Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία του ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη


Από παλιότερη συναυλία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Από παλιότερη συναυλία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
«Ηταν 3 Απρίλη του 1999. Μέσα από μια σύσκεψη δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών έγινε το βήμα σε αυτό που έλεγαν πολλοί εργαζόμενοι απ' όλα τα συνδικάτα και τους τόπους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: "προχωρήστε και αλλάξτε την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα", "δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση", "κάντε κάτι, ταράξτε τα νερά".

Ετσι ιδρύθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πρώτο κάλεσμα πολλά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, επιτροπές αγώνα και συνδικαλιστές. Η ίδρυση του ΠΑΜΕ συνέπεσε με την έναρξη των ΝΑΤΟικών δολοφονικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία στις 24 Μάρτη, στις οποίες το ΠΑΜΕ αντέδρασε με μαχητικό πρωτοπόρο και ηρωικό τρόπο, διαδηλώνοντας πάνω στις γέφυρες που βομβαρδίζονταν.

16 χρόνια προσφοράς και ακούραστης δουλειάς σε όλα τα μέτωπα του αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, απέναντι στο κεφάλαιο, στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές, για να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στέρεο ταξικό προσανατολισμό και να απαλλαγεί από τα βαρίδια της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Το ΠΑΜΕ, κλείνοντας την πρώτη δεκαπενταετία από την ίδρυσή του στις 3 Απρίλη του 1999, πραγματοποιεί μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία αφιερωμένη στο διεθνές εργατικό τραγούδι».

Πολεμάμε και τραγουδάμε!

Με τα παραπάνω λόγια, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα σωματεία, να συμμετάσχουν στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία, που διοργανώνει προς τιμήν των 16 χρόνων από την ίδρυσή του, στις 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ. Να δώσουν μαζικό «παρών», για «να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά τις σημαίες του αγώνα. Να τραγουδήσουμε τις αγωνίες των ταπεινών και καταφρονεμένων. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο».
Ο Στέφανος Ψαραδάκος
Ο Στέφανος Ψαραδάκος
Η συναυλία έχει κι έναν επιπλέον σκοπό: Να συνεισφέρει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, με τη λαχειοφόρο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και έναν μήνα.
Με αφορμή τη συναυλία του ΠΑΜΕ, αλλά και την έκδοση ενός CD με πολιτικά και εργατικά τραγούδια από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον μουσικό Στέφανο Ψαραδάκο, ο οποίος έχει ενορχηστρώσει και επιμελείται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οπως σημειώνει ο Στ. Ψαραδάκος, «με αφορμή τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, αλλά και για τα 70 χρόνια που συμπληρώνονται από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, συνδυάσαμε και ολοκληρώνουμε την ηχογράφηση ελληνικών και διεθνιστικών επαναστατικών τραγουδιών, που θα κυκλοφορήσουν σε τρία CD. Η παρουσίαση θα γίνει στη μεγάλη συναυλία του ΠΑΜΕ, στις 26 Απρίλη.

Στόχος μας είναι, όσοι έρθουν, όχι μόνο να ευχαριστηθούν αισθητικά, αλλά και να ακούσουν τραγούδια που έχουν νόημα, ουσία και βέβαια αυτά μαζί και συνδυασμένα, να αποτελέσουν μια πρόταση, ή μια προτροπή. Θέλουμε και μέσα από τη συναυλία να δημιουργήσουμε προβληματισμό, μια ακόμη αφορμή για σκέψη και θέληση για δράση».

Το περιεχόμενο του τριπλού CD

Ο Στ. Ψαραδάκος μάς μίλησε για το τριπλό CD που θα κυκλοφορήσει το ΠΑΜΕ και το οποίο θα διακινείται και στη συναυλία: «Τα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στα CD έχουν ως θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο εργατικό και πολιτικό τραγούδι. Επίσης σε αυτή τη δουλειά θα παρουσιαστούν και 10 πρωτότυπα τραγούδια, δικά μου και του νέου μουσικού Στέφανου Χατζηαναγνώστου. Πιστεύω ότι αυτή η δισκογραφική δουλειά εμπεριέχει και σημαντικές εξάρσεις, που περιέχουν μια σοβαρή καλλιτεχνική αξία και από την άλλη μεριά το ζητούμενο για μένα είναι να υπάρχει μια αντιστοιχία, μια ουσιαστική αντιστοιχία ανάμεσα στη μορφή και στο περιεχόμενο.

Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί όλα τα τραγούδια, που θα παρουσιαστούν είναι σε καινούριες ενορχηστρώσεις. Σε αυτήν τη μεγάλη και φιλόδοξη δουλειά έχουν συμμετάσχει και συμβάλει 40 μουσικοί, 20 τραγουδιστές και φωνητικά σύνολα. Αλλωστε, θέλαμε να συγκεντρωθούν πολλοί νέοι αξιόλογοι τραγουδιστές και μουσικοί. Είμαστε στο στούντιο τέσσερις μήνες τώρα και γράφουμε.

Οσον αφορά τα ελληνικά τραγούδια που έχουν επιλεχθεί, είναι τραγούδια των μεγάλων λαϊκών συνθετών μας. Στα ξένα τραγούδια, έχουμε κομμάτια του Γούντι Γκάθρι, Αμερικάνου μουσικού, ο οποίος διασχίζοντας τη χώρα του, είδε την πείνα, τη φτώχεια, τις ταξικές ανισότητες και κατήγγειλε όλα αυτά μέσα από τα τραγούδια του. Οπως επίσης κατήγγειλε τον πόλεμο και το φασισμό. Εχουμε επίσης αντιστασιακά τραγούδια από το Βέλγιο, την ΕΣΣΔ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Χιλή, την Τουρκία. Και πιο σύγχρονα τραγούδια από την Αγγλία και την Ιρλανδία».

Εμπνεόμαστε και θέλουμε να εμπνεύσουμε

Κλείνοντας, ο Στ. Ψαραδάκος μάς είπε: «Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν γίνονται για να περνάμε το χρόνο μας, ή απλά για να κάνουμε το κέφι μας. Ολα έγιναν για ένα λόγο καθαρά πολιτικό. Θεωρώ ότι ένα κίνημα χρειάζεται να εμπνέεται από την Τέχνη, αλλά και να εμπνέει Τέχνη. Θεωρώ ότι αυτή η δουλειά θα μας ωθήσει να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα και στον τομέα του Πολιτισμού. Υπάρχει πολύ δυναμικό, νέοι δημιουργοί, που μπορούν να αξιοποιηθούν κι αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Θέλουμε και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες να δοθεί το έναυσμα και να προκαλέσει κι άλλους να ασχοληθούν με αυτό που ονομάζουμε εργατικό - πολιτικό τραγούδι, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο στις συνθήκες στις οποίες ζούμε».

Α. Πρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: