Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΗΠΑ: Ανοιχτή στήριξη των αντεπαναστατικών δυνάμεων στην Κούβα


Λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανικού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα την Κυριακή, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα για την άρση ορισμένων περιορισμών στα ταξίδια και την δυνατότητα χρηματικών συναλλαγών σε δολάρια ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ετσι θα επιτρέπονται τα ατομικά ταξίδια εφόσον έχουν «εκπαιδευτικό σκοπό» αλλά όχι ο ατομικός τουρισμός. Πρέπει να πούμε ότι έως τώρα επιτρέπονταν κάποια ομαδικά ταξίδια ή για δημοσιογράφους, που είχαν ορισμένες αυστηρές διαδικασίες. Επίσης δίνεται η δυνατότητα οι Αμερικανοί πολίτες να φέρνουν μεγαλύτερα ποσά για κατανάλωση στην Κούβα όπως και για την αγορά προϊόντων, αλλά και η δυνατότητα οι Κουβανοί πολίτες να ανοίγουν λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην λεγόμενη διαδικασία «εξομάλυνσης των σχέσεων» που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη του 2014, και είναι χαρακτηριστικό πως εξηγήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκομπ Λιου: «Θέλουμε να σπάσουμε τα οικονομικά εμπόδια, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κουβανικό λαό να προωθήσει τις οικονομικές του ελευθερίες».

Ως προϋπόθεση για να δίνεται άδεια για αυτού του είδους τα ταξίδια, ορίζεται στον σχετικό κανονισμό ότι: «Οι επαφές "άνθρωπο τον άνθρωπο" μέσω εκπαιδευτικών ανταλλαγών να προορίζονται για να ενισχύσουν την επαφή με τον λαό της Κούβας, να υποστηρίξουν την κοινωνία των πολιτών και την προώθηση της ανεξαρτησίας των ανθρώπων έναντι των αρχών της χώρας». Ακριβώς έτσι! Δηλαδή πίσω από τα περί «κοινωνίας των πολιτών» βρίσκεται η σταθερή επιδίωξη να δυναμώσουν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις ώστε να χτυπηθούν οι κατακτήσεις και τα πρωτόγνωρα δικαιώματα που εξασφάλισε ο σοσιαλισμός στα λαϊκά στρώματα.

Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βγήκε ποιος; ο Ομπάμα να μιλήσει για τα δικαιώματα των ... καταπιεζόμενων Κουβανών. Ο Ομπάμα... που στη χώρα του αν δεν είσαι πλούσιος δεν έχεις στον ήλιο μοίρα.