Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Παρέμβαση Ραούλ Κάστρο στην Εθνοσυνέλευση


ΑΒΑΝΑ.-- Με το άνοιγμα πρεσβειών των Κούβα - ΗΠΑ μέχρι τις 20 Ιούλη θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση μιας διαδικασίας που άρχισε στις 17 Δεκέμβρη και θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος, μακρά και σύνθετη, στην πορεία εξομάλυνσης των (διμερών) σχέσεων με την οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί για πάνω από 5 δεκαετίες και επηρεάζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στην παρέμβαση που έκανε στην Ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης την περασμένη Τετάρτη.

Ο Κάστρο υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ενώ διατηρείται το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «θα είναι απαραίτητο να επιστραφεί η παράνομα κατειλημμένη περιοχή της Ναυτικής Βάσης στο Γκουαντανάμο, να σταματήσουν τα παράνομα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα που φτάνουν στην Κούβα, οι εκπομπές που αποσκοπούν στην εσωτερική υπονόμευση και αποσταθεροποίηση και να αποζημιωθεί ο κουβανικός λαός για τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες που προκάλεσε η πολιτική των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο Κουβανός ηγέτης επισήμανε ότι η Επαναστατική κυβέρνηση έχει τη διάθεση να προχωρήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων, με την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρχουμε πολιτισμένα, προς αμοιβαίο όφελος, πάνω από τις διαφορές που έχουμε και θα (συνεχίσουμε να) έχουμε, και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη και την ισότητα στην ήπειρο και τον κόσμο μας».

Οσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας και γενικά της χώρας, ο Ρ. Κάστρο επισήμανε ότι η επεξεργασία της θεωρητικής σύλληψης του σοσιαλισμού στην Κούβα και των γραμμών και των στρατηγικών τομέων που θα διαμορφώσουν το πρόγραμμα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέχρι το 2030 θα αποτελέσουν μέρος που θα αναλυθούν στο 7ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, το οποίο όπως καταλήχτηκε στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΚ την περασμένη Τρίτη θα γίνει τον Απρίλη του 2016.

Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι. Μπορεί κάποιος να συνεργαστεί με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό προς όφελος κάποιου λαού και προς όφελος της ειρήνης; Υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη;

Σοφία

Οικοδόμος είπε...

@ Σοφία:

«Αυταπάτη»;! Αναφέρεσαι στον κουβανικό λαό και την επαναστατική ηγεσία του… ή σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;!

Η ΕΣΣΔ και άλλες σοσιαλιστικές χώρες είχαν διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλες καπιταλιστικές χώρες στην Ευρώπη και παγκόσμια. Υπέγραφαν συμφωνίες για εμπορικές, πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά. συναλλαγές προς όφελος των λαών τους. Να μην ξεχνάμε και το τέλος του λεγόμενο ψυχρού πολέμου και την πρωτοπόρα δράση της ΕΣΣΔ μέχρι να υπογραφτούν οι συμφωνίες με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για μη χρήση πυρηνικών όπλων κλπ. Αυτή η συνεργασία δεν απέβλεπε στο καλό των λαών;

Τι θέλουμε από την Κούβα; Να επιζητά τον αποκλεισμό και την απομόνωσή της που έχει τσακίσει οικονομικά τον λαό της, όταν της δίνεται η δυνατότητα για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, και μάλιστα όπως διατυπώνει ο Ραούλ, η Κούβα θέτει συγκεκριμένους όρους:

«Δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ενώ διατηρείται το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας» και ότι «θα είναι απαραίτητο να επιστραφεί η παράνομα κατειλημμένη περιοχή της Ναυτικής Βάσης στο Γκουαντανάμο, να σταματήσουν τα παράνομα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα που φτάνουν στην Κούβα, οι εκπομπές που αποσκοπούν στην εσωτερική υπονόμευση και αποσταθεροποίηση και να αποζημιωθεί ο κουβανικός λαός για τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες που προκάλεσε η πολιτική των ΗΠΑ».

Που είναι η παραχώρηση της Κούβας; Και γιατί είναι «παράξενο» οι Κουβανοί να θέλουν να συνυπάρχουν πολιτισμένα με τους λαούς όλων των κρατών γύρω τους; Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι αν οι ΗΠΑ είχαν έστω την αίσθηση ότι οι κουβανοί «κουράστηκαν» δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμα και σήμερα τις «συνθήκες» (βλ. προβοκάτσια) για θερμό επεισόδιο και επέμβαση στο νησί; Τι άλλο τους κρατά (βλ. τις επεμβάσεις τους ανά τον κόσμο) από τη βεβαιότητα ότι θα σπάσουν τα μούτρα τους;