Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015

Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Άμεση ανάγκη τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Συγκέντρωση - συζήτηση για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Η συζήτηση δεν είχε απλά το χαρακτήρα της ενημέρωσης και της περιγραφής του προβλήματος αλλά και της ανάληψης αγωνιστικής δράσης. Έτσι, αποφασίστηκε να οργανωθεί το επόμενο διάστημα παρέμβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, να γίνουν παρεμβάσεις στους Δήμους και να επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

 
Την εισηγητική ομιλία που παρουσιάζεται στο κεντρικό video έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας. Aκολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από σωματεία και φορείς. Το λόγο πήραν οι δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος, καθώς και ο Φίλιππος Φλουσκούνης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Περιστερίου. Μίλησαν ακόμα η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», ο Χρύσανθος Κυριαζής, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, και ο Κώστας Μπολιάρης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρικών Έργων Αττικής (δείτε ΕΔΩ το video). 


Το ζήτημα των πλημμύρων και των συνεπειών τους δεν μπορεί να εξηγηθεί έτσι όπως εξηγείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο» τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας. (Ολόκληρη η ομιλία ΕΔΩ)

«Κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς το επικαλούνται γιατί θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και να δικαιολογήσουν έργα που έγιναν χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα δίνει λύση στο πρόβλημα.

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ένα θέμα που χρειάζεται συνολικό ενιαίο σχεδιασμό».

Ο Γ. Τασιούλας αναφέρθηκε στις αιτίες, αλλά και στους παράγοντες που οξύνουν το πρόβλημα των πλημμυρών.


«Ο συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός βασίζεται στο κριτήριο της κάλυψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών. Η άναρχη οικιστική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές, η νομιμοποίηση της αυθαίρετης δόμησης, η πυκνή δόμηση, η κατασκευή οδικών και άλλων έργων σε ακατάλληλα σημεία, το μπάζωμα ρεμάτων αυξάνουν τους κινδύνους από πλημμύρες».

Η έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων δεν εμποδίζει όλους αυτούς να τα εξαγγέλλουν ή να τα υπόσχονται για να κατευνάσουν τη λαϊκή οργή μετά από κάθε πλημμύρα σημείωσε ο Γ. Τασιούλας. «Γιατί όμως δεν γίνονται; Δεν γίνονται γιατί δεν φέρνουν τα επιθυμητά κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρίες. Γιατί δεν είναι αποδοτικά, όπως οι οδικοί άξονες με τα διόδια. Γιατί δεν είναι έργα βιτρίνας για να "θαμπώνουν" τα μάτια των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Γιατί δεν ιεραρχούνται ως προτεραιότητα από τα διάφορα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα της ΕΕ. Προτεραιότητα να χρηματοδοτηθούν έχουν έργα που θα φέρνουν για πολλά χρόνια κέρδη στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν μπορούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα όταν προτεραιότητα είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Όταν προτεραιότητα είναι να αποπληρωθεί το χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός».


Ο Γ. Τασιούλας σημείωσε ότι «όσο θα ακολουθείται αυτή η πολιτική τα προβλήματα των εργαζομένων θα πολλαπλασιάζονται. Για παράδειγμα, η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει το ίδιο βιολί. Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων, όπως λένε, απομυζά όλα τα ταμειακά αποθέματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δημόσιους οργανισμούς. Τα ίδιο γίνεται και με τα ταμειακά αποθέματα της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι δεν περισσεύει ούτε ευρώ για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα».

Τόνισε ότι «τις λύσεις οφείλουμε να τις διεκδικήσουμε, να τις καταχτήσουμε στο δρόμο της προοπτικής που θα δρομολογήσει οριστικές λύσεις στα προβλήματά μας, που θα ανοίξει το δρόμο να κουμαντάρουμε εμείς τον πλούτο που παράγουμε. Στην κατεύθυνση αυτή δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα λαϊκά προβλήματα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα δώσουν δουλειά στους οικοδόμους, που βιώνουν παρατεταμένη περίοδο ανεργίας και θα προστατεύσουν το βίος των λαϊκών οικογενειών που αποκτήθηκε με χίλιες δυο στερήσεις και πολύ ιδρώτα. Στην κατεύθυνση αυτή παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: