Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Υπουργός Εργασίας Βρούτσης: Δεν ξέρω, δεν μπορώ, θα δούμε… για τις συντάξεις των εργατοπατέρων


Ο λαλίστατος -όταν πρόκειται να επιχειρηματολογήσει υπέρ της κατάργησης ενός εργατικού δικαιώματος-  υπουργός Εργασίας κύριος Βρούτσης, ικανότατος υπηρέτης-εφαρμοστής των άγριων πολιτικών υπέρ του κεφαλαίου, προβαλλόμενος από τα αστικά ΜΜΕ σαν ισχυρός «διαπραγματευτής» με την τρόικα, δηλώνει… αδυναμία να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στη Βουλή, για το πόσοι και ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν σύνταξη «λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας».

Δηλαδή για το πόσοι και ποιοι εργατοπατέρες επωφελήθηκαν από έναν νόμο που έφτιαξε η Μεταξική δικτατορία (και ισχύει μέχρι σήμερα!) για να μπορεί το σύστημα να εξασφαλίζει  οικονομικά μέχρι και τα βαθιά γεράματα τους εργατοπατέρες συνδικαλιστές, ανταμείβοντάς τους με αυτόν τον τρόπο για τις πολυτιμότατες υπηρεσίες τους σε αυτό. Ένα νόμο που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικούσε πάντα την κατάργσή του.

Τα στοιχεία ζήτησαν με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ζητούσαν να μάθουν ποιοι λαμβάνουν ονομαστικά τη σύνταξη αυτή τα τελευταία 20 χρόνια, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της «Ειδικής Σύνταξης» και «αν ισχύει και για περιπτώσεις συνδικαλιστών, οι οποίοι θήτευσαν στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικούς θώκους».

Όπως αναφέρει η είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που διαβιβάστηκε στη Βουλή διευκρινίζεται ότι, «στο μηχανογραφικό αρχείο που τηρείται για τους συνταξιούχους του τέως Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπροσώπων και Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων (ΤΕΑΕΥΕΕΟ) το οποίο έχει συγχωνευθεί από το 1999 στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μετέπειτα ΕΤΕΑΜ και σήμερα ΕΤΕΑ, δεν υπάρχει ένδειξη που να διαχωρίζει τους συνταξιούχους λόγω συνδικαλιστικής δράσης». Όπως αναφέρει ο κ. Βρούτσης, «ονομαστικά στοιχεία θα υπάρξουν αφού γίνει η επεξεργασία και ο διαχωρισμός των εν λόγω συνταξιούχων από τους αντίστοιχους ατομικούς φακέλους που τηρούνται στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τα οποία εξυπηρετείται το τέως ΕΤΕΑΜ».

Με δυο λόγια, ζήσε Μάη μου… Ειδικά για το τελευταίο ερώτημα - για το εάν την σύνταξη έλαβαν συνδικαλιστές, οι οποίοι θήτευσαν στο κοινοβούλιο ή σε υπουργικούς θώκους- ο κ. Βρούτσης «επισημαίνει στους βουλευτές ότι προκειμένου ασφαλισμένος να δικαιωθεί σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, δεν εξετάζεται αν αυτός έχει θητεύσει στο Κοινοβούλιο ή σε υπουργικό θώκο, παρά μόνο αν πληρούνται οι σχετικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τέως ΤΕΑΕΥΕΕΟ». Ο υπουργός σημειώνει ταυτόχρονα ότι «η σύνταξη αυτή χορηγείται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη συνταξιοδότηση από φορέα κύριας ασφάλισης, ενώ δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων και χορηγείται παράλληλα με την επικουρική σύνταξη λόγω απασχόλησης».

Συντάξεις από παντού για κάποιους που ίσως και να μη δούλεψαν πραγματικά ποτέ στη ζωή τους. Προσέφεραν όμως ανεκτίμητες υπηρεσίες στα αφεντικά τους, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων που δήθεν εκπροσωπούσαν…

«Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εργασίας σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι στο πλαίσιο εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ειδικές αυτές συνδικαλιστικές συντάξεις χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από μέρος των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη διακοπή χορήγησης τους και την κατάργηση του σχετικού δικαιώματος».

Για να καταλαβαινόμαστε λοιπόν, όταν ο υπουργός λέει ότι οι συντάξεις των εργατοπατέρων «χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από μέρος των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών», εννοεί πως πρόκειται για ποσοστά από τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών που δουλεύουν  στο μεροκάματο και είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Από τον δικό τους ιδρώτα τρέφονται τα παράσιτα.

Τέλος, η είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει αναφορά και  στο νόμο του Μεταξά, στον οποίο καταγράφονται οι προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος σύνταξη εργατοπατέρα: «ο νόμος 971/1937 παρείχε το δικαίωμα ειδικής σύνταξης σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και ότι Πρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος που διετέλεσαν για 12 χρόνια μέχρι και το 1999, σε ένα από τα αξιώματα αυτά δικαιούνται την καταβολή της. Η σύνταξη χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: