Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - FIR: Συνέντευξη Τύπου για τις οφειλόμενες γερμανικές επανορθώσεις


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε τη Δευτέρα συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με πολυμελή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και τον Fillippo Giuffrida, αντιπρόσωπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (FIR), για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων - επανορθώσεων και τη σχετική Αναφορά που έχει καταθέσει η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου με εισηγητικές τοποθετήσεις από τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και τον Χρήστο Τσιντζιλώνη, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην παρέμβασή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισήμανε ότι η συνάντηση συμπίπτει με τα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, που τα διδάγματά της αποκτούν μεγάλη αξία σήμερα. Τόνισε τη σημασία των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες, ιδιαίτερα σήμερα που η καπιταλιστική κρίση και ανταγωνισμοί διαμορφώνουν καταστάσεις ιστορικά ανάλογες σε Ευρώπη, ΝΑ Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και αλλού, όπου μια σπίθα αρκεί για γενικότερη ανάφλεξη, με εκατομμύρια πρόσφυγες, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών. Ο πόλεμος είναι η ανίατη ασθένεια του καπιταλισμού, είναι στο DNA του εκμεταλλευτικού συστήματος μαζί με το φασισμό που αυτό γεννά και σήμερα ενισχύεται. Πέραν της γερμανικής αδιαλλαξίας για τις αποζημιώσεις, υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων που διαχρονικά κινούνται στην ίδια λογική άρνησης ουσιαστικής διεκδίκησης και συμψηφισμών προς όφελος του κεφαλαίου.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα και στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς αυταπάτες ότι θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από την ιμπεριαλιστική συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ και τα όργανά της. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, αρνήθηκε με διάφορα προσχήματα να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ πριν λίγο χρόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απαντώντας σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ δήλωνε προκλητικά ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Ίδια ήταν η στάση και του ευρωκοινοβουλίου, καθώς οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) με κοινή συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν αρνητικά σχετικά με το θέμα, λέγοντας «να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον».

Δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του για περαιτέρω ανάδειξη του προβλήματος, για την άσκηση της μεγαλύτερης πίεσης για την ικανοποίηση του λαϊκού αιτήματος για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στον ελληνικό λαό. Έτσι τιμάει τις θυσίες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ανταποκρίνεται στην ευθύνη του για το μέλλον του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καπιταλισμό, άρα και χωρίς ναζισμό - φασισμό.

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης επισήμανε ότι το θέμα της οφειλής των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας στον ελληνικό λαό απασχολεί το λαϊκό κίνημα της χώρας επί 70 χρόνια, με πρωτοβουλίες του ΕΑΜ ήδη από το 1946 και του ΚΚΕ που στάθηκε ο αιμοδότης και η ραχοκοκαλιά του ηρωικού αντιστασιακού κινήματος. Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ, από την ίδρυσή της το 1964, συνεχώς αγωνίζονται για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του λαού μας, που έδωσε ανυπολόγιστες θυσίες και αίμα στον αγώνα εναντίον των χιτλερικών ορδών και της ναζιστικής κατοχής, αφού η Ελλάδα έχασε στο μεγάλο αυτόν αγώνα το 13,5% του πληθυσμού της. Κατήγγειλε τη στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά με την άρνησή τους να διεκδικήσουν τις οφειλόμενες επανορθώσεις από τη Γερμανία και τόνισε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρά τα μεγάλα λόγια και τις προεκλογικές της υποσχέσεις συνεχίζει την ίδια πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στέλνοντας στις «ελληνικές καλένδες» τη λαϊκή διεκδίκηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο εισηγητής υπενθύμισε την Κοινή Δήλωση - Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ της 27-6-2014 προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία αναφέρονται συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα οι διεκδικήσεις του ελληνικού λαού απέναντι στο γερμανικό κράτος. Στηλίτευσε την απαράδεκτη και προκλητική άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και τόνισε ότι τα εγκλήματα του ναζισμού δεν παραγράφονται. Υπογράμμισε τη θέση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ότι το σοβαρό αυτό ζήτημα δεν πρέπει να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού και πολύ περισσότερο να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του λαού μας, ενώ απορρίπτει κάθε σκέψη για συμψηφισμό με τα χρέη του αστικού κράτους.

Κλείνοντας, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης τόνισε ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μαζί με το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με τη συμπαράσταση των λαών και των λαϊκών κινημάτων.

Ο αντιπρόσωπος της FIR Fillippo Giuffrida εξέφρασε την αλληλεγγύη της FIR στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις του ελληνικού λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τονίζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του λαϊκού κινήματος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: