ανάλογα κείμενα βλάπτουν το κόμμα, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να πιστεύει κάποιος άλλος πως με τον τρόπο που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν (είναι φυσικά δικαίωμά τους) αυτά τα κείμενα, βλάπτουν αυτοί το κόμμα.

ΟΛΟΙ λοιπόν έχουμε το δικαίωμα να εκφραζόμαστε, να κρίνουμε και να κρινόμαστε, να κατακρίνουμε και να κατακρινόμαστε,  με ένταση ή χωρίς, με νεύρα ή με ηρεμία. Να γράφουμε ή να μην γράφουμε. Δεν έχω να χωρίσω κάτι με κανέναν από αυτούς που προαναφέρθηκα. Όσους γνώρισα μέσα από τα κείμενά τους και το διάλογο που κάναμε κατά καιρούς, ακόμα κι αν διαφωνήσαμε μερικές φορές, τους σέβομαι και τους εκτιμώ απεριόριστα. Κάποιους, το ξαναλέω, ακόμα κι αν διαφωνήσαμε μερικές φορές, τους θαυμάζω και τους ζηλεύω για την αντοχή και την προσφορά τους στο κόμμα.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην μπλογκογειτονιά μας (δεν καταλογίζω σε κανέναν προσωπική ευθύνη) δεν σηκώνει βαθιά κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον όχι δημόσια από τα μπλογκς. Ο Ριζοσπάστης στο παρελθόν δεν είχε ανάλογα προβλήματα, όταν δημοσίευε κριτικά κείμενά μου στα πλαίσια δημόσιων προσυνεδριακών διαλόγων, χωρίς -και τότε- να είμαι μέλος του κόμματος. Άλλαξαν οι εποχές φαίνεται. Γι’ αυτό δεν αναρτώ το κείμενο για το εκλογικό αποτέλεσμα, ολόκληρο, αυτολογοκρινόμενος για πρώτη φορά,  για το καλό του κόμματος (θέλω να ελπίζω), έτσι  όπως, έστω μια μερίδα συντρόφων το εννοεί.

Ήθελα πολύ να τα είχαμε λύσει όλα αυτά τα «προβλήματα» και να μην τρώμε τις σάρκες μας σήμερα. Φαίνεται όμως πως το χτύπημα που δεχτήκαμε ήταν πάρα πολύ δυνατό και μας άφησε έντονα σημάδια και πολύ κακή ψυχολογία. Θέλω να πιστεύω πως θα μαζέψουμε τα κομμάτια μας όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτοί που πρέπει στο κόμμα, να βρουν τι είναι καλύτερο για το κόμμα και αυτούς που εκπροσωπεί. Να  ανασυνταχτούμε και να ξαναβγούμε στους δρόμους. Ο δρόμος είναι ο καλύτερος «γιατρός».

Κοιτάζω στην προεπισκόπηση τον τίτλο της ανάρτησης και μου έρχεται στο μυαλό μια φράση που λένε συχνά στο χωριό μου:

Χέστηκ’ η φοράδα  στ’ αλώνι!

48 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Τί'ναι τούτο ωρέ Οικοδόμε; Διαφήμιση αυτολογοκρισίας;

Δυο κουβέντες θα πω μόνο:

Κατανοώ απόλυτα και δικαιολογώ σε ικανό βαθμό το πως κάποιος γίνεται υπερβολικός αναρτώντας γύρω του τοίχη προστασίας. Για να γίνω πιο σαφής: Δικαιολογώ τους μπλογκοσυντρόφους που γίνονται ενίοτε "βασιλικότεροι του βασιλέως" για να υπερασπίσουν αυτό που νιώθουν την ανάγκη να υπερασπίσουν, ακόμα κι αν καμιά φορά γίνονται αδίκως επικριτικοί κατά άλλων μπλογκοσυντρόφων που το υπερασπίζονται πιο κριτικά. Είναι φυσικό και ανθρώπινο. Δεν έχει για όλους το ίδιο ψυχικό βάρος ένα χαστούκι, πόσο μάλλον γι'αυτούς που αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στον αγώνα. Αυτοί οι τελευταίοι λοιπόν λογικό είναι να εκλαμβάνουν πιο προσωπικά το χαστούκι, γνωρίζοντας εξ'άλλου το δίκαιο των ιδεών τους.

Ο σεβασμός όμως στον άλλο δεν μπορεί να δοκιμάζει τον αυτοσεβασμό του έχοντος πιο κριτική θέση. Πιστεύω μεν πως αυτός πρέπει να ασκεί την κριτική του λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όταν όμως θεωρεί ότι είναι προτιμότερη μια πρόσκαιρη αυτολογοκρισία αυτή πρέπει να γίνεται διακριτικά.
Αυτή είναι η διαφωνία μου με το ποστ σου, την οποία όπως γνωρίζεις καταθέτω μαζί με την εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου.
Εντάξει, ξεπέρασα κατάτι τις δύο κουβέντες!

Οικοδόμος είπε...

@ένας στρατολάτης:
Καλησπέρα.
ΟΧΙ φίλε. Δεν πουλάω κάτι για να έχω ανάγκη διαφήμισης. Καταθέτω ψυχή.

Αν διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο, θα καταλάβεις για ποιον λόγο λείπει η "διακριτικότητα" (διαφωνώ) όπως λες. Όλα παρεξηγούνται δυστυχώς. Η "διακριτικότητα" της αυτολογοκρισίας εύκολα μπορεί να θεωρηθεί σαν έλλειψη άποψης ή αποφυγή έκφρασής της για άλλους λόγους. Κάτι που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση.

Το ξέρω πως είναι μεγάλο (το κείμενο), νομίζω όμως πως είναι γεμάτο ουσία, και σεβασμό προς όλους. Και ξεκάθαρο επίσης στο τι εννοεί.

Η εκτίμηση είναι αμοιβαία και το ξέρεις.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Να προσθέσω επίσης πως το ποστ γράφτηκε κυρίως γι' αυτούς που εδώ στο μπλογκ έχουμε αναπτύξει μια επικοινωνία και για όσους ανταλλάσσουμε απόψεις. Δεν μπορούσα λοιπόν να μην εκφράσω την άποψή μου για ένα τέτοιο ζήτημα. Ή, τους λόγους για τους οποίους δεν συμβαίνει αυτό. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Όποιος θέλει, μπορεί να υιοθετήσει σαν άποψη για το ποστ, την τελευταία φράση του κειμένου.
Του προσφέρω αυτή τη δυνατότητα.
Καλή δύναμη!

ένας στρατολάτης είπε...

Ξαναδιάβασα το ποστ σου. Δεν νομίζω πως έχω παρεξηγησει κάτι. Όλα όσα γράφεις με βρίσκουν σχεδόν σύμφωνο. Το σχόλιό σου στο γλόμπινγκ θα μπορούσα να το είχα γράψει κι εγώ, αν κι εγώ δε νιώθω απογοητευμένος, νομίζω πως τέτοια "καυγαδάκια" μοιραία θα προκύψουν κάποια στιγμή στην πορεία και δεν θα φέρουν δα την καταστροφή.
Αυτό με το οποίο διαφωνώ είναι με το "ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΟΒΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ".
Επ' αυτού το "διαφήμιση αυτολογοκρισίας", επί του οποίου και επί κάθε αντίστοιχης φράσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πως ο γραπτός λόγος, μην έχοντας τη ζωντάνια του προφορικού, είναι λογικό ενίοτε να παρερμηνεύεται.
Διαφωνώ γιατί θεωρώ πως το κύριο σώμα του ποστ σου έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την φράση σου.
Να το πω αλλιώς αυτό που σκέφτομαι; Κι εγώ δεν έφτιαξα το μπλογκ μου για να κοτσάρω από κάτω το "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε". Να όμως που τόσο με απασχολούν τα πολιτικά δρώμενα που όλες μου σχεδόν οι αναρτήσεις έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Μιλάμε για πάνω από το 90%! Μ'ενδιαφέρει ασφαλώς το καλό του κόμματος. Κι αν εντός του κόμματος πρέπει να λειτουργεί ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, τα μπλογκ μας δεν είναι ΚΟΒες. Αν κάποιος πιστεύει πως με τη σιωπή κα΄νει καλό ας σιωπήσει. Αν ο άλλος πιστεύει πως με τα μπινελίκια κάνει καλό ας το κάνει. Δεν υπάρχουν αριστερόμετρα και ειλικρινόμετρα. Μόνο ειλικρινόμετρο είναι η αλήθεια των προσωπικών μας απόψεων που οφείλουμε να εκφράζουμε. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα συναισθήματα των άλλων αλλά μέχρι εκεί.

Υ.Γ. Έτσι κι αλλιώς για όσα γράφουμε όλοι μας χέστηκ'η φοράδα στ'αλώνι! Αλλά κάτι έχουμε να κερδίσουμε κι απ' τη φοράδα!

Οικοδόμος είπε...

@ένας στρατολάτης:
Δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι. Σέβομαι απολύτως τις διαφωνίες σου. Να σου εξηγήσω για την "απογοήτευση".

Η απογοήτευσή μου προέρχεται όπως εξηγώ και στο κείμενο από το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την ανάρτηση της ββ. Ανάλογο κλίμα (εντάξει όχι τόσο βαρύ) διαμορφώθηκε κι άλλες φορές εδώ, όταν η κριτική μου άγγιζε το κόμμα, αμφισβητώντας το τετριμμένο και λανθασμένο για μένα "για όλα φταίει ο λαός" που υιοθετούν πολλοί σύντροφοι.
Όταν αναρωτιόμουν συγκεκριμένα "μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά εμείς;".
Αυτά.

Γράφεις:" τέτοια "καυγαδάκια" μοιραία θα προκύψουν κάποια στιγμή στην πορεία και δεν θα φέρουν δα την καταστροφή."

Σίγουρα την καταστροφή δεν θα την φέρουν. Με αυτά όμως, ΟΛΟΙ "αυτοκαταστρεφόμαστε" εσωτερικά, αυτό καταλαβαίνω. Και μένουμε πίσω.

"Καυγαδάκια"; Εδώ έβαλαν ζήτημα αν θα υπάρχει το μπλογκ, "καυγαδάκι" είναι αυτό; Ίσως να κάνω λάθος...

Από το "να το πω αλλιώς..." και κάτω, συμφωνούμε απολύτως

Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.
αγαπητοί φίλοι είναι σημαντικό τα ταξικά γυαλιά σε οποιαδήποτε προσπάθεια ερμηνείας των φαινομένων να μη θολώνουν . Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά οτι η επίδραση της αντεπανάστασης δεν έχει παρέλθει . Όλοι θα θέλαμε τα αποτελέσματα να ήταν πιο αισιόδοξα αλλά η ιστορία δεν κινείτε με τα θέλω μας . Το οτι η δουλοκτητική περίοδος της ιστορίας κράτησε τόσο δεν σημαίνει οτι ο Σπάρτακος είχε λάθος . Το οτι για δεκαετίες κυνηγήθηκε η άποψη του Γαλιλαίου δεν σημαίνει οτι ο ήλιος γυρνά γύρω απο τη γή . Είναι δεδομένο οτι οι πάνω δεν μπορούν να κυβερνήσουν οπως πριν αλλά τι συμβαίνει με τους κάτω ; Κλεισμένος ο καθένας στο καβούκι του νομίζει οτι μπορεί να σωθεί ή άλλοι εντοπίζουν για λόγους ψυχολογικούς ,αντιπάλους στα μέτρα τους (τον μετανάστη , το λαμόγιο ,το Δ.Υ ) . Οι περισσότεροι ξέρουν τον ένοχο αλλά φοβούνται σε αυτή τη φάση να σηκώσουν το ανάστημα υπολογίζουν μήπως αν σκύψουν πιότερο το δρεπάνι θα θερίσει άλλου κεφάλι . Τα οποια λάθη και οι αδυναμίες των κομμουνιστών είναι πάνω στη μάχη και οχι μέσα σε φιλολογικούς ομίλους . Μη ξεχνά κανείς πως εκτός απο την άρχουσα τάξη έχουμε και τους φορείς της ιδεολογίας της μέασ στο κίνημα . Δεν αρκεί να δηλώνεις αριστερός και απο την άλλη να στοιχίζεσαι πίσω απο τους εργατοπατέρες να δηλώνεις αντικαπιταλιστής αλλα να κατασκευάζεις ως αντίπαλο τη Μέρκελ και το Δ ΡΑΙΧ . Σε ένα κομμάτι κόσμου που έδειξε διάθεση για ριζοσπαστικοποίηση τουτοι φρόντισαν να την κοντύνουν όταν έφερναν μπροστα τη θεωρία του ότι το κίνημα είναι το παν όχι ο στόχος . Μια σκέψη ακόμα για όλους απο εσάς πίνεται νερό στο όνομα των Χαλυβουργών (και σωστά) . Η ταξική γραμμή του Πάμε δεν είναι που βοήθησε , το ίδιο στην Αριάδνη , στην Ανακύκλωση σtη ...PHONE και γιατι η ίδια γραμμή δεν περπάτησε σε άλλους χώρους .
Συγνώμη αν κούρασα .
Για το θέμα των αναρτήσεων εκείνο που κάθε αγωνιστής θα πρέπει να ζυγίζει είναι αν οτι γράφει βοηθάει ή όχι τη ταξική πάλη. Επίσης να θυμίσω οτι ο εχθρός σαν φίλος θα εμφανισθεί (ψέμματα οι ψεύτες θα σου πουν μες στη καρδιά σου για να μπουν.....) Ο Μανιαδάκης διδάσκει ...

ΜΑΤΗ

Elva είπε...

Φιλε @οικοδομε

Εισαι απο τους πρωτους μας σχολιαστες και εσυ και οπως και ο φιλος @ενας στρατολατης και oπως εχω ξαναπει εκτιμω την γνωμη σας και κυριως το οτι ειστε ανθρωποι που λενε τα πραγματα οπως ειναι, ''χωρις φοβο και παθος''!

Μια που ετυχε να αναφερθειτε στο ζητημα της αναδημοσιευσης του post της φιλης ΒΒ στο γλομπινγκ,να πω οτι πιστευω οτι ειναι επομενο να συμβαινουν κατι τετοια ξεσπασματα οταν οι περισσοτεροι ειμαστε φορτισμενοι και απογοητευμενοι τον καιρο αυτο, ομως ας θυμομαστε οπως πολλοι επισημαναν οτι τα μπλογκς δεν είναι ΚΟΒες, ειναι απλα η εκφραση του πως αισθανομαστε για καποια τρεχοντα ζητηματα εμεις ως φιλοι, ως οπαδοι.
Οπως ειπε και ο φιλος @ενας στρατολατης, πως να μετρησει κανεις την ειλικρινεια και την αφοσιωση του αλλου στο κομμα; Μηπως υπάρχουν.. αριστερόμετρα και ειλικρινόμετρα και ποιος ειναι ο κριτης;
Η μονη υποχρεωση που εχουμε ειναι να ειμαστε αληθινοι και μεσα απο τα γραπτα μας θα κρινει και θα καταλαβει ο αλλος το ποιον μας και αν οντως ειμαστε σωστοι, κι ας φαινεται οτι κανουμε κριτικη η οποια θελω να πιστευω οτι απο εμας, ως συντροφοι, ειναι καλοπροαιρετη. Μηπως ειναι καλυτερα να ειμαστε υποκριτες και να προσποιουμαστε οτι ολα ειναι καλα, για να χαροποιουμε τους φιλους μας, αλλα να κλεινουμε ματια και αυτια σε οσα διαβαζουμε και ακουμε να λεγονται απο ανθρωπους που μας ψηφιζουν, αλλα ειναι απογοητευμενοι, οχι απο εχθρους μας;

Ετσι κατανοω απολυτα το σχολιο σου οικοδομε οταν λες οτι αισθανθηκες πολλες φορες αναλογη απογοητευση ''όταν η κριτική σου άγγιζε το κόμμα, αμφισβητώντας το τετριμμένο και λανθασμένο για σενα (και για εμενα επισης) "για όλα φταίει ο λαός" που υιοθετούν πολλοί σύντροφοι, ή οταν αναρωτιόσουν "μήπως δεν κάνουμε κάτι καλά εμείς;".

Ειναι πολυ σημαντικο να ξεπερασουμε τετοιου ειδους διαφωνιες μεταξυ μας και θεωρω οτι ΜΟΝΟ και εφ οσον τις ξεπερασουμε θα μπορεσουμε να κοιταξουμε πιο κατω, την μεγαλη εικονα που δεν εχει να κανει με το ποιος ειναι πιο..καλος κομμουνιστης, αλλα πως μπορουμε ολοι να συνεισφερουμε με ιδεες, με εποικοδομητικη κριτικη και με οποιονδηποτε τροπο, καλυτερα στο να πεισουμε κοσμο, αντι να αναλωνομαστε σε τετοια ζητηματα που δεν κανουν καθολου καλο ουτε στη ψυχολογια μας, αλλα ουτε στη συνεχιση αυτου που ξεκινησαμε να κανουμε.

Καλο βραδυ απο Βορρα!

Unknown είπε...

Φίλε οικοδόμε αντί σχολίου, διάβασε το παρακάτω κείμενο το οποίο γράφτηκε με αφορμή το κείμενό σου. http://dimostanalias.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

κουράγιο σύντροφε οικοδόμε . Αν δείς την μεγάλη εικόνα θα αντιληφθείς πώς αυτό που γίνεται μέσα στο ΚΚΕ δεν είναι αρκετά μεγαλοποιημένο .
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση η μεγάλη απογοήτευση που γεννάται μέ μία εκλογική πτώση (μεγάλη) . Οι ταξικές συγκρούσεις που έρχονται γοργά και σίγουρα ίσως θα αποτελούσαν μία πιθανή αιτία συζήτησης και προγραμματισμού ...
Γιατί εκεί πραγματικά ,και όσο περνάει ο καιρός, θα ξεχωρίσει η ήρα απο το στάρι . Εκεί θα φανεί ποιές είναι οι επαναστατικές δυνάμεις .
Δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε για κανέναν ... Όσοι χάνουν το έδαφος κάτω απο τα πόδια τους τώρα δεν μπορώ να φανταστώ τι θα πάθουν τότε...

Ανώνυμος είπε...

*είναι αρκετά μεγαλοποιημένο ...διόρθωση

Οικοδόμος είπε...

@MATH:
Μην ανησυχείς σύντροφε. Δεν μας πήρε από κάτω. Αντέχουμε.
Συμφωνώ με όσα γράφεις. Σχετικά με τις αναρτήσεις όμως μπαίνει αντικειμενικά ένα ζήτημα. Για κάτι που εγώ πχ θεωρώ πως βοηθάει την ταξική πάλη, κάποιος άλλος σύντροφος μπορεί να πιστεύει το εντελώς αντίθετο. Τότε προκύπτει το "πρόβλημα" το οποίο προσεγγίζω στο κείμενο λίγο πιο πάνω.
Όλα θα τα λύσουμε, το πιστεύω, με διάλογο χωρίς φόβο και με μπόλικο πάθος.
Καλή δύναμη!

faros είπε...

Θέλω να μου επιτρέψεις αντί για οποιονδήποτε σχολιασμό, να καταγράψω δυο γνωστές ελληνικές παροιμίες - είναι γνωστή η σχετική αδυναμία μου!

1. Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται !

2. Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα !

υ.γ.: Δενξέρω πόθεν ορμώμενος γράφεις αυτό για το γλομπινγκ (περί μη λειτουργίας του άλλο), αλλά θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι όσο ΕΓΩ ζω και υπάρχω, το γλόμπινγκ θα υπάρχει. Κυρίως αυτόν τον καιρό που έχουν προφανώς με άνωθεν εντολές έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ από τα κανάλια το ΚΚΕ !

Γεια χαρά σου !

Οικοδόμος είπε...

@faros:
Καλησπέρα.
Όπως πάντα οι παροιμίες μας "προκαλούν". Στο χέρι μας είναι να επιβεβαιώσουμε αυτές τις δυο που έγραψες. Θα τα καταφέρουμε!

Το ίδιο το γλόμπινγκ έθεσε τη συνέχιση της λειτουργίας του ή όχι στην κρίση των αναγνωστών του, με την ψηφοφορία που βάλατε. Αυτό εννοούσα και γι' αυτό έβαλα και το λινκ πάνω στη φράση.

Δεν αμφισβητώ την διαβεβαίωσή σου και χαίρομαι ειλικρινά που τη διαβάζω.

Και όπως γράφεις κι εσύ:
(πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας!).


ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ θα τα πούμε αύριο, πέρασε η ώρα.

Καλή δύναμη σε όλους!

Unknown είπε...

"Όταν προσπαθείς να πείσεις τον συνομιλητή σου για την ορθότητα των θέσεών σου, δεν φτάνει να έχεις δίκιο, καλά επιχειρήματα ή να δικαιώνεσαι διαρκώς από τις εξελίξεις. Αυτό το τελευταίο ειδικά, θυμίζει τον άριστο μαθητή στην τάξη που (επειδή) πάντα ξέρει το μάθημα, σπάνια (όμως) γίνεται συμπαθής στους πολλούς συμμαθητές του." Γραφει ο οικοδομος και αμεσα αναγνωριζει την ορθοτητα των θεσεων, το δικιο, τα σωστα επιχειρηματα και τη δικαιωση του ΚΚΕ απο τις εξελιξεις και για να βρει κατι να καταλογισει-απο τη συγχηση του αποτελεσματος θα θελα να πιστευω και μονο- προσαπτει καποιο ειδος ελιτισμου(!!!) στο ΚΚΕ για να εξηγησει την πτωση των εκλογικων ποσοστων. Νομιζω οτι πολλοι εχουν μπει σε διαδικασια αυτομαστιγωματος μην αντεχοντας τα προσωρινα πισωγυρισματα και στεναχωρημενοι οντας αναζητουν λαθη εκει που δεν υπαρχουν. Αντιστρεφωντας το παραδειγμα του οικοδομου θα επρεπε ο επιμελης μαθητης να παρει και κανενα Β για να τον συμπαθουν οι αλλοι?
Τη δικη μου εξηγηση του αποτελεσματος την εχω γραψει στο μπλογκ μου και νομιζω οτι ο διαλογος για το αποτελεσμα δεν μπορει να συνεχιζεται για πολυ δεδομενων των επερχομενων εξελιξεων

Ανώνυμος είπε...

Φίλε οικοδόμε καλημέρα,
την άποψη μου για την δημόσια κριτική στο κόμμα νομίζω τη ξέρεις, την έχω εκφράσει και σε σχόλια μου εδώ αλλά και αλλού.
Από 'κει και πέρα όμως αυτό είναι στην προσωπική κρίση και επιλογή του καθένα που γράφει σε ένα blog. Δεν μπορώ εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος να απαγορέψουμε στο καθένα να γράφει οτι νιώθει και πιστεύει. Αυτό για μένα είναι αυτονόητο.

Επειδή καταλαβαίνω οτι η αφορμή για να κόψεις το κείμενο σου αλλά και για να ανοίξεις αυτή τη συζήτηση ήταν οτι έγινε στο γλόμπινγκ επέτρεψε μου να πω κάτι πάνω σε αυτό.
Το θέμα για μένα πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ' όσο έπρεπε δυστυχώς.
Αν και διαβάζοντας το κείμενο της ΒΒ αυθόρμητα κι εγώ ενέδωσα στον πειρασμό να σχολιάσω και ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο, αλλά αυτό είχε να κάνει κυρίως με το οτι διαφωνούσα με συγκεκριμένα ζητήματα στο κείμενο και όχι με το κατα πόσο έπρεπε αυτο να αναρτηθεί ή όχι.
Αν έτσι ένιωθε η ΒΒ δικαίωμα της ήταν να το αναρτήσει. (Φυσικά έπρεπε να περιμένει και τις αντίστοιχες αντιδράσεις εφόσον εκφράζεται δημόσια).
Αν και αρχικά με εξέπληξε που είδα ένα τέτοιο κείμενο στο γλομπινγκ (καθαρά γιατί δεν έχω συνηθήσει να βλέπω τέτοιες αναρτήσεις εκεί) νομίζω οτι καλά έκανε και η Elva και το αναδημοσίευσε εφόσον συμφωνούσε γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση (σε διαφορετική βάση από αυτή που ακολούθησε τελικά). Από κει και πέρα όμως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί μεταξύ των συντακτών του γλομπινγκ. Όλα όσα ακολούθησαν με posts και σχόλια επί σχολίων τα βρήκα και υπερβολικά αλλά και αποπροσανατολιστικά σε σχέση με τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν αυτή την περίοδο. Η ψηφοφορία δεν κατάλαβα γιατί μπήκε, το ξαναλέω, αυτό πιστεύω πρέπει να λυθεί μεταξύ των συντακτών του blog.

Γενικότερα, με προβλημάτισε το ζήτημα αρκετά. Για μένα αποτελεί προσωπική επιλογή να κάνω την όποια κριτική αφορά το κόμμα απευθείας στα μέλη του κόμματος (ειδικά όταν έχει να κάνει με σοβαρά ζητήματα), αυτό πιστεύω είναι το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό.
Όμως όταν αναφερόμαστε στα blogs, όπως είπα και παραπάνω,είναι στην κρίση του καθένα το τι θα κάνει και τι θα εκφράσει. Κάθε blog έχει δικό του "χαρακτήρα" και εφόσον μια κριτική γίνεται με σεβασμό και καλοπροέραιτα ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει και πεδίο συζήτησης (μέχρι ένα σημείο τουλάχιστον). Παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί η όποια κριτική. Ισως βασικά αυτό να είναι πολύ πιο σημαντικό απ΄οσο νομίζουμε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν στην γωνία για να πιαστούν από τα λόγια μας και να μας κρεμάσουν μ' αυτά. Δεν λέω να μην μιλάμε ή να κρυβόμαστε πίσω απ΄το δαχτυλό μας για υπαρκτά ζητήματα.
Λέω απλά πως είναι ένα ζήτημα λεπτό που χρειάζεται μια κάποια προσοχή και διακριτικότητα...

Σε όσα δικά σου κείμενα έχω διαβάσει νομίζω υπάρχει η προσοχή και η διακριτικότητα στην οποία αναφέρομαι. Θυμήθηκα τώρα και το κείμενο σου "Ο «αεράτος» Αλέξης, η «σκληρή» ηγεσία του ΚΚΕ και το ρήγμα που βαθαίνει… ", είχε προκληθεί ένας μικρός χαμός χωρίς να λες φυσικά κάτι κακό ή λάθος. Είχαμε ανταλλάξει κι εκεί κάποιες απόψεις για το θέμα αλλά νομίζω οτι τελικά κάποια άκρη βγάλαμε. Δεν μπορώ να σου πω αν καλώς ή κακώς έκοψες την αναρτηση σου. Αυτό είναι θέμα δικό σου και μόνο, εσύ θα αποφασίσεις τι θα κάνεις τελικά και εμείς ως αναγνώστες σου οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια αποφαση σου (είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε).

Απλά σκέφτομαι οτι ίσως είναι καλύτερα να περιμένουμε και την δεύτερη και πιο ολοκληρομένη τοποθέτηση του κόμματος στο ζήτημα του εκλογικού αποτελέσματος... φαντάζομαι οτι μια πιο ολοκληρομένη τοποθέτηση θα μας βοηθήσει όλους να διώξουμε ένα κλίμα έντασης και απογοήτευσης που υπάρχει(δικαιολογημένα αν θέλεις)στην ατμόσφαιρα ώστε να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά...

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε οικοδόμε. Τα σχόλια σου πάντα εύστοχα και ειλικρινή. Σε ένα σημείο μόνο θεωρώ ότι υπερβάλεις και γίνομαι συγκεκριμένος. Αν πω στις κόρες μου δε θέλω να πάτε στο τάδε πάρτυ για τους χ 3 λόγους είναι συμβουλή. Αν πω δε θα πάτε γιατί αυτό αποφάσισα εγώ ο πατέρας σας τότε υπάρχει αυταρχισμός. Θέλω να πιστεύω ότι η λογική του Trasah (παρά την οργή που απέπνεε το πρώτο σχόλιο του είναι πιο κοντά στην πρώτη εκδοχή, έκρινε δηλαδή ότι η ανάρτηση της ΒΒ δεν ήταν ωφέλιμη. Ακόμα όμως και αν είχε στο μυαλό του κάποια μορφή απαγόρευσης δε σημαίνει ότι ισχύει αυτό συνολικά. Στη μάζωξη οπαδών και φίλων που συμμετείχα εγώ η κριτική που ακούστηκε ήταν εξίσου έντονη με της ΒΒ, αλλά δεν είδα κάποια δυσφορία από τα στελέχη, απαντήσανε βέβαια. Οπως και να έχει καλή δύναμη σε όλους μας και όπως λες και εσύ οι αγώνες θα μας αναγεννήσουν και ψυχολογικά. Βασίλης

Cos είπε...

Το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ βρίσκονται μπροστά σε νέες μεγάλες προκλήσεις και νέους μεγάλους κινδύνους. Η συμβολή όλων με προτάσεις που θα βοηθούν στην αντιμετώπιση των παραπάνω και θα ανοίγουν νέους δρόμους στη ταξική πάλη, είναι απαραίτητη. Η γκρίνια και η κριτική για "λάθη" και "ανεπάρκειες" στη τακτική του κόμματος δεν νομίζω ότι βοηθάνε. Αν έχουμε να κάνουμε μια θετική πρόταση που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει, την κάνουμε. Αυτό νομίζω είναι η ουσία.

dimitris είπε...

Οικοδομε χαιρεται, ιστολογια εχουμε, γραφουμε η ''κοπιαρουμε'', πολυ σωστα ''λεει'' η Ελβα δεν ειμαστε ΚΟΒΕΣ, οποτε ας μην τα παιρνουμε τα πραγματα τοσο ''βαρια''.
Διαλογος γινεται, ο καθε ενας με τον τροπο του, ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ και εχουν ανοιχτη ΚΑΡΔΙΑ θα τ'αξιολογησουν οι υπολοιποι με τον καιρο, μη ''μεγαλοποιουμε'' τα γεγονοτα, τα εχουμε ξαναζησει με το 4% την ''εποχη'' του Μαστριχ, ΑΛΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΩΡΑ.
Οπως γραφεις το ''ειπε'' το κομμα μεσω της Αλεκας, εκει γυρω τον Φλεβαρη, ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ βλεπει το κομμα μετα απο 3-4 χρονια, προειδοποιουσε για ΟΛΑ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ, αυτα λοιπον εχουν ΑΞΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ''ΕΡΓΑΛΕΙΑ'' θα παλεψουμε.
Τωρα τα ποσοστα ειναι ενα μετρο που ''απειχει''? Την διαθεση των ψηφοφορων σε στιγμες προβοκατορικης προπαγανδας μεσω των γ...καναλων των κ...φυλλαδων και της αυξανομενης ανεργιας-ανεχειας.
Ερχονται οι ωρες ανασυγκροτησης της σκεψης των ψηφοφορων, η συνεπεια του ταξικου αγωνα του Κ.Κ.Ε θα γινει το ''αποκουμπι'' τους.
Αλλωστε η ιστορια διδασκει, ''ξεχαστηκε'' μεσα στην πλασμενη καλοπεραση του ο κοσμος και τον ετουμπαραν, με φοβο και με ''χαντρες'', θα την βρει την περπατησια του.
Οσο για εσενα συντροφε Οικοδομε, γραφε και εκει που ΠΡΕΠΕΙ και ''ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ'' και εδω στο ''σπιτι'' σου, το ''μετρο'' το εχεις, ουτε ''κομματοσυνη'' μετραμε, ουτε εχουμε ''φιμωτρα'', οποτε σαν ''μεγαλα'' παιδια εχουμε και την γνωση και την διαθεση να ξεχωρισουμε το τι γραφει ο καθε ενας απο εμας.
ΑΓΑΝΤΑ ΩΡΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

Σ'αυτό που γράφεις "Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αξιοποιώντας τα εργαλεία της κοσμοθεωρίας του, αναλύει και «προβλέπει» σε μεγάλο βαθμό την πορεία των γεγονότων δεν είναι αρκετό",να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μερικώς. Γράφει ο Μάρξ στην Γερμανική Ιδεολογία :"Τα άτομα που αποτελούν την κυρίαρχη τάξη, διαθέτουν ανάμεσα στ’ άλλα συνείδηση, και άρα σκέφτονται".Σε αντίθεση,λέω εγώ, τα άτομα των υποτελών τάξεων,διαθέτουν ελάχιστη ταξική συνείδηση,επειδή ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ.Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια,σκέφτονται όπως τους επιβάλλει η κυρίαρχη τάξη.Στην αρχή της κρίσης για παράδειγμα, η κυρίαρχη εξήγηση ήταν η ρεμούλα ,η κλεπτοκρατία,οι διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν(απόκλιση δηλαδή απ'τον ορθολογικό(!) καπιταλισμό), και λύση η κάθαρση."Ο κόσμος απαιτεί κάποιος να πάει φυλακή", το μόνιμο "μόττο" στα ΜΜΕ.Απ'τις εκλογές του Μάη επιβλήθηκε η "ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος".Καλλιεργήθηκε ως υπέρτατος στόχος,παραλύοντας μυαλά και μειώνοντας αντιστάσεις.Τώρα, με την πολιτική της Ε.Ε.νομιμοποιημένη, με το ΚΚΕ χαμένο εκλογικά και την Βουλή να "κοσμείται" από επιφανείς εκπροσώπους του υποκόσμου,πολλοί αναρωτούνται ποιός θα τους προστατεύσει...Μπαίνω στον πειρασμό να τους απαντήσω "όπως έστρωσαν έτσι θα...κοιμηθούμε", αλλά δεν ταιριάζει.Βλέπεις ακόμα κι'αν ο λαός εγκαταλείπει το ΚΚΕ, το ΚΚΕ δεν εγκαταλείπει το λαό.Ενστικτωδώς στην αρχή, και συνειδητά στη συνέχεια, θα στραφεί στο κόμμα που η αποσολή του είναι να τον υπερασπίζεται.Έρχονται νεα μέτρα,περικοπές, φόροι απολύσεις ιδιωτικοποιήσεις.Κι αν η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της ετοιμάζεται να τα εφαρμόσει χωρίς πολλές αντιδράσεις,εμείς με το κόμμα μας στην πρωτοπορία,πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την απάντηση.
Alone

Άγνωστος Χ είπε...

Καταρχήν,νομίζω ότι κακώς λογοκρίνεσαι. Δεν υπάρχει λόγος. Και κακώς νομίζω ότι υπάρχουν συναγωνιστές που θεωρούν ότι η οποιαδήποτε δημόσια κριτική είναι κακοπροαίρετη, επιζήμια ή γενικά επιλήιμη.
Πονάμε το κόμμα και την υπόθεση για την οποία παλεύει. Γι' αυτό κιόλας πάντα η όποια κριτική σε ζητήματα τακτικής-τακτικής, το τονίζω- γίνεται με γνώμονα το αν υπηρετείται η στρατηγική του κόμματος.
Ίσα-ίσα, τώρα είναι η ώρα να ανοίξει μια συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις σχετικά με τις τακτικές επιλογές του κόμματος. Να εκφραστούν φίλοι, μέλη, συνεργαζόμενοι, συμπαθούντες και να επεξεργαστούμε αυτά που θα ακούσουμε.Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Να εκφραστούν και όσοι προσδοκούν πράγματα από το κόμμα, αλλά κάτω από το ρεύμα των πιέσεων ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ-κακώς- και το βράδυ των εκλογών στεναχωριούνταν για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος.
Ιερή αγελάδα δεν μπορεί να θεωρείται κανείς μέσα στο κόμμα. Εφόσον συμφωνούμε με την προοπτική του σοσιαλισμού πρέπει να μιλάμε ανοιχτά και άφοβα. Μόνο ωφελημένοι θα βγούμε από αυτό

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σε ολους,

Εγω πρωσοπικα θα ηθελα να μην "εκοβες" το κειμενο γιατι ετσι θα ανοιγε ενας αλλος διαλογος...

Αν δεν καναμε τους διαλογους δε θα προοδευαμε εμεις οι Κομουνιστες...

Το Κομμα δεν το κτυπα καποιος που του κανει κριτικη και ειναι δηλωμενος φιλος του η μελος του η οπαδος του η ακομα και και ορκισμενος εχθρος του. Αρα οτι γραφετε για το Κομμα ειναι καλοδεχουμενο και θα σχολιαστει αναλογος απο φιλους και εχθρους.
(θυμηθητε το γερμανο και τον παγκαλο).

Αρα ζημια δεν κανει κανεις στο κομμα απο εξω. Ιστορικα, μονο ατομα τα οποια ειχαν "θεση" στο Κομμα το βλαψαν (βλεπε Μιμης που ειχε και τα αναλογα συμφεροντα να βλαψει το Κομμα).

Σημερα δεν βλεπω κατι τετοιο.

Αν εχει κανει λαθη το κομμα εμεις θα τα βρουμε και θα τα λυσουμε γιατι εμεις ειμαστε το κομμα (εμεις που νοιαζομαστε γι΄αυτο ειμαστε δεν ειμαστε μελη).

Και περαν της παραπλανησης του Λαου καπου θα καναμε και εμεις λαθη τακτικης κυριως νομιζω. Δεν ειναι δυνατο να ειχε το κινημα, στην ουσια, μια τοσο μεγαλη ηττα, που αποτυπωθηκε με την απωλεια 4ων μοναδων σε ενα μηνα στα ποσοστα του ΚΚΕ.
Ισως ειναι οτι ειπε αληθεια το ΚΚΕ..
Ισως οτι ειχαμε εμπιστονη στον απλο ψηφοφορο του ΚΚΕ...
Ισως "Δεν αρκεί να έχεις σωστή στρατηγική και μαχητικότητα, απαιτείται να μελετήσουμε καλύτερα πως κατακτάμε την μεγαλύτερη-όσο γίνεται- επάρκεια που αντιστοιχεί στο ύψος των καθηκόντων αλλά και στην ταχύτητα των εξελίξεων. Απαιτείται να γίνουμε πιο απαιτητικοί και αυστηροί σε ζητήματα καθοδήγησης, οργάνωσης, πρακτικού προσανατολισμού, δράσης στις εργατικές λαϊκές μάζες" αποσπασμα απο την αποφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογες...

Καλο Αγωνα.

Triton είπε...

Επί του προσωπικού αγαπητέ Οικοδόμε,σου εύχομαι καλό καλοκαίρι και να περνάς καλά!Την εκτίμησή μου επι της λογοτεχνικής χροιάς των κειμένων σου,την θεωρώ εκ των ουκ άνευ,όπερ συνεπάγεται,keep walking!

Οικοδόμος είπε...

@Elva:
Καλησπέρα.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Τώρα, για το σχόλιό σου δεν μπορώ να πω κάτι παρά μόνο ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Μέσα από την δική του "αλήθεια" κρίνεται ο καθένας μας. Και όλοι μαζί κρινόμαστε από το κοινωνικό σύνολο.
Να είσαι καλά.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@dimos tanalias:
Καλησπέρα.
Καλοτάξιδο το μπλογκ σου φίλε.
Μ' έβαλες κι εμένα...μέσα στην πρώτη σου ανάρτηση...ελπίζω να σου φέρω γούρι και να μην με κυνηγάς στο τέλος!.. (αστειεύομαι).
Διάβασα το κείμενό σου. Θα ξαναπεράσω από το μπλογκ μόλις βρω λίγο χρόνο και θα τα ξαναπούμε.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Διεθνιστής:
Καλησπέρα.
Από κουράγιο, μπόλικο. Ν' αντέξουμε τις μάχες που θα ακολουθήσουν.
Όσο για το κλίμα στον ευρύτερο χώρο του ΚΚΕ (για εντός δεν γνωρίζω), εντάξει υπάρχει απογοήτευση και προβληματισμός. Είναι φυσικό. Οι κομμουνιστές όμως είναι χαλκέντεροι και δεν θα το βάλουν κάτω, ούτε αυτή τη φορά.
Καλή δύναμη στους αγώνες!

Οικοδόμος είπε...

@salot sor:
Καλησπέρα.
Δεν σε καταλαβαίνω βρε σύντροφε.
Που την είδες τη "σύγχυση". Και γιατί ο οικοδόμος πρέπει "να βρει κατι να καταλογισει" στο κόμμα;

Μου πετάς κατάμουτρα κι ένα υπονοούμενο: "-απο τη συγχηση του αποτελεσματος θα θελα να πιστευω και μονο-". Υποπτεύεσαι δηλαδή κάποια κακή πρόθεση εκ μέρους μου;

Και αφού έψαξες να βρεις τι καταλογίζω στο κόμμα, βρήκες ότι του καταλογίζω... "ελιτισμό";;;!!! για την πτώση των ποσοστών. Τώρα πως να σου απαντήσω μέσα σε ένα σχόλιο και να με καταλάβεις, όταν παρερμηνεύεις ένα κείμενο κάποιων εκατοντάδων λέξεων; Θα σου πω μόνο αυτό: Καμιά σχέση σύντροφε!

Το θεωρείς αλήθεια "αυτομαστίγωμα" αυτό που γίνεται εδώ;
Ο διάλογος είναι αυτομαστίγωμα; Μα το κόμμα το ίδιο θέλει και οργανώνει διάλογο, συσκέπτεται, βγάζει αποφάσεις, θα βγάλει κι άλλες...τι κάνουν εκεί στον Περισσό δηλαδή...αυτομαστιγώνονται κι αυτοί;

Γράφεις για "στενοχωρημένους", εσύ είσαι ευτυχισμένος από το αποτέλεσμα; (και αν προσέξεις στο κείμενο, που δεν το έκανες, γράφω "Δεν μένω στο 4,5%. Η ήττα δεν θα έδειχνε συντριπτική αν παράλληλα κάτι «περπατούσε» στην κοινωνία."
Θεωρώ δηλαδή πισωγύρισμα από τις θέσεις μας στο κίνημα αυτό που συνέβηκε, δεν "κλαίω" για το εκλογικό ποσοστό.

Γράφεις:

"Αντιστρεφωντας το παραδειγμα του οικοδομου θα επρεπε ο επιμελης μαθητης να παρει και κανενα Β για να τον συμπαθουν οι αλλοι?"

Αυτός που λες είναι ο εύκολος τρόπος. Κάθεσαι και παίρνεις και Β και Γ και Δ... υποχωρείς δηλαδή συνεχώς από τις, θέσεις σου, χάνεις τον ταξικό χαρακτήρα σου, χαϊδεύεις αφτιά και γίνεσαι σιγά σιγά ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ. Αα, εκτοξεύονται και τα ποσοστά σου! (όπως του ΣΥΡΙΖΑ).

Υπάρχει όμως και ο άλλος τρόπος, ο πιο δύσκολος. Ο "επιμενής μαθητής", χωρίς να γίνει "κακός μαθητής", βρίσκει τρόπους και μπαίνει στις παρέες των "πολλών συμμαθητών" του και τους "κερδίζει", γιατί οι "συμμαθητές" του τον "αντιπαθούν" όχι επειδή είναι καλός στα "μαθήματα", αλλά γιατί έχουν την εντύπωση πως αυτός τους κοιτάζει "αφ'υψηλού".

Συμφωνείς; Βλέπεις καμιά παραχώρηση από τον "επιμελή μαθητή", επί της ουσίας, στο παράδειγμά μου;

Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ το κόμμα. Ένας διάλογος που το ίδιο το κόμμα τον θέλει, τον ζητάει, τον οργανώνει. Αυτόν τον διάλογο γιατί βιάζεσαι να τον "τελειώσεις";

Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@xrwmatakaiskies:
Καλησπέρα.
Γράφεις σε κάποιο σημείο:
" εφόσον μια κριτική γίνεται με σεβασμό και καλοπροέραιτα"

και λίγο πιο κάτω:

"Παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα εκφραστεί η όποια κριτική. Ισως βασικά αυτό να είναι πολύ πιο σημαντικό απ΄οσο νομίζουμε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν στην γωνία για να πιαστούν από τα λόγια μας και να μας κρεμάσουν μ' αυτά."

Αρχικά θέλω να σου πω πως για μένα στην κριτική για τα ζητήματα που συζητάμε (με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα) δεν πρέπει να βάζουμε όρια. Επαναλαμβάνω, γι' αυτά που συζητάμε και όχι για εσωκομματικά ζητήματα. Από κει και μετά δεν περιμένω απ' όλους να διέπονται από σεβασμό και αγαθά κίνητρα, όμως κι αυτοί ακόμα "δικαιούνται" να κρίνουν (και φυσικά να κριθούν).

Συμφωνώ πως ο τρόπος που θα διατυπωθεί μια κριτική έχει σημασία, μα κι αυτός κρίνεται. Για παράδειγμα εγώ γράφω ένα κριτικό κείμενο, με σεβασμό και καλές προθέσεις. Κάποιοι από αυτούς που θα το διαβάσουν δεν θα μου τα αναγνωρίσουν. Επίσης, πάντα κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας "κρεμάσουν" με τα λόγια μας όπως λες. Μα αυτό δεν θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς; Ότι κι αν πούμε ή γράψουμε, ακόμα και τ' αντίθετα από αυτά που λέμε και γράφουμε σήμερα, κάποιοι θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να μας "κρεμάσουν".
Ακόμα και τη σιωπή μας όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τον ίδιο τρόπο.

Βλέπεις πως δεν υπάρχει τελικά άλλη διέξοδος από την ελεύθερη έκφραση και τον ανεμπόδιστο διάλογο. Η αλήθεια του καθενός μας είναι αυτή που μένει στο τέλος, πείσουμε δεν πείσουμε με τα επιχειρήματά μας. Προσωπικά εκτιμώ τις φωνές που εκπέμπουν ήθος και συνέπεια ακόμα και αν δεν συμφωνώ πάντα με αυτό που λένε.

Φυσικά και θα περιμένουμε και την πιο ολοκληρωμένη απόφαση του κόμματος. Νομίζω κιόλας πως ο διάλογος που γίνεται στην κοινωνία (άρα και στα μπλόγκς, άρα και εδώ) συμβάλει στην επεξεργασία της.

Συνεχίζουμε.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Βασίλης:
Καλησπέρα.
Συμφωνώ με το παράδειγμά σου, αλλά δεν κατάλαβα βρε σε ποιο σημείο υπερβάλω.

Σχετικά με τους συντρόφους που διαβάζουμε, σχολιάζουμε και συζητάμε στο διαδίκτυο, άρα και τον TRASH, θέλω να πω πως δεν έχουμε όλοι την ίδια οπτική, αντίληψη, κρίση, ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση, διαλεκτική σκέψη, προσφορά κλπ. Κάποιοι υστερούμε σε κάτι (εγώ να δεις σε πόσα!), κάποιοι άλλοι σε κάτι άλλο. Αυτό όμως που είναι κοινό είναι οι προθέσεις και ο σκοπός: το καλό του κόμματος. Εντάσεις στο διάλογο πάντα υπήρχαν στο χώρο μας και πάντα θα υπάρχουν.
Μακάρι να βγαίνουμε πιο δυνατοί από αυτές, σε όλα τα επίπεδα.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Cos:
Καλησπέρα.
Ξέρεις όμως, αναρωτιέμαι πως διαχωρίζεται η κριτική από τη "γκρίνια"; Οι λέξεις που εσύ βάζεις σε εισαγωγικά για κάποιους είναι μερικές σελίδες κριτικής (χωρίς εισαγωγικά η λέξη). Νομίζω πως όλοι (τουλάχιστον αυτοί που "γνωριζόμαστε") γι' αυτό το σκοπό συζητάμε, που γράφεις και εσύ:επειδή ο διάλογος "πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει".

Η ουσία είναι ο διάλογος. Μην ξεχνάμε πως και οι κρίνοντες κρίνονται.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@dimitris:
Καλησπέρα.
Έχεις δίκιο όπως τα λες σύντροφε.
Στέκομαι ιδιαίτερα στην τελευταία φράση σου:

"σαν ''μεγαλα'' παιδια εχουμε και την γνωση και την διαθεση να ξεχωρισουμε το τι γραφει ο καθε ενας απο εμας."

Μακάρι να τα διέθεταν όλοι.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Alone:
Καλησπέρα.
Συμφωνώ με κάθε φράση του σχολίου σου. Κρατώ ειδικά αυτή:

"ακόμα κι'αν ο λαός εγκαταλείπει το ΚΚΕ, το ΚΚΕ δεν εγκαταλείπει το λαό."

Κάθε κομμουνιστής πιστεύω πως πρέπει να το έχει αυτό στο μυαλό του. Γεια σου σύντροφε!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Άγνωστος Χ:
Καλησπέρα.
Η συζήτηση απ' ότι ξέρω έχει ανοίξει (δεν εννοώ βέβαια τη διαδικτυακή) και σ' αυτή δικαιούται να συμμετέχει ο καθένας που νοιάζεται για το καλό του κόμματος και της υπόθεσης που εκπροσωπεί.
Συμφωνούμε, μόνο οφέλη θα προκύψουν από το διάλογο.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@csk876:
Καλησπέρα.
θα συμφωνήσεις πιστεύω πως κανείς από όσους νοιάζονται το κόμμα κι αγωνιούν για την μεγάλη υπόθεση που αυτό εκπροσωπεί, δεν έχει τάση "αυτοεπιβεβαίωσης" μέσα από την ανακάλυψη "λαθών".
Από την άλλη, δεν έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν πως φταίει μόνο ο λαός και τίποτ' άλλο. Η συζήτηση που και το κόμμα προκάλεσε έχει στόχο να αναδειχτούν οι παραλείψεις, οι ανεπάρκειες, τα λάθη και τα τρωτά σημεία που προφανώς υπάρχουν.
Από το κόμμα ειπώθηκαν κάποια πράγματα σαν πρώτη τοποθέτηση. Αναμένουμε με αγωνία και την επόμενη.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Triton:
Καλησπέρα.
Ελπίζω να είσαι καλά φίλε. Ποτέ δεν τσιγγουνεύεσαι μια καλή κουβέντα, όταν περνάς από εδώ. Να 'σαι καλά.
Καλή δύναμη!

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα σου σύντροφε Οικοδόμε.
Η άποψή μου σχετικά με το άν μπορούμε και πρέπει να εκφράζουμε τον προβληματισμό μας ανοιχτά είναι γνωστός

Άλλωστε έγινε τόση κουβέντα.

Εκείνο που πάντα πρέπει να μας προβληματίζει, είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των διάφορων προβλημάτων.
Και καλύτερος τρόπος από τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων δεν υπάρχει.
Το ότι υπήρξε πρόβλημα αυτό πια το ξέρει όλος ο κόσμος,δεν κομίζουμε δα γλαύκαν εις Αθήνας.
250.000 ψηφοφόροι, μας γύρισαν την πλάτη μέσα σε 40 μέρες.
Ψηφοφόροι, φίλοι του κόμματος ή και άνθρωποι που με την ψήφο τους στο κόμμα θέλησαν να διαμαρτυρηθούν.
Μας εμπιστεύτηκαν, ήταν συνειδητοί τότε,αλλά τώρα που μας γύρισαν την πλάτη έγιναν και τους φορτώσαμε με όλα τα επίθετα και στο τέλος και καλά να πάθουν και "το πιάτο που παράγγειλαν τώρα θα το γευτούν" όπως μου γράφει και κάποιος σύντροφος.

Φυσικά αυτός ο προβληματισμός δεν μπορεί να γίνεται μακρυά και κρυφά από τον ίδιο το λαό και τους εργαζόμενους για τους οποίους, και μαζί με αυτούς, πρέπει να αγωνιστούμε.
Το πρώτο πράγμα είναι ότι πρέπει να εκτιμηθούν οι λόγοι των όποιων προβλημάτων ,και τα αίτια που τα γεννούν.
Σαν παράδειγμα θα φέρω αυτό που συνέβη με τις εκλογές.
Τι ψήφισε ο κόσμος; Αντιμνημονιακά!
Γιατί; Γιατί τον έπεισαν ότι τα προβλήματά μας, ο εφιάλτης που ζούμε σήμερα, έχει σαν αφετηρία του το μνημόνιο.
Το μνημόνιο λοιπόν φταίει, ας το αλλάξουμε!
Ας το καταργήσουμε!
Αυτή η αντίληψη επικράτησε.Λαθεμένη αποπροσανατολιστική.
Τα αίτια των προβλημάτων οι αιτίες που τα γεννούν αποσιωπήθηκαν εσκεμμένα.
Ο κόσμος, οι εργαζόμενοι δεν κατάλαβαν τα αίτια της κρίσης.
Και ποιος θα τους τα έλεγε δηλαδή; (Για να δώσουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα).
Έτσι κάτω από μια υποβολιμιαία,επίκτητη και λαθεμένη εκτίμηση, κατέληξαν σε λαθεμένη λύση, σε λάθος επιλογές , σε αναποτελεσματικά μέτρα.
Την ψήφιση αντιμνημονιακής κατεύθυνσης.
Άσε δηλαδή που τους ξεγέλασαν ξανά με ψέμματα, γιατί οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί μόνον τέτοιοι δεν είναι.
Αν εμείς λοιπόν με την άποψή μας, την γνώμη μας, τις επισημάνσεις μας, δεν συμβάλουμε ώστε να εκτιμηθούν τα αίτια που 250.000 ψηφοφόροι έκαναν στροφή μέσα σε 40 μέρες, αν δεν καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, τότε σε λάθος δρόμο θα οδηγηθούμε.
Αφορμή για τέτοια κείμενα σαν το δικό σου και σαν το δικό μου, είναι κυρίως η διαπίστωση ότι πολλοί σύντροφοι και φίλοι του κόμματος, αποδίδουν τους λόγους της λαϊκής εκφρασης,και όχι μόνον,στον ίδιο το κόσμο.
Οι χαρακτηρισμοί πάμπολλοι ποικίλοι και μερικές φορές και απαράδεκτοι.
Έχω ακούσει μέχρι και το "καλύτερα μόνοι μας"!
Αλλά μια τέτοια εκτίμηση και θα το πω για πολλοστή φορά, μας αυ-το-α-κυ-ρώ-νει.
Ένας άλλος λόγος, η διαφωνία για το άν μπορεί κανείς να εκφράζεται και δημόσια με το επιχείρημα ότι εμείς με τις διαπιστώσεις μας, μπορεί να δίνουμε αφορμή να μας "κρεμάσουν με τα ίδια μας τα λογια".
Πρώτον σιγά μην περίμεναν κείμενα σαν αυτά για να μας κρεμάσουν.
Αλλά δεύτερο και ουσιαστικό, ο ανοιχτός διάλογος για ζητήματα, τέτοιου χαρακτήρα, δεν έβλαψε ποτέ.
Στο κάτω κάτω δεν μπορεί να αποφασίζουμε για το λαό και τους εργαζόμενους, αλλά κρυφά και μυστικά από αυτόν .

Ο ανοιχτός διάλογος πάντα συνέβαλε, οι αποκλεισμοί,οι αφορισμοί ο στρουθοκαμηλισμός, η μυστικοπάθεια ήταν αυτά που έστελναν το κόσμο απέναντι.

Και επειδή ας το έχουμε καλά στο μυαλό μας, πολύ σύντομα θα βρεθούμε εκτός από τραγωδία που θα ζούμε,ξανά σε εκλογική ή δεν ξέρω τι άλλη διαδικασία,και σε τι καταστάσεις, (σιγά μην έχει πολλά ψωμιά τούτο το μόρφωμα) γι΄αυτό καλό είναι να μην χάνουμε καιρό, να προετοιμαζόμαστε και να προετοιμάζουμε.

Και επειδή ξέρω σε ποιον μιλάω δεν σου λέω ούτε καν καλή δύναμη, ξέρω ότι την έχεις, όπως την έχουμε οι περισσότεροι από εμάς.

Scorpion49 είπε...

Αγαπητέ φίλε Οικοδόμε,
Και ποιος δεν είναι θυμωμένος ή απογοητευμένος με τα τα αποτελέσματα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης που στέρησαν από το ΚΚΕ ένα σημαντικό ποσοστό της λαϊκής εκπροσώπησης στη βουλή;

Το γεγονός όμως ότι, «Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων ανακουφισμένη για το σχηματισμό «μιας» κυβέρνησης, να φαντασιώνεται πως θα είναι επαναδιαπραγματεύσιμο το βιοτικό της επίπεδο», αποδεικνύει ότι σαν λαός δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις θυσίες που προτείνει το ΚΚΕ για να αποκτήσουμε την ελευθερία μας και να απαλλαγούμε από τα δεσμά της ΕΕ, αλλά προτιμάμε την «ασφάλεια του ΕΥΡΩ» παρά τις αιματηρές θυσίες που μας υποβάλλει η κάθε λογής Τρόικα.
Από την άλλη μεριά τα στελέχη του κόμματος είναι πλέον καιρός να μελετήσουν σε βάθος το συγκεκριμένο φαινόμενο και να δουν και από τη δική τους μεριά τι μπορεί να έφταιξε και ο κόσμος δεν ακολούθησε, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, γιατί αυτό το φαινόμενο όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα επαναλαμβάνεται στο διηνεκές όσο τα λαϊκά στρώματα δεν πείθονται από τη στρατηγική του ΚΚΕ.
Γι’ αυτό λοιπόν φίλε Οικοδόμε, με εντιμότητα και θάρρος, όπως κάνεις πάντα, συνέχισε να εκφράζεις δημόσια την άποψη σου και ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα καταλάβει τις προθέσεις σου. Εγώ προσωπικά έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου και πιστεύω ότι ο διάλογος που προβάλλεις είναι καλόπιστος και αποβλέπει στο καλό του κόμματος.
Μήπως όμως, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα –σύντομα πάντως-, το κόμμα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ώστε να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα με τη λαϊκή βάση, για να δοθούν απαντήσεις και να παρθούν αποφάσεις, που θα δώσουν άλλη πνοή στο κόμμα; Με όλο το σεβασμό που τρέφω προς την ηγεσία του κόμματος, και χωρίς καμία διάθεση να εισάγω στη συζήτηση κοινά δαιμόνια, πιστεύω ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος.

Εύχομαι καλό ξημέρωμα!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Οικοδόμε

Θεώρησα υπερβολική τη φράση ότι αυτά που συνέβησαν θύμισαν άλλες εποχές. Εκεί μόνο είναι η διαφωνία μου. Σχετικά με τα υπόλοιπα συμφωνώ με την ΒΒ όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν, το έγραψα και στο δικό της Blog. Βασίλης

Δελαρζ είπε...

Θέλω να πω κάτι τελευταίο για να μη παρεξηγιόμαστε.
Εγώ μετά τις ιστορίες που γίναν στο γλόμπινγκ σιχάθηκα τόσο πολύ το μπλογκάρισμα που αποφάσισα να το παρατήσω μια και καλή. Έσβησα ό,τι λογαριασμό είχα και δεν είχα ως "Δελάρζ" για να μην το' χω στο κεφάλι μου (γι' αυτό και δεν έχω πια προφίλ να σχολιάσω)

Απο κει και πέρα, το να παρατάει κάποιος το μπλόγκινγκ φίλε μάστορα, δεν σημαίνει ότι παρατάει το κόμμα, τη δράση κτλ όλα στην τελική εκεί έξω είναι. Κλείνω ένα μπλόγκ δεν σημαίνει διαλύεται και το κόμμα, μην τρελλαθούμε. Καμμία ταύτιση, κόμματος, κινήματος και μπλογκς, είναι λάθος.

Γι αυτό Φαρε, μην εμφανίζεσαι "καπετάνιος" αφήνοντας άθελά σου να εννοηθεί ότι άλλοι τα παρατήσαν και δεν άντεξαν "το σκληρό αγώνα". Ο σκληρός αγώνας το ξέρεις πολύ καλά δεν είναι μπροστά σε μια οθόνη.
Πήγα να το χειριστώ το θέμα με μπλογκερίστικη λογική, πέσατε όλοι να με φάτε, άλλος "κλείστε το", άλλος "γίνατε καφενείο", άλλος "γιατί έβαλες ψηφοφορία", άλλος "με διέγραψες" άλλος έτσι, άλλος αλλιώς. Ε, με φάγατε τα σκώτια. Τέλος όλα.

Και τελειώνω με τα συμπεράσματά μου: Το μπλόγκινγκ δεν προσφέρεται για πολιτική δουλειά τελικά, αυτή είναι η άποψή μου. Δεν επηρεάζει σχεδόν τίποτα, απ' τη στιγμή που μόνο ο κουκουές επιλέγει να διαβάζει φιλο-κουκουέ μπλογκς. Άντε και κάνας αριστερός, προοδευτικός άνθρωπος να διαβάσει, άλλοι δεν προσελκύονται πάρα μόνο από περιέργεια κι όχι για να διαμορφώσει άποψη. Μια στο εκατομμύριο να διαμορφώνει συνείδηση το μπλόγκινγκ.
Αυτό μπορεί να φανεί κι από τον όγκο επισκεψιμότητας στα λεγόμενα φιλο κκε μπλογκς κλπ (βλ. greek-sites.gr). Τα μεγάλης επισκεψιμότητας μπλογκς δείχνουν όχι μόνο την ποιότητα του κόσμου που διαβάζει μπλογκς αλλά και το τι αντίληψη έχουν για τους αγώνες και τη δράση. Απο κει και πέρα το μπλόγκινγκ σαν προσωπική έκφραση είναι μια καλή διέξοδος. Από ένα σημείο και μετά είναι χάσιμο χρόνου, τα όποια ωφέλη είναι λιγότερα απ το άσκοπο χάσιμο χρόνου, που μπορεί να αφιερωθεί όχι ντε και καλά να τρέχεις όλη μέρα για το κίνημα αλλά και να διαβάσεις και κάνα βιβλίο.

Αυτά να είμαστε καλά όλοι.

Οικοδόμος είπε...

@ Δελαρζ:
Συμφωνώ απολύτως με τα συμπεράσματά σου για το μπλόγκινγκ, χωρίς να κατέχω όσα εσύ και χωρίς να γνωρίζω για στατιστικά στοιχεία κλπ. Όπως γράφω και πιο πάνω, το μπλογκ δεν είναι «στρατευμένο», το άνοιξα για να βρουν διέξοδο πράγματα που μάζευα κι «έπρεπε» να βγουν. Η σημερινή εικόνα του δεν απέχει πολύ από την αρχική, αν εξαιρέσεις την υστέρηση σε αναρτήσεις με τεχνικά θέματα (μ’ όλη την δύσκολη κατάσταση που ζούμε και μέσα στην ανεργία, μου ‘φυγε η όρεξη για τέτοια θέματα). Κατά τ’ άλλα η προσωπική έκφραση είναι πάντα εδώ. Όταν αυτή κλονιστεί να είσαι σίγουρος πως ο «Οικοδόμος» θα αποχαιρετήσει την γειτονιά.

Δεν ταύτισα ποτέ το μπλόγκινγκ με το κόμμα και τη δράση, η ζωή δεν χωράει στην οθόνη, αυτό το ξέρω καλά και το έχω πάντα στο μυαλό μου. Αν συμπέρανες κάτι τέτοιο από μένα, λάθος εκτίμηση. Αν θεωρείς πως «έπεσα κι εγώ να σε φάω», σου ζητώ συγνώμη αν έδωσα αυτήν την εντύπωση. Δεν είχα τέτοια πρόθεση (πως θα μπορούσα άλλωστε;). Το σχόλιό μου για την ψηφοφορία γράφτηκε κάτω από συναισθηματική φόρτιση, αλλά και πάλι δεν είχε στόχο εσένα όταν έγραφα ότι με το κλείσιμο του μπλογκ δεν βοηθάτε το κόμμα. Αυτό το έγραψα έχοντας στο μυαλό μου κάποιες κριτικές που έλεγαν πως αναρτήσεις σαν της ββ δεν βοηθούν το κόμμα. Αναρωτήθηκα λοιπόν, περισσότερο παρά ρωτούσα εσάς, αν με το να μην ανεβαίνει καμιά ανάρτηση, (δηλαδή να κλείσει το μπλογκ) θα βοηθηθεί το κόμμα περισσότερο. Αν από αυτό ή το «πάτε καλά;» κλπ, έβγαλες το συμπέρασμα πως σου «την έπεσα», σου ζητώ πάλι συγγνώμη και σου ξαναλέω πως σε καμιά μα καμιά περίπτωση δεν είχα τέτοια πρόθεση.

Σου έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία ρε καρντάση, δεν στο ‘χω πει ποτέ προσωπικά. Κάποια στιγμή θα την εκφράσω για να το βγάλω από μέσα μου. Το όλο κλίμα στο γλόμπινγκ με στενοχώρησε πολύ. Λένε κάποιοι πως συμβαίνουν αυτά. Για μένα έπρεπε να τα έχουμε λυμένα. Όμως…

Το σχόλιό σου μου αφήνει μια πικρή γεύση. Θυμάσαι όταν πριν από καιρό ταλαντευόσουν για να κλείσεις το Δελαρζέικο, τι σου έγραψα; Ότι δεν θα ήθελα να το κάνεις, αλλά θα σεβαστώ την απόφασή σου αν το κάνεις και θα χαρώ μέσα στη λύπη μου αν εσύ νιώσεις καλά με την απόφασή σου. Αυτό είχα σκοπό να σου πω και τώρα αλλά με «πρόλαβες» και το γκρέμισες το τσαρδί σου. Ενώ στο σχόλιό σου μου γράφεις τόσο ψύχραιμα και ρεαλιστικά, η πράξη σου να τα διαλύσεις όλα, προδίδει εκνευρισμό, βιασύνη και συναισθηματική φόρτιση. Σε γουστάρω που τα έχεις κι αυτά και δεν είσαι αυτό που λέμε στο χωριό μου cool ή «ατσαλάκωτος», όμως δεν ήθελα να συμβεί. Γιατί να το σβήσεις διάολε οριστικά; Άστο εκεί στην άκρη να βρίσκεται για μας, χώρο σου έπιανε; Ότι πεις. Θέλω όμως αν κρατάς αρχείο να μου στείλεις το κείμενο για τον Τζέκη στον παράδεισο και τον κομμουνισμό που θα έχει λιακάδα, ξέρεις εσύ.

Τέλος πάντων ρε καρντάση, αν γούσταρες πραγματικά να τα γυρίσεις όλα ανάποδα, μαγκιά σου, χαλάλι σου και είμαι μαζί σου. Ας μην χαθούμε όμως εντελώς. Εύχομαι να είσαι καλά και να τα καταφέρνεις μ’ ότι καταπιάνεσαι. Είσαι απ’ την γενιά των Δελάρζ εσύ και δεν μασάς, το ξέρω.

Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

@Black Bedlam:
Γεια σου καπετάνισσα.
Συμφωνώ με όσα γράφεις στο σχόλιό σου.
Ειλικρινά δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο από όσα έχω γράψει στο κείμενο και σε προηγούμενα σχόλιά μου. Δεν έχω διάθεση να τα γράψω όπως ακριβώς τα σκέφτομαι και δεν ξέρω αν θα βοηθούσε ή αν θα τα έκανα χειρότερα τα πράγματα. Μάλλον το δεύτερο. Δυστυχώς η απογοήτευση αυτές τις μέρες μας έχει αγγίξει όλους, κάποιους πολύ περισσότερο και με την εικόνα που βγάζουν προς τα έξω, κάνουν το κλίμα συνολικά ακόμα πιο βαρύ. Και φυσικά ότι ειπωθεί, πιο εύκολα παρεξηγήσιμο.

Η δύναμη που διαθέτουμε είναι πολλή, και ελπίζω να αρκεί για να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες και στα δυο επίπεδα, της ταξικής πάλης και των αδυναμιών μας.

Άντε λοιπόν, καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Scorpion49:
Καλησπέρα.
Είναι προφανές πως ο λαός μας γύρισε την πλάτη. Κάποιοι κιόλας το έκαναν "επιδεικτικά". Προφανές επίσης για μένα, είναι και πως κάτι δεν κάνουμε κι εμείς καλά και δεν πείθουμε.
Το κόμμα άνοιξε διάλογο απ' ότι μαθαίνω στις γειτονιές και καλείται όποιος θέλει να συνεισφέρει με τις απόψεις του. Τα άλλα που γράφεις αφορούν εσωκομματικές διαδικασίες και δεν τις ξέρω, δεν ξέρω ούτε αν θα βοηθούσαν αυτήν την στιγμή ανάλογες κινήσεις. Θα δούμε.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Βασίλης:
Καλησπέρα.
Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω, ίσως το βλέπω λίγο συναισθηματικά το θέμα, αλλά όπως σε έναν καλό φίλο αν θεωρώ οτι κάνει κάτι λάθος θα του το πώ όταν θα μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο και δεν θα το διαλαλώ μπροστά στους πάντες, έτσι βλέπω και το ζήτημα της κριτικής στο κόμμα.
Το ξέρω πως όποια στάση και να κρατήσουμε εμείς, πάλι θα προσπαθούν να μας κρεμάσουν με κάθε τρόπο, απλά γιατί να τους δώσουμε και το σχοινί που θα το κάνουν;

Δεν αναφέρω τα παραπάνω ως "επιχειρήματα" για να μην ασκείς εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος δημόσια κριτική. Είναι απλά η δική μου άποψη και δικαιολογούν την δική μου επιλογή.

Από εκεί και πέρα σου είπα και παραπάνω, ο καθένας ενεργεί όπως κρίνει και πιστεύει καλύτερα.
Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα κανενός να λέει οτι πιστεύει. Αυτό είναι αυτονόητο!

Αν όμως π.χ. σε κάποια κριτική ανάρτηση που κάνεις σου γράψω ως άποψη μου οτι ίσως να ήταν καλύτερα π.χ. το τάδε να μην το δημοσίευες ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ να το δημοσιευσεις... ίσα ίσα , σημαίνει οτι αναγνωρίζω ότι τα κινιτρα σου είναι καλά και λέω και την άποψη μου. Γιατί ξέρεις κ εσύ οτι οι απαντήσεις μας σε όσους έχουν κακές προθέσεις είναι πολύ διαφορετικές....

Σε κάποιο σχόλιο λες "Αυτά έπρεπε να τα είχαμε λυμένα".
Δεν μπορώ να δω πως θα μπορούσαν να λυθούν. Δυστυχώς αυτό δεν είναι κάτι που λύνεται π.χ. με μια ψηφοφορία. Ο καθένας θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πιστεύει πως είναι καλύτερο.

Πιστεύω ο αλληλοσεβασμός είναι το κλειδί για το όλο ζήτημα.

Δεν θα ξανασχολιάσω στο θέμα αυτό, νομίζω η άποψη μου είναι ξεκάθαρη, δεν έχω κάτι παραπάνω να πώ και νομίζω οτι αρκετά μας στεναχώρησε όλους , όλο αυτό.

Έχουμε σκληρές μάχες μπροστά μας, ας αφήσουμε λοιπόν τα ιντερνετικά "καυγαδάκια" που λέει κι ο Φάρος ...
...και ΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ...

Οικοδόμος είπε...

@xrwmatakaiskies:
Καλησπέρα.
Απολύτως κατανοητή και σεβαστή η άποψή σου.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα

Σαφως και με βρισκει συμφωνο δε θελει κανεις "αυτοεπιβεβαιωση".

Και αναμενω οπως και εσυ και ολοι εδω την κουβεντα και επειδη δεν μπορω να ειμαι μελος του ΚΚΕ, για αντικειμενικους λογους, την κουβεντα θα την κανω σε τσιπουραδικα η παραλιες η οπουδηποτε με φιλους, μελη και οπαδους του Κομματος.

Για τα λαθη και τις παραλειψεις θα το σχολιασουμε σε επονες αναρτησεις σου. Δεν ειναι για το πιο πανω κειμενο αυτο.

Καλο Αγωνα!

Cos είπε...

Καλημέρα και συγνώμη για το αργοπορημένο σχόλιο. Αυτό που ήθελα να πω και μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά, είναι ότι οι (αναμφισβήτητα υπαρκτές) αδυναμίες και ανεπάρκειες ξεπερνιούνται μέσα από την διατύπωση προτάσεων. Όταν έγραψα για "γκρίνια" εννοούσα ότι η κριτική χωρίς προτάσεις νομίζω ότι δεν προσφέρει κάτι στο κόμμα για να βελτιωθεί. Ταυτόχρονα θέλω να διευκρινίσω ότι μιλώντας για "γκρίνια" δεν αναφερόμουν στα κείμενά σου που πάντα είναι ειλικρινή και ενδιαφέροντα, άσχετα με επιμέρους διαφωνίες που κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν.

Οικοδόμος είπε...

@csk876:
Καλημέρα.
Καλά να είμαστε και δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από θέματα συζήτησης...
Αρκεί βέβαια να μην μένουμε (γενικά εννοώ) μόνο στις συζητήσεις. Να βγάζουμε συμπεράσματα που θα μας οδηγούν σε πιο αποτελεσματικές πράξεις.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Cos:
Καλημέρα.
Καθόλου δεν άργησες, γιατί το λες αυτό; Όταν έχουμε χρόνο και διάθεση γράφουμε, κανένα πρόβλημα.

Σε κατανοώ και συμφωνούμε. Δεν γίνεται να συμφωνούμε πάντα σε όλα, όλοι με όλους. Μερικές φορές πάντως "κρίνω" σαν περισσότερο σημαντικές τις προθέσεις από τις απόψεις. Γιατί οι απόψεις κάποιου που έχει καλές προθέσεις μπορούν να αλλάξουν πιο εύκολα, ενώ οι κακές προθέσεις νομίζω αλλάζουν δύσκολα. Να 'σαι καλά.
Καλή δύναμη!