Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

7 κόμματα - 2 πολιτικές: Νέο μνημόνιο με νέα επώδυνα μέτρα για το λαό... και στην ούγια: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ ― ΚΚΕ: ΡΗΞΗ με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους με ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΛΑЇΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ


Την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί το 3ο μνημόνιο με τα νέα επωδυνα για το λαό μέτρα έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- στη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση του μνημονίου την έχει ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ερμήνευσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν εντολή για άμεση συμφωνία-μνημόνιο και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία, αν αυτή επιτευχθεί. Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας (δείτε παρακάτω).  

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη δήλωση τόνισε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και πρόσθεσε ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές που θα οδηγήσει -εν γνώσει τους- σε νέο μνημόνιο αντιλαϊκών μέτρων, αφήνοντας ωστόσο και κάποιες αιχμές για την ως τώρα στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχασε χρόνο για τη συμφωνία και πως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά εξέφρασε τη στήριξη της ΝΔ στη διαπραγμάτευση για το 3ο μνημόνιο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με σαφή τρόπο έδειξε πως στη διαπραγμάτευση υπάρχουν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, λέγοντας πως θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και πως αν τα πράγματα ηρεμήσουν, τότε θα κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο.

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για νέο μνημόνιο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη και πως έπρεπε η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών να γίνει νωρίτερα, ήρθε στο «και πέντε». 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι η συμφωνία-μνημόνιο πλέον είναι μονόδρομος.  

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

· Ο μεταβατικός Αρχηγός της ΝΔ, υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

· Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σε ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί -με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

"Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. 

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».


Δηλώσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών (VIDEO)

Στις δηλώσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε:
«Ακούσαμε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων, μετά και το δημοψήφισμα του ελληνικού λαού.
Εκφράσαμε ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, με μια πολιτική που οδηγεί συνεχώς και μεγαλώνει τα αδιέξοδα για το λαό, για το λαϊκό εισόδημα, για την πορεία της χώρας, για την πορεία του λαού μας συνολικότερα. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλεργατική διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν, που συμφώνησαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού χτες, αλλά κυρίως με την πορεία και την τακτική της διαπραγμάτευσης, που εισηγείται η κυβέρνηση και αποδέχονται τα άλλα κόμματα, τουλάχιστον στο γενικό της πλαίσιο και στη γενική της κατεύθυνση.
Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να πάει να υπογράψει νέα μνημόνια, νέα επώδυνα μέτρα για το λαό μας. Και θα είναι σκληρά τα μέτρα αυτά».
Δημοσιογράφος: Γραμματέα, λύση εκτός ευρώ;
«Όχι. Ξεκαθαρίσαμε το εξής ζήτημα ότι η αδιέξοδη αυτή πολιτική οδηγεί σε δύο εκδοχές: Είτε να υπογράψουν, όπως φαίνεται και όπως δρομολογείται -θα τα δούμε βέβαια τις επόμενες μέρες- μια επώδυνη συμφωνία, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα – νέο μνημόνιο ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας, με grexit, με έξοδο από το ευρώ ή με διπλό νόμισμα ή με οτιδήποτε άλλο. Αυτό κυρίως το λένε οι «εταίροι», δεν το λένε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τα πολιτικά κόμματα, το λένε οι «εταίροι». Άρα λοιπόν ο λαός μας πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι και οι δυο αυτές εκδοχές είτε δηλαδή συμφωνία με μνημόνιο και σκληρά μέτρα είτε grexit ή οτιδήποτε άλλο θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού.
Η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους προϋποθέτει μια συνολικά άλλη στρατηγική, προϋποθέτει εργατική – λαϊκή εξουσία, το λαό να είναι πραγματικά στην εξουσία και να προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση, σε αποδέσμευση από την ΕΕ, σε μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό συνιστά μια ολοκληρωμένη συνολικά διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και δεν σχετίζεται με τις διάφορες απόψεις που θα οδηγήσουν σε νέα φτωχοποίηση το λαό μας. Και εννοώ απόψεις που υπάρχουν και σε άλλα κόμματα, μειοψηφικές αυτή τη στιγμή, όπως είναι το κυβερνών κόμμα για έξοδο μόνο από το νόμισμα».

902

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι πριν από κάποιους μήνες που οι συριζαίοι είχαν θυμώσει πολύ για το βιντεάκι της ΚΝΕ που έδειχνε το μωρό να σκάει στα γέλια με το σύριζα που θα έσκιζε τα μνημόνια.
Πολιτικοί αγύρτες.