Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

53 χρόνια μετά: Οι κουβανοί τιμούν τη μνήμη του Καμίλο Σιενφουέγος


Φόρο τιμής, απ' άκρη σ' άκρη του νησιού, απέτειναν χιλιάδες κουβανοί πολίτες στον αδικοχαμένο μαχητή της Κουβανικής Επανάστασης Καμίλο Σιενφουέγος. Σαν σήμερα, 28 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 53 χρόνια από την ημέρα εκείνη που το αεροσκάφος τύπου Cessna 310 στο οποίο επέβαινε ο Σιενφουέγος χάθηκε πάνω απ' τα νερά του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια πτήσης από το Καμαγουέι στην Αβάνα.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων, Αλβάρο Λόπες Μιέρα, του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουνιάσκι Κρέσπο και πλήθος απλών κουβανών, έλαβε χώρα στη Μαλεκόν εκδήλωση προς τιμήν του Σιενφουέγος. Κάθε 28 Οκτώβρη συνηθίζεται μαθητές απ' όλη την επικράτεια να ρίχνουν λουλούδια στη θάλασσα τιμώντας έτσι τη μνήμη ενός εκ των θρυλικότερων μαχητών της Σιέρρα Μαέστρα.

Γεννημένος τον Φλεβάρη του 1932 και γνωστός με το προσωνύμιο “ήρωας του Γιαγκουαχάι”, ο Καμίλο Σιενφουέγος υπήρξε ένας εκ των 82 επαναστατών του πλοιαρίου “Γκράνμα”. Έλαβε ενεργά μέρος στην επαναστατική δραστηριότητα του Κινήματος της 26ης Ιούλη και ηγήθηκε, ως Κομαντάντε, της ταξιαρχίας “Αντόνιο Μασέο” οδηγώντας σε στρατηγικής σημασίας νίκη επί των δυνάμεων της δικτατορίας στην περίφημη μάχη του Γιαγκουαχάι το Δεκέμβρη του 1958.

Όλες οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του Σιενφουέγος το 1959 οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Προς τιμήν του σπουδαίου κουβανού επαναστάτη έχει ανεγερθεί μουσείο στο Γιαγκουαχάι, έξι στρατιωτικά γυμνάσια – όπως επίσης και το Πανεπιστήμιο του Ματάνζας - φέρουν το όνομα του, ενώ η μορφή του, που απεικονίζεται σε ένα γιγαντιαίο γλυπτό σιδήρου, κοσμεί την εξωτερική πλευρά του υπουργείου πληροφοριών και επικοινωνιών στην πλατεία της Επανάστασης.

Prensa Latina, Νικόλας Μόττας.
mh/yea

πηγή: Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια: