Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Συνάντηση Ομπάμα-Ραούλ στο περιθώριο της 7ης Συνόδου Κορυφής των Χωρών της Αμερικής


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Κούβας Ραούλ Κάστρο στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής στον Παναμά, χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους “ειλικρινή και αποδοτική”.

“Ήταν μια συζήτηση ειλικρινής και αποδοτική (...). Έχουμε πολύ διαφορετικά οράματα για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Και ήμουν πολύ ευθύς μαζί του, του είπα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να μιλάμε για ζητήματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των συναθροίσεων και η ελευθερία του Τύπου”, είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, δίχως προηγούμενο για σχεδόν 60 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της “ιστορικής”, όπως τη χαρακτήρισε ο Ομπάμα, συνάντησης αυτής ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κουβανό ομόλογό του ότι οι δύο χώρες τους μπορούν να τερματίσουν τον ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να αρχίσουν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβανομένης της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων, τις οποίες είχε διακόψει η Ουάσινγκτον το 1961, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πριν από την 80λεπτη κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο Κάστρο, φορώντας σκούρο κοστούμι όπως και ο Ομπάμα, είπε ότι θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει όλα τα θέματα—για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για άλλα ζητήματα.

“Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί. Σε ορισμένα πράγματα θα συμφωνήσουμε· σε άλλα θα διαφωνήσουμε”, ανέφερε ο 83χρονος Κουβανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2008, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Φιδέλ Κάστρο, αποχώρησε από το αξίωμα λόγω προβλημάτων υγείας.

Την προηγούμενη φορά που είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των δύο κρατών, το ημερολόγιο έδειχνε 1956, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Φουλχένσιο Μπατίστα ήταν ο υποστηριζόμενος από την Ουάσινγκτον δικτάτορας στην Αβάνα. Η τοποθεσία ήταν η ίδια, ο Παναμάς.

Ο Ομπάμα, δέχεται βολές από διάφορες πλευρές στις ΗΠΑ για την δραματική μεταβολή της πολιτικής του έναντι της Κούβας. Οι επικριτές του τονίζουν ότι δίνει πάρα πολλά χωρίς να επιμένει να υπάρξει πολιτική μεταρρύθμιση στη νήσο. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι η νέα πολιτική υποστηρίζεται από την πλειονότητα των Αμερικανών και επίσης από την συντριπτική πλειονότητα των Κουβανών.

“Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε”, είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως “η Κούβα δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ”. Λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Κάστρο, που επισφράγισε την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, ο Ομπάμα αναχώρησε από τον Παναμά για τις ΗΠΑ.


Διαβάστε:

«…Ειδικότερα η εντύπωση που έντεχνα καλλιεργήθηκε ότι “εμπάργκο τέλος”, αποδείχτηκε πολύ γρήγορα πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν. Ο  εμπορικός, οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός (εμπάργκο) συνεχίζεται κανονικά,  τα νομικά μέτρα που απαιτούνται για το σταδιακό λασκάρισμα του πολύπλευρου νομοθετικού πλαισίου στις ΗΠΑ, προχωρά πολύ  αργά και με την  αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση της βορειοαμερικάνικης άκρας δεξιάς, ειδικότερα της κουβανικής καταγωγής άκρας δεξιάς…». Περισσότερα στο:

Κούβα: Tέλος εμπάργκο, τέλος εποχής;και

«Η 7η Σύνοδος Κορυφής  των Χωρών της Αμερικής (Cumbre de las Americas, μετάφραση κατά λέξη, Σύνοδος Κορυφής των Αμερικών)  που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά από τις 9 έως τις 11 Απρίλη δεν ήταν όπως συνήθως. Το γεγονός ότι η Κούβα συμμετείχε για  πρώτη φορά, αλλά και η παρουσία του ισχυρού μπλοκ των χωρών της ALBA, δικαίωσαν την κατά λέξη μετάφραση. Ήταν Σύνοδος των Κρατών των δύο Αμερικών,  από τη μια η Δική μας Αμερική κατά τον Χοσέ Μαρτί, η Αμερική των λαών, κινημάτων και κρατών που μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό των γιάνκις, και από την άλλη η Αμερική, όπως την εννοούμε εμείς εδώ, οι ΗΠΑ, Καναδάς & Σια…»  Περισσότερα στο:

Η Σύνοδος των δύο Αμερικών στον Παναμά

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για ποιο πράγμα μίλησε ο κ. Ομπάμα; Για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Να μας πει τότε για τα γκέτο στα οποία ζουν οι υπήκοοί του. Να μας πει για τις δολοφονίες απ' την αστυνομία του κράτους του, αθώων ανθρώπων. Να μας πει για τα εκατομμύρια φτωχούς που έχουν οι ΗΠΑ και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αυτά δεν είναι κατάφορη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων; Και πολλά άλλα που θα γέμιζαν σελίδες αν τα γράφαμε. Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρει ο κ. Ομπάμα;

Φοβάμαι.... Πάει κι η Κούβα;... Πέφτει;... Ελπίζω να κάνω λάθος.

Σοφία