Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η καλύτερη «κριτική» γίνεται με το ψηφοδέλτιο στο χέρι



Όταν επιχειρείς να μετατρέψεις απόψεις ή συναισθήματα σε γραπτό λόγο, ειδικά όταν δεν είσαι μάστορας στο είδος, δεν είσαι ποτέ σίγουρος κατά πόσο το καταφέρνεις με ακρίβεια. Κυρίως όταν δεν έχεις σκοπό να πείσεις τους άλλους για την ορθότητα του λόγου σου, αλλά να μεταφέρεις απλά σκέψεις ή να εκφράσεις όσα σε «πολιορκούν».

Η κάθε άποψη έχει τον αντίλογό της. Κάτι που εγώ μπορεί να υποστηρίζω, κάποιος άλλος είναι πιθανό να απορρίπτει μετά μανίας. Ο ρόλος του διαλόγου είναι να αναλύονται οι απόψεις, να παραθέτονται τα όποια επιχειρήματα, να βγαίνει στο τέλος ένα συμπέρασμα που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκει όλες τις πλευρές σύμφωνες. Η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί προαπαιτούμενο σε έναν διάλογο. Το παιχνίδι έτσι θα ήταν στημένο. Το να είναι όμως διακριτές οι προθέσεις των συμμετεχόντων σ’ αυτόν και να γίνονται αποδεκτές από τους άλλους, είναι κάτι που κάνει τον διάλογο ουσιαστικό και χρήσιμο.

Όταν εκθέτεις τον εαυτό σου, δηλαδή το «εγώ» σου (αυτό γίνεται στην ουσία στα μπλογκς), όταν απλώνεις σε κοινή θέα σκέψεις, αντιλήψεις, απόψεις, απορίες, προβληματισμούς και συναισθήματα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος πως όλοι αυτοί εκεί έξω που σε παρακολουθούν δεν παίρνουν απαραίτητα αυτά που εσύ επιθυμείς να τους δώσεις. Είναι φυσικό να μην βλέπουν όλοι με τα ίδια μάτια το ίδιο θέμα, ακόμα κι αν συμφωνούν πολλές φορές κατά βάθος στην  ουσία του.

Αναρωτιόμουν τον πρώτο καιρό λειτουργίας του μπλογκ, όταν οι κεραίες μου δέχονταν έντονα ερεθίσματα (εντάξει, απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου συμβαίνει αυτό…), αν θα «έπρεπε» να καταπιαστώ με πολιτικά θέματα ή να παραμείνω απ’ έξω, παρατηρητής αφ’ υψηλού, «κουλ» που λένε και στο χωριό μου. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Δεν θα ήμουν εγώ αν το έπαιζα «ανεξάρτητος», «ουδέτερος», «αρεστός» και «φίλος» με όλους.

Έτσι, χωρίς πολλά πολλά αποκάλυψα γρήγορα την πολιτική ταυτότητά μου και συμμετείχα ενεργά, με αναρτήσεις και σχόλια, εδώ αλλά και σε άλλα μπλογκς. Με τον καιρό έχουμε πια «γνωριστεί» μεταξύ μας, πολλοί στη γειτονιά, ξέρουμε ο καθένας τι καπνό φουμάρει ο άλλος, μπορούμε να διακρίνουμε τις προθέσεις του. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους σχολιαστές των αναρτήσεων και ειδικά τους «ανώνυμους». Εκτός από μερικούς, που χρησιμοποιούν κάποιο διακριτικό και που συχνά συναντιόμαστε εδώ ή σε άλλα φιλικά μπλογκς, η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών-σχολιαστών παραμένουν «ανώνυμοι».

Θα ήταν αδύνατο λοιπόν να μείνει έξω από το πεδίο μου, το κόμμα που πιστεύω, υποστηρίζω, ψηφίζω και ακολουθώ σε όλη μου τη ζωή. Αυτά που με συνδέουν μαζί του απλώνουν  τις ρίζες τους πολύ βαθιά στο παρελθόν και δεν μεταφέρονται όλα «στο χαρτί».

Τις τελευταίες μέρες η λέξη «κριτική» φιγουράρει σε πολλά κόκκινα μπλογκς, συνοδευόμενη από το «καλοπροαίρετη ή όχι». Επίσης κουβέντα πολλή γίνεται για το αν ωφελεί ή αν βλάπτει η κριτική, αν πρέπει να γίνεται δημόσια ή μόνο στα όργανα του κόμματος κλπ. Όταν καταπιάνομαι με θέματα που αφορούν το κόμμα, είτε για να επικροτήσω   ένα γεγονός, είτε,  πολύ περισσότερο, για να εκφράσω κάποιες απορίες μου, προβληματισμούς ή ανησυχία για κάποια ζητήματα ή την πορεία του γενικότερα, αυτό δεν το λες απλά «κριτική» και ξεμπερδεύεις.

Αυτούς που αγαπάς, τους δικούς σου ανθρώπους δεν τους «κρίνεις». Και επειδή αγαπάς την «οικογένειά» σου, το κόμμα σου, το νοιάζεσαι, το πονάς, το θέλεις όρθιο, πιο δυνατό, άτρωτο, του μιλάς! Του μεταφέρεις αυτά που συζητιούνται στις παρέες σου, τα καλά και τα αρνητικά, αυτά που εισπράττεις από όσους ξέρουν πως κινείσαι κοντά του, του λες και τη δική σου γνώμη δίχως να περιμένεις «ανταλλάγματα». Εκτός από ένα: το κόμμα να τραβήξει πιο μπροστά!

Οι καιροί είναι περίεργοι, μεταβατικοί, η κοινωνία βράζει και το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι εκλογές πλησιάζουν και η μάχη που δίνουν οι κομμουνιστές βρίσκεται στο ζενίθ της.

Όλοι εμείς που κινούμαστε κοντά του, οι σύντροφοι-συνοδοιπόροι, όλοι εμείς που νοιαζόμαστε το κόμμα μας και το βλέπουμε σαν τη μοναδική ελπίδα του λαού για να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, να αντέξει και στη συνέχεια να αντεπιτεθεί, έχουμε χρέος να γίνουμε «ένα σώμα» μ’ αυτό. Ενωμένοι σε ένα αρραγές μέτωπο να δώσουμε τη μάχη μέχρι τις εκλογές, να αντιστρέψουμε το κλίμα που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγει ο λαός –μέσα από την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ- πιο δυνατός!

Να μην αφήσουμε δρόμο, γειτονιά, χώρο δουλειάς, σπίτι που να μην φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

Η διαφορά μας από όλους τους άλλους είναι ότι εμείς, οι κομμουνιστές, μπορούμε να κοιταζόμαστε ίσια στα μάτια. Ξέρουμε και μπορούμε να κουβεντιάζουμε. Ξέρουμε και μπορούμε να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε από κοινού, να αναζητάμε το καλύτερο για το λαό και το κόμμα μας. Ξέρουμε όμως και να συσπειρωνόμαστε, να γινόμαστε μια γροθιά, ένα αδιαπέραστο τείχος από μπετόν-αρμέ, απέναντι στην επίθεση αποδυνάμωσης που δέχεται σήμερα το ΚΚΕ από εχθρούς και «φίλους».

«Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε με τίποτα από την ταξική πάλη, δε θα πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων 94 χρόνια ιστορίας και μιας βασανιστικής δουλειάς, όπου κινδυνέψαμε να εξαφανιστούμε το '91 και ό,τι κατακτήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα ξεπουλήσουμε.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε τώρα!»

34 σχόλια:

ΒΑΓΓΟΣ είπε...

ΦΙΛΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΙΕΓΩ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ,ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΚΚΕ 37 ΧΡΟΝΙΑ. ΑΚΟΥΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ,ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΑ.Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΜΟΥ ΜΟΝΟ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΚΑ ΑΤΟΜΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΚΕ.ΑΡΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΠΑΛΛΙΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΘΑ ΞΕΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.ΚΑΤΑΛΗΓΩΝΤΑΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ,ΟΤΙ ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΙΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ .

Μαρία Νικολάου είπε...

Δικαίωμα σου να υποστηρίζεις το κόμμα σου, να το ακολουθείς και να το αγαπάς. Και δεν έχουμε δικαίωμα να σε κρίνουμε για αυτά που νιώθεις γιατί ξέρω από ιδία πείρα ότι το κόμμα είναι γερά δεμένο με την ζωή σας και κριτικάροντας το είναι σαν να κριτικάρετε την ίδια σας την υπόσταση.
Κάποτε προσπάθησα να σας καταλάβω αλλά δεν μπόρεσα. Ίσως επειδή έπρεπε να αλλάξω για να συμπορευθούμε και να μην το ήθελα. Δεν σου κρύβω ότι μαζί με την πίκρα που έχω μέσα μου, ίσως υπάρχει και μια μικρή ζήλια για όλη αυτή την ομαδικότητα και την ενότητα που σας διακατέχει. Ίσως βέβαια αυτή ομαδικότητα να ήταν τόσο σκληρή και να μην είμαι άνθρωπός που να αντέχει κάτι τέτοιο.
Έτσι λοιπόν, θα σε κοιτάξω ίσια στα μάτια (και ας μην είμαι κομουνίστρια) και θα σου ευχηθώ ότι καλύτερο για το κόμμα σας, καλή συνέχεια και καλή Δύναμη.
Και που ξέρεις μπορεί κάποτε να ξαναβρεθούμε σύντροφε.
Καλό απόγευμα.

http://www.youtube.com/watch?v=jid20ioKOdE

Scorpion49 είπε...

Οι αγώνες που δίνονται είναι παράλληλοι, και για την εσωτερική αναγέννηση, αλλά για την ενίσχυση της επιρροής του κόμματος στο λαό. Αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη των επικείμενων εκλογών, για να διαψευστούν οι Κασσάνδρες, και να φουντώσει η ελπίδα των εργαζομένων. Καθοριστικής σημασίας και η αναίμακτη μάχη που πρέπει να δοθεί αμέσως μετά τις εκλογές για την αναγέννηση του κόμματος.
Ναι φίλε Οικοδόμε, όσοι αγαπάνε και πονάνε το ΚΚΕ δεν παραιτούνται, στέκονται δίπλα του και αγωνίζονται!

do.b4tool8 είπε...

Φίλε οικοδόμε

Ο λόγος σου πάντα άμεσος και ανθρώπινος, κι όταν είναι ανθρώπινος είναι δύσκολο να μην είναι σωστός

ένας στρατολάτης είπε...

Σιγά μωρέ Οικοδόμε μη λυγίσουμε επειδή μας μπινελικώνουν μερικοί ανώνυμοι ή γιατί βλέπουμε πως τα λόγια μας πέφτουν σε μπετόν προκατάληψης και χάνονται.
Εδώ μωρέ άλλοτε τουφεκίζονταν με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά τους, ή λιώναν στα ξερονήσια. Και θα λυγίσουμε εμείς επειδή μας βρίζουν ή μας περιγελούν ή, έστω, μας συμπαθούν εκ του μακρόθεν;

Unknown είπε...

Σύντροφε Οικοδόμε, όσο μας πονάει η ανάγκη να γίνει ακόμα αποτελεσματικότερο το Κόμμα, τόσο δυναμώνουμε τη δουλιά μας. Και τη στενά "εκλογική" και την καθημερινή ταξική.
Ταυτόχρονα όμως και σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθούμε μπροστά στον προφανή στόκο ορισμένων μυαλών. Ο στόχος να γίνει το Κόμμα αποτελεσματικότερο πρέπει να διαλύσει το στόκο.

μαχαιρης είπε...

Λυπαμαι...Αληθεια λυπαμαι φανταστα...
Που ο κοσμος..Δεν ειναι ετοιμος να δει...
Ποιος το φταιει, και γιατι...!!

Η ιδιοκτησια..Αποδικνυεται, καθε μερα...
Πιο δυνατος Καρκινος, απ την πεινα...
Και το βολεμα, και η λαμογια...
Διωχνει μακρυα την αλληλεγγυη...!!

Περα απο ενα σακκι πατατες, και μερικα..Κωλοχαρτα..Που βαλαμε στο καρροτσακι, για τους φτωχους...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ..Δεν καταλαβαμε...
Οτι τα απλωμενα χερια...ΔΕΝ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ...!!

Να τα πιασουμε, να τα βοηθησουμε θελουν...!!

Οχι το δεκαλεπτο μας...!!

Αντωνης είπε...

"Λυπαμαι...Αληθεια λυπαμαι φανταστα...
Που ο κοσμος..Δεν ειναι ετοιμος να δει...
Ποιος το φταιει, και γιατι...!!

Η ιδιοκτησια..Αποδικνυεται, καθε μερα...
Πιο δυνατος Καρκινος, απ την πεινα...
Και το βολεμα, και η λαμογια...
Διωχνει μακρυα την αλληλεγγυη...!!"

ΤΕΡΑΣΤΙΑ κουβέντα είπε ο σύντροφος. Τεράστια πραγματικά κουβέντα είπε. Έπιασε την καρδιά των πάντων.

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, τρεις μηνες περιπου πριν τις εκλογες σε ομιλια της Αλεκας σε ανοιχτη συγκεντρωση, ειπε μεσα σε αλλα, ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.

Αλλη μια προβλεψη που βασιζεται σε επιστημονικη αναλυση, αλλα μπροστα στο εφημερο ξεχναμε λογια ουσιας, ας ειναι, ο λαος μας απ'οτι φαινεται μαθαινει μεσα απο τα δυσκολα.

Εμεις την ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.

ΑΓΑΝΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Οικοδόμος είπε...

@ΒΑΓΓΟΣ:
Καλώς ήρθες συνάδελφε!
Ας μην αποπάρουμε όσους κουράστηκαν, ανθρώπινες οι "αντοχές" και κάποτε ξεπερνιούνται. Ούτε όσους ξεγελάστηκαν, πρόσκαιρα. Οι σειρήνες ηχούν γλυκά...
Συνεχίζουμε.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Μαρία Νι:
Καλησπέρα.
Ξέρεις, διαβάζοντας το σχόλιό σου, πόσα θα μπορούσα να σου γράψω; Ξέρεις πόσα απλώνεις το χέρι σου και μου παίρνεις;

Κράτα μόνο αυτό: η παρουσία σου μέσα από τα σχόλια, κοσμεί το ιστολόγιο. Σ' ευχαριστώ γι' αυτό.

Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Scorpion49:
Καλησπέρα.
Ναι φίλε έχεις δίκιο για μια ακόμη φορά: "όσοι αγαπάνε και πονάνε το ΚΚΕ δεν παραιτούνται, στέκονται δίπλα του και αγωνίζονται!"

Να είσαι καλά.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@do.b4tool8:
Καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καλοτάξιδο το μπλογκ σου!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@ένας στρατολάτης:
Καλησπέρα.
Δεν κατάλαβες καλά!
"Μην καρτεράτε να λυγίσουμε", τραγούδα τους...
Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

@dimos tanalias:
Καλησπέρα.
Δυναμώνουμε τη δουλειά μας σε όλα τε επίπεδα σύντροφε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή και τα περιθώρια στενεύουν...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@μαχαίρης:
Καλησπέρα.
Συνέχισε από "κοντά" φίλε, να "φωνάζεις". Σε νοιώθω. Ο λόγος σου είναι πολύτιμος, κάποιοι θα τον ακούσουν.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Αντώνης:
Καλησπέρα σύντροφε.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια που δίνει και απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα σχετικά με την "αντίδραση του κόσμου".
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@dimitris:
Καλησπέρα σύντροφε.
"Αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις" λέει μια παροιμία, αλλά πόσα πρέπει να πάθουμε ακόμα για να καταλάβουμε;

Κάποιος απάντησε: "δεν πάθατε τίποτα ακόμα"...

...και δεν μάθαμε, συμπληρώνω.
Συνεχίζουμε.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@ΚΑΤΕΡΙΝΑ:
Καλησπέρα συντρόφισσα.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.
Καλή δύναμη!

dimK. είπε...

Καλησπερα..
Ομολογω οτι ανακαλυψα το ιστολογιο σου αργα(μετα απο μια αναδημοσιευση σου απο το leninreloaded).
Σημφωνω με τα λεγομενα σου..Αν και ειμαι απαισιοδοξος με το αποτελεσμα της 17Ιουνιου,εγω παλι ΚΚΕ θα ψηφισω οπως κανω απο τοτε που ψηφιζω.
Μακαρι να βγω ψευτης αλλα φοβαμαι οτι δεν θα ειμαστε πανω απο 6,5%.
Κατι αντιστοιχο με την φραση "ιστορικα χαμηλο".
Το λεω τωρα για να ειμαι εξ αρχης ξεκαθαρος με τι πιστευω και γιατι.
Αν θες μπορω να αναλυσω(με μικρη ομολογουμενως θεωρητικη καταρτιση)γιατι θα ειμαστε τοσο χαμηλα,αν ανοιξει συζητηση περι του γιατι .
Ευχαριστω για την φιλοξενια.

red είπε...

φιλε οικοδομε,εχεις αναρτησει διπλα το κυριακατικο σχολιο του κακουλιδη.τα λεει ολα και για ολους.και σε οτι αφορα σχολια σαν της μαριας,μαλλον της πενταγιωτισσας,ειλικρινα απορω με την απαντηση σου.αν οι αποψεις ενος ατομου πνιγμενο στα αδιεξοδα του ειναι κοσμημα για το ιστολογιο,τοτε μαλλον θα πρεπει να ψαχτεις...

Οικοδόμος είπε...

@DimK.:
Καλησπέρα και καλώς ήρθες.
Με αισιοδοξία προχωράμε μπροστά.
Θα τα ξαναπούμε ελπίζω και μετά τις εκλογές.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@red:
Καλησπέρα.
Το σχόλιό σου είναι προσβλητικό.
Δεν νοιώθω πως οφείλω να σου απολογηθώ για την άποψή μου, μα Θα σου απαντήσω, προσδοκώντας να καταλάβεις τι εννοώ.

Στη μανούρα σου να "χώσεις", δεν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις
σωστά. Άλλο η παρουσία ενός ατόμου κι άλλο αν συμφωνούμε ή όχι με τις απόψεις του. Δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται...

Προφανώς για σένα, που... έχεις λύσει απ' ότι φαίνεται όλα τα αδιέξοδά σου, όποιος δεν συμφωνεί μαζί σου, είναι ασήμαντος. Πας μη κομμουνιστής...βάρβαρος, ε;

Αν νομίζεις όμως, ότι με το να ειρωνεύεσαι κάποιον τον βοηθάς να βγεί από τα "αδιέξοδά" του και αν νομίζεις επίσης πως με τον τρόπο αυτόν βοηθάς και το κόμμα,

τότε αγαπητέ, αυτός που θα πρέπει οπωσδήποτε να ψαχτεί...είσαι εσύ...

Ανώνυμος είπε...

Το 76 ,τα ίδια και τοτε, έφυγα μετανάστης στην αυστραλία. Από τότε στο κόμμα και αφού έχασα πολλούς καλούς φίλους στο τότε φανφάρες του λαοπλάνου Αντρέα, βλέπω με λύπη μου να συμβαίνει το ίδιο και τώρα. Παραμένω στο ΚΚΕ και είναι ο πιο γλυκός δεσμός μου με την πατρίδα. Αγώνας αδέρφια. Μόνο που αν ψιφίσει ο λαός δεξιά μην έρθει κανένας κερατάς και μου ζητήσει έρανο για τους άνεργους,θα τον πάρει και θα τον σηκώσει. ¨οσο για το blog είναι η πρςινή μου εφημερίδα. Συνέχισε σύντροφε.
Γ.Ντ.

Μαρία Νικολάου είπε...

Αν και η ώρα είναι δύσκολη είπα να απαντήσω αν και αποφεύγω το ξεκατίνιασμα.
Κυριε/α Red το ότι υπάρχω σε αυτό το ιστολόγιο ως σχολιαστής δεν το κάνω από υπαρξιακή αναζήτηση ούτε για να περνάει η ώρα, αλλά επειδή με νοιάζει.
Τώρα αν τα ''αδιέξοδά ΄΄ μου δεν σε αφορούν ή τα βρίσκεις ηλίθια αυτό είναι δικό σου πρόβλημα.
Για αυτό λοιπόν καλύτερα μην ασχολείσαι μαζί μου διότι δεν ξέρεις ποια είμαι και πως έφτασα σε αυτά τα ΄΄αδιέξοδα΄΄.
Αν δεν σέβεσαι εμένα σεβάσου τουλάχιστον το ιστολόγιο που σε φιλοξενεί.
Αυτή είναι η σκληρή ομαδικότητα που ανέφερα που δεν αφήνει ούτε καν το περιθώριο ανθρώπινων σχέσεων.
Ευτυχώς όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι.
Καλημέρα Οικοδόμε.

red είπε...

καλησπερα και παλι φιλε οικοδομε.εν αρχη για την δομικη συγκροτηση του λογου,το δια ταυτα ακολουθει την την αναλυση και οχι το αντιθετο.αναφερομαι στα περι προσβλητικου σχολιου.σε οτι αφορα την υποχρεωση σου να 'απολογηθεις ' για την αποψη σου,ξεκαθαρα ναι,οταν αυτη κατατιθεται δημοσια.οσο δε για την 'παρουσια' που επικαλεισαι,αυτη δεν ειναι μια αορατη και αοριστη παρουσια.κατατιθεται με την υπογραφη του καθενος που ειναι η αποψη του.αν λοιπον οι αποψεις της μαριας για σενα ειναι κοσμημα με γεια σου με χαρα σου.και τελος να μην ξεχνας οτι αυτος ο ιστοτοπος ειναι χωρος προβληματισμου και ταξικης πανω απο ολα επικοινωνιας.οχι δημοσιων σχεσεων,και ψυχοθεραπειας.οποιος εχει τετοιου ειδους ανασφαλειες και περιχαρακωσεις να παει στους αγανακτισμενους η στον γιατρο.παρεμπιπτοντως,εκανα και μια αναφορα στο αρθρο του κακουλιδη,αλλα μαλλον η σπουδη σου ηταν αλλη...

Ανώνυμος είπε...

"Αυτή είναι η σκληρή ομαδικότητα που ανέφερα που δεν αφήνει ούτε καν το περιθώριο ανθρώπινων σχέσεων."
Κατανοώ την οργή σου, αλλά μηπως σε παρασύρει σε άδικες γενικευσεις, για τους φίλους ή τα μέλη του ΚΚΕ? Η σκληρότητα που βγάζει κάποιες στιγμες το ΚΚΕ και τα μέλη του για μένα οφείλεται αφενός στην σκληρότητα της ταξικής πάλης (και στην πολεμική που δέχεται το ΚΚΕ) αφετέρου στην αναγκαιότητα ενότητας θεωρίας και πράξης, που απαιτεί ταχύτητα και πειθαρχία δράσης. Δεν συμφωνώ όμως ότι έτσι χάνεται κάθε ίχνος ανθρώπινης σχέσης. όταν γίνεται η πολιτική τρόπος ζωής δεν είναι λογικό να σε επηρεάζει στις σχέσεις σου με τους άλλους?

Οικοδόμος είπε...

@Γ.Ντ.:
Καλησπέρα εκεί στην ξενιτιά.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά σαν φάρσα. Το άσχημο είναι πως πάντα την πληρώνει ο λαός, που δεν είναι βέβαια άμοιρος ευθυνών πια...
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε. Να είσαι καλά.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Μαρία Νι:
Καλησπέρα.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@red:
Καλησπέρα.
Μπόλικη η σκόνη που σηκώνεις με τον Κακουλίδη (τι περίμενες δηλαδή να σου πω για την αναφορά σου στο άρθρο του, «μπράβο»; Δεν εξυπακούεται πως συμφωνούμε;), όμως δεν κρύβεται το γεγονός πως δεν απαντάς και στις δυο συγκεκριμένες ερωτήσεις που σου έκανα…

Άκου λοιπόν, γιατί πραγματικά από ένα σημείο και μετά «σε χάνω». Δεν ξέρω πόσο καιρό μπαίνεις στο μπλογκ. Αν μπαίνεις από παλιότερα ή αν διαβάζεις προσεχτικά, θα πρόσεξες ότι πολλές φορές τονίζω πως τα γραφόμενά μου αποτελούν έκφραση του εαυτού μου και μόνο. Δεν εκπροσωπώ κανέναν εδώ παρά μόνο τον εαυτό μου. Δεν επικαλέστηκα ποτέ πως το μπλογκ είναι χώρος «ταξικής επικοινωνίας». Αν πράγματι έχει εξελιχτεί ΚΑΙ σε τέτοιον, αυτό δεν σημαίνει πως από την επικοινωνία αποκλείονται όσοι δεν έχουν ίσως αναπτυγμένη την ταξική τους συνείδηση, τόσο, όσο ίσως κάποιοι άλλοι. Να είσαι σίγουρος πως δεν τους βοηθάς να την αναπτύξουν με τέτοιο ειρωνικό υφάκι και φρασεολογία. Εκτός κι αν δεν σ’ ενδιαφέρει.

Μην ξεχνάς, πως τα σχόλιά σου τα διαβάζουν και άλλοι…

Προφανώς δεν αντέχεις την διαφορετική άποψη (μιλάω για το σχόλιο της Μαρίας Νι), είναι παραπάνω από φανερό αυτό, γιατί αν την άντεχες θα απαντούσες με επιχειρήματα και όχι απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, κάτι που συνεχίζεις να κάνεις και στο δεύτερο σχόλιό σου. Μάθε ν’ ακούς και τη διαφορετική άποψη, μην βολεύεσαι απλά στο να συμφωνούμε οι δυο μας. Επίσης, σ’ έναν διάλογο δεν κρίνεις τον απέναντί σου μόνο γι’ αυτά που λέει, αλλά και για τις προθέσεις του. «Μαγκιά» είναι να μπορείς να τις διακρίνεις. Εύκολο, να τις απαξιώνεις κι αυτές. Μάθε τι σημαίνει διάλογος και από ποιους κανόνες διέπεται. Ένας από αυτούς λέγεται «ευγένεια»...αν έχεις ακουστά…

«εν αρχη για την δομικη συγκροτηση του λογου,το δια ταυτα ακολουθει την την αναλυση και οχι το αντιθετο.»

Θα το λάβω σοβαρά υπόψη μου.

ΥΓ. τα προσβλητικά που γράφεις, σου τα επιστρέφω ασυζητητί. Κρίμα, γιατί στην ουσία του σχολίου σου, διακρίνω μια ενδιαφέρουσα άποψη, που με την συμπεριφορά σου την πνίγεις πριν καν την φανερώσεις…

Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Manuel Harper:
Καλησπέρα.
Πρώτα, μια "παρατήρηση" τεχνικού χαρακτήρα. Καλό θα ήταν να γράφεις στην αρχή του σχολίου σου σε ποιον απευθύνεσαι, δηλαδή στη Μαρία Νι, για την διευκόλυνση όσων μας διαβάζουν.

Στην ουσία τώρα. Το σχόλιό σου είναι πολύ εύστοχο και επεξηγεί σε μεγάλο βαθμό την "σκληρή" πραγματικότητα. Το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ των απλών αριστερών ανθρώπων-ψηφοφόρων σήμερα.
Θα μπορούσαμε να το συζητάμε για ώρες αυτό το θέμα, στην ουσία του συμφωνούμε, όμως πάντα υπάρχει κι ένα "αλλά", που δεν είναι άλλο από το να βρούμε τις λεπτές ισορροπίες που δεν θα αποκόβουν τις "ανθρώπινες σχέσεις", με αυτούς που χρειαζόμαστε να έρθουν κοντά μας.
Η συμβολή σου πάντα πολύτιμη.

Καλή δύναμη!

Μαρία Νικολάου είπε...

@red:
Δεν συνεχίζω την συζήτηση μαζί σου. Δεν νομίζω να υπάρχει νόημα να σου απαντήσω με ανάλογες φράσεις πρώτον για λόγους σεβασμού προς το blog που μας φιλοξενεί και δεύτερον διότι απαξιώ.

@Manuel Harper:
Χαίρομαι που κατανοείς αυτά που λέω. Σίγουρα δεν το γενικεύω και το διευκρίνισα στο δεύτερο σχόλιο μου. Πιο πολύ αναφερόμουν στην συμπεριφορά του/της red, συμπεριφορά που δεν τιμά σίγουρα το κόμμα σας.
Το ότι γίνεται η πολιτική τρόπος ζωής, σαφέστατα επηρεάζει την σχέσεις με τους άλλους και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που δεν μπορεσα να υπάρξω ως κομουνίστρια.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν τρέφω αμέριστο σεβασμό προς το πρόσωπο σας και σας παραδέχομαι για την επιμονή σας και τον οραματισμό σας.

Καλό βράδυ σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

αν δε μάθεις θα ξαναπαθεις λεω εγω

οπότε δε φτάνει να πάθεις για να μαθεις αλλά και τι θα μαθεις για να μην ξαναπαθεις...ασε που ευκολα μπορει να ξεχασεις τι εμαθες
ΝΚ