Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015

Στάθης Σ.: Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο (κοινώς: τον ήπιαμε...)

Σημείο καμπής


Με την άκρη του ματιού. Κι εν αναμονή εξελίξεων. Η κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε φθάσει ως εδώ. Διαπραγματεύθηκε σαν να είχε άγνοια κινδύνου και με πατέντες ερασιτεχνών εντός ενός στενού αρχηγικού κύκλου. Ο ορισμός του μεζέ των θηρίων. Ταυτοχρόνως, ως τώρα και πλην ολίγων εξαιρέσεων η κυβέρνηση κυβέρνησε υποτυπωδώς. Και βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Οι Έλληνες. Η χώρα. Παρά ταύτα
και παρά τη θηριώδη προπαγάνδα εναντίον του, ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και έδωσε όπλο το 62%  στην κυβέρνηση. Τη φιλολαϊκή κυβέρνηση. Η οποία όμως δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, διότι είχε ήδη φθάσει στο απροχώρητο. Δεν είχε
πιά παρά μόνον ένα δρόμο, τον δρόμο που είχαν ακολουθήσει και οι άλλοι, ο δικομματικός μονοκομματισμός. Και ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, απλώς χρησιμοποιώντας μια άλλη ρητορική. Που όμως κι αυτή με τη ρητορική των προγενέστερων άρχισε να μοιάζει. Το «όχι» έπρεπε να γίνει «ναι». Κι έγινε. Και στις διαπραγματεύσεις και στη Βουλή. ‘Ένα «ναι» που πίσω του στοιχήθηκαν όλες οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και τον λαό στη δυστυχία.
Μπορούσε να γίνει αλλιώς; Όχι! Κι αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης. Έφερε την Αριστερά σε αντίθεση με τον εαυτόν της. Μοιραίο κατόρθωμα-διότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε τροχιά καμπής. Τι θα βγει απ΄αυτό; άγνωστον ακόμα (μόνο σενάρια κι εικασίες τρέχουν). Η πραγματικότητα όμως έχει διαμορφωθεί.  Η χώρα παραμένει σταθερά σε καθεστώς υποτέλειας (που μάλιστα βαθαίνει) και η κυβέρνηση
φαίνεται ότι θα αποσπάσει μια συμφωνία πολύ σκληρή για τον λαό με μια-δύο πλευρές που θα χρυσώνουν το χάπι (εν πρώτοις με τη «γενναιόδωρη» πλέον αποκατάσταση εκ μέρους  των δυναστών του τραπεζικού τομέα). Στην κοινωνία τα ερχόμενα θα λειτουργήσουν κατά το σύνδρομο του σπιτιού του Χότζα. Με τα σπίτια μας τίγκα στις ύαινες και τους κροκόδειλους, αν μας απαλλάξουν απ΄τη γάτα, θα αισθανθούμε μια κάποια ανακούφιση. Διότι ο λαός
είδε τον χάρο (μιας ανοργάνωτης εξόδου απ΄το ευρώ) με τα μάτια του. Η παραμονή λοιπόν σε ένα νόμισμα φυλακή, σε μια χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη και σε μια Ένωση Θηρίων συνοδεύεται από στεναγμούς ανακούφισης της μεγάλης πλειοψηφίας, και πάντως όλων εκείνων που δεν ήταν προετοιμασμένοι για κινδυνώδεις περιπέτειες σε «αχαρτογράφητα νερά».
Χθες στη Βουλή η εως τώρα επιτυχημένη διαχείριση των εσωτερικών αντιθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και η απολύτως αποτυχημένη διαχείριση του ρόλου της Αριστεράς ως κυβέρνηση έφθασαν στο όριό τους. Και ο κόμπος έσπασε το χτένι: προ του Γορδίου Δεσμού (ο οποίος θα παραμείνει άλυτος για πολλά χρόνια πλέον) οι αστικές δυνάμεις «πήγαν» με την Αριστερά (για να τη φάνε στη συνέχεια) και η Αριστερά, πλην ολίγων, πήγε μαζί τους. Όπως πήγε και τη χώρα εκεί που ως τώρα την πήγαιναν, περιορίζοντας τη διαφορετικότητά της  σε υποσχέσεις για το μέλλον.
Με έναν λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε ακόμα και από τα αστικοδημοκρατικά του καθήκοντα και υποτάχθηκε όχι τοις κείνων ρήμασι, αλλά στις υπαγορεύσεις των δικτατόρων της οικονομικής φρίκης και του πολιτικού εκφασισμού που τη συνοδεύει. Η απώλεια της δεδηλωμένης (η οποία μάλλον θα διευρυνθεί όταν έλθει η συμφωνία προς ψήφισιν στη Βουλή) υποχρεώνει
τον κ. Τσίπρα (εκτός απ΄τον ανασχηματισμό που θα πρέπει να κάνει αμέσως) σε δύο λύσεις: ή στην ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο πλαίσιο του υπάρχοντος κοινοβουλίου-πράγμα που θα ήταν ένα «υψηλό πραξικόπημα»-ή στην προσφυγή σε εκλογές.
Ό,τι απ΄τα δύο κι αν κάνει, το κόμμα του το έχει διαλύσει. Αν ο ίδιος μετακινηθεί προς την κεντροαριστερά, όπως με τόση επιμονή τον καλεί να κάνει το σύστημα που θα πολεμούσε, στις επόμενες εκλογές θα έχει βγάλει ο ίδιος την Αριστερά απ΄το προσκήνιο, επιτυγχάνοντας άθλο που ουδείς άλλος ηγέτης της έως τώρα έχει επιτύχει.
Όμως, ας μείνουμε στα τρέχοντα, άλλωστε εις ό,τι με αφορά για την ερμηνεία της βοής των επερχομένων ελάχιστη ικανότητα έχω, σθένος δε τρωθέν και βαρύθυμο.
Άλλωστε χόρτασα, κορέσθηκα απ΄το γελοίον του πράγματος. Είδα τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη να φεύγει στην Αίγινα σαν τον τελευταίο νάρκισσο και τον πρώτο ρίψασπιν. Είδα την Αριστερά να αποκτά τον δικό της Τζαμτζή στο πρόσωπο του κ. Μιχελογιαννάκη, είδα και τον «γουναρά» να ΄χει ράμματα για τη γούνα του ο ίδιος. Όμως
αυτά ήταν της πλάκας. Τα σοβαρά είναι μ΄ανθρώπους σαν και μένα. Σε ποια διαδήλωση είχα δει εγώ τον κ. Σαγιά και σε ποιόν αγώνα; Ως φαίνεται, όποιος κάνει τα στραβά μάτια για κάποια πράγματα, ένεκεν υπέρτερων λόγων, στο τέλος στραβώνεται. Ή του ανοίγουν τα μάτια, χωρίς δόξα και με ακόμα λιγότερες ελπίδες.
Σε όσους από σας συνταξιδεύουμε χρόνια μαζί, αλλά και σε πολλούς νεότερους που ανταμωθήκαμε καθ΄οδόν, πάντοτε έλεγα να αμφιβάλλετε για όσα γράφω, όχι επειδή έχω περισσότερες από μία γλώσσες, ούτε επειδή σας γέλασα ποτέ, αλλά διότι έτσι έχουν τα πράγματα. Πάντα προσπαθούσα να σας λέω την αλήθεια δια της αποδείξεώς της, όπως και τη γνώμη μου χωρίς περιστροφές.

Κι έτσι θα συνεχίσω: αμφιβάλλοντας, επαληθεύοντας, ψάχνοντας…
               Ες αύριον πάλι…

Στάθης Σ.

7 σχόλια:

Antonxxx είπε...

Μια απ τις σουπιες της πλουτοκρατιας
ενταγμενος στο μηχανισμο εξαπατησης και ταξικου αφοπλισμου των λαικων στρωμματων.

Στη χωματερη της ιστοριας τωρα που διαταγη εξετελεσθη.

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

Κι εμείς μπουχτήσαμε απ' τις γελοιότητες, τις προβοκάτσιες και τον αντικομμουνισμού αυτού τού ...κυρίου που τώρα τρέχει να προλάβει να βγάλει την ουρά του απ' έξω. Αμ δε, όμως! Η κοροϊδία τού ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος τού λαού έβρισκε έδαφος να προχωρά και χάρη στη βρώμικη πένα τού ...κυρίου Στάθη και των όποιων Στάθηδων και άλλων εμετικών τύπων προς εξασφάλιση της καλοπέρασής τους με κορύφωση της αδιαφορίας τους για τα δεινά τού λαού. Ουστ! λοιπόν και σε δαύτους. Ουστ!

Ανώνυμος είπε...

Και κλάαααμα ο Στάθης, μη μείνει έξω από το trend που θέλει όλους τους δημοσιογράφους-μαριονέτες να χύνουν δάκρυ κορόμηλο για τις ανάγκες του φακού (ή της προπαγάνδας του αφεντικού). Αλλά δεν τον ξεπλένουν τα κροκοδείλια, το Στάθη μας και δε θα ξεχαστούν ούτε οι υπηρεσίες που πρόσφερε στους πολιτικούς απατεώνες ούτε ο χυδαίος αντικομμουνισμός του.

gdmn1973

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο αντικομμουνισμός γενικά! Αντι-ΚΚΕ ειδικά και λυσσασμένα!
Ελπίδα

Ανώνυμος είπε...

Φέρτε τις καμερες μετανιώνω... Μπουρδες κύριε Στάθη. Ο Βασιλιάς σας ήταν πάντα γυμνός κι εσείς το ξέρατε. Τώρα σαν τα ποντίκια κοιτάτε να εγκαταλείψετε το πλοίο του σύριζα που βουλιάζει για να επιβιβαστείτε στο πλοίο του σύριζα που ανελκύεται απ' τα ίδια σκοτεινά αστικά επιτελεία ναυπηγείων. Τι εννοώ; Το ρίχνετε το λογάκι σας. Για το υποσυνείδητο των αφελών. Ω, και δυστυχώς έχει πάρα πολλούς αυτή η χώρα. Ποιο είναι το λογάκι σας; "οι αστικές δυνάμεις «πήγαν» με την Αριστερά (για να τη φάνε στη συνέχεια) και η Αριστερά, πλην ολίγων, πήγε μαζί τους." Πλην ολίγων κύριε Στάθη; Ποιοι είναι αυτοί οι ολίγοι; Οι αντάρτες του σύριζα; Καλόοοοο!!!!Εις το επανιδείν λοιπόν κύριε Στάθη. Εσένα δε θα σε χάσουμε. Θα φροντίσουν τα αφεντικά σου γι' αυτό. Χάνεται ένας αντικομμουνιστής σαν και σένα; Είσαι κεφάλαιο για τους πλούσιους.

Σοφία

faros είπε...

Αρκετοί πλέον, σκούζουν ωσάν απατημένα κοριτσόπουλα !

Αρκετοί μέχρι χθες που στρίγγλιζαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, κατάλαβαν τις αυταπάτες τους (τουλάχιστον) και ψάχνουν εναγωνίως ... σωσίβιο να σωθούν οι ίδιοι - σκασίλα τους για το λαό !

Γίνονται έτσι, ακόμα πιο γελοίοι ...

Unknown είπε...

Παρ' όλα τα παραπάνω, με τα οποία συμφωνώ, ας κρατήσουμε την πλήρη αποδόμηση της λογικής ΣΥΡΙΖΑ από ένα από τα γκεσέμια του. Στο πόστο μας εμείς και θα έχουμε συνέχεια...