Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Όλο και πιο κοντά συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ


Εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα προοιωνίζεται η χτεσινή ανακοίνωση της σύμπλευσης σε κοινό ψηφοδέλτιο μεταξύ συνδικαλιστών της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΠΑΣΚΕ. Η συνεργασία που δεν κατέληξε ακόμη σε ενιαία παράταξη παρά σε ψηφοδέλτιο, ανακοινώθηκε για το προσεχές συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 18 Νοεμβρίου. Το όνομα του συνεργατικού ψηφοδελτίου είναι “Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία”.

Οι συνδικαλιστές που προέρχονται από την ΠΑΣΚΕ διαφοροποιήθηκαν στις δηλώσεις τους από την ηγεσία της παράταξής τους αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι οι παλιοί τους σύντροφοι έχουν κάνει “δεξιά στροφή”. Τα δε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για τη διαμόρφωση μιας “νέας κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα”.

Η σύμπλευση αυτή έχει όπως είναι φανερό σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, καθώς επιβεβαιώνει τη σταθερή μετακίνηση του κόσμου της “δημοκρατικής παράταξης” στην αντιμνημονιακή Αριστερά που εκφράζει με όρους εξουσίας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητικότητα αυτή σχολιάζεται αρνητικά από κομμάτια του εργατικού κινήματος, όπως το ΠΑΜΕ, που σε ανακοίνωση της Γραμματείας του από τη Θεσσαλονίκη τονίζει ότι “μετά τις βουλευτικές εκλογές βασικό κομμάτι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού μεθοδευμένα μετακομίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. Μηχανισμός αξεδιάλυτα δεμένος με τις εργοδοσίες και το κράτος τους, με εγκληματικές ευθύνες όχι γιατί ανέχτηκαν αλλά συνεργάζονται μ’ αυτούς για την υλοποίηση της πολιτικής τους”.

Σημειωτέον ότι ήδη δρομολογούνται σημαντικότατες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος. Κορυφαία εξέλιξη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική διά της Βουλής ρύθμιση του κατώτατου μισθού, ένα πρωτοφανές “άδειασμα” των εργατικών συνδικάτων και της ΓΣΕΕ από τον κυρίαρχο ρόλο τους. Επιπλέον, βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης ιδέες περί συνένωσης συνδικάτων και βασικά της ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ με στόχο την “ενιαία εκπροσώπηση όλης της μισθωτής εργασίας στο τριτοβάθμιο επίπεδο”, όπως διατυπώνεται.

Να σημειωθεί ότι διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο είναι η πάλη για να ανατραπεί ο υφιστάμενος συσχετισμός στην κορυφή του συνδικαλισμού, δηλαδή στο επίπεδο του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Πηγή: mao.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: