Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Τρεις χρήσιμες εκδόσεις από την “e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος”: «Διεθνής Συνάντηση για την ΕΟΚ – 7/1983» (Τότε που το ΚΚΕ αποκάλυπτε και προειδοποιούσε...)


Από τις 18 ως τις 20 Ιούλη του 1983 έγινε στην Αθήνα η «Διεθνής Συνάντηση για την ΕΟΚ» (σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση). Η συνάντηση έγινε στην Αίθουσα Συνεδρίων, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, με πρωτοβουλία της εργατοϋπαλληλικής συνδικαλιστικής παράταξης ΕΣΑΚ-Σ, της ΔΗΚΕΒΕ, μαζικού φορέα των επαγγελματοβιοτεχνών και της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ, μαζικού φορέα των επιστημόνων, σε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι ευρωβουλευτές: Άλφρεντ Λόμας του Εργατικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας και Γιενς Πήτερ Μπόντε του Λαϊκού Κινήματος Δανίας ενάντια στην ΕΟΚ.

Την πρώτη μέρα (βιβλίο 1) συζητήθηκε το θέμα «Πολιτικο-στρατιωτικές και θεσμικές μεταμορφώσεις στην Κοινή Αγορά».Την δεύτερη μέρα (βιβλίο 2) συζητήθηκε το θέμα «Κοινή Αγορά και Αγροτιά».Την τρίτη μέρα (βιβλίο 3) συζητήθηκε το θέμα «Εθνικές εμπειρίες και προοπτικές αποδέσμευσης από την Κοινή Αγορά». Όπως τόνισε στο κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΣΑΚ-Σ Κώστας Μαραγκουδάκης:

«[…]Φτάνοντας στο τέλος της τριήμερης διεθνούς συνάντησης για τις «εμπειρίες της ΕΟΚ και την προοπτική αποδέσμευσης», είναι φυσικό, ν’ αναζητήσουμε τα κύρια συμπεράσματα αυτής της συνάντησης.

Θ' αρχίσουμε με μια διαπίστωση: Όχι από φιλοφροσύνη, αλλά για λόγους ουσιαστικούς, πρέπει να εξάρουμε τη σημασία της παρουσίας και της συμβολής στους στόχους αυτούς της συνάντησης των συναγωνιστών μας στην πάλη για την αποδέσμευση, ευρωβουλευτών Αλφρεντ Λόμας του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος και Γιενς Πέτερ Μπόντε του Δανικού Λαϊκού Κινήματος ενάντια στην ΕΟΚ.

Ουσιαστική συμβολή στο τριήμερο αυτό για την αποδέσμευση πρόσφεραν οι θεμελιωμένες εισηγήσεις των τριών ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Στην επιτυχία του τριήμερου συμβάλανε επίσης όλες οι άλλες εισηγήσεις της δεύτερης μέρας.

Η πλατιά παρουσία συναγωνιστών και φίλων και στις τρεις μέρες της συνάντησης, η ενεργητική συμμετοχή τους μ' ερωτήσεις και παρεμβάσεις στις εργασίες του τριήμερου, η μέχρι τέλους των συζητήσεων επίμονη παραμονή τους στην αίθουσα αυτή, πλούτισε παραπέρα αυτή τη διαφωτιστική πρωτοβουλία.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται περισσότερο αναγκαίες και απ' το γεγονός ότι η συσκότιση, η διαστρέβλωση και το ψέμα για κάποια δήθεν οφέλη που αποκομίζει η χώρα μας απ' την ένταξη, παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Η ΕΡΤ 1 και 2 και γενικά τα μέσα ενημέρωσης για τα οποία δαπανήθηκαν τεράστια ποσά προς υλοποίηση του «είσαι στην ΕΟΚ μάθε για την ΕΟΚ» παρ' ότι κλήθηκαν σ' αυτήν τη διαφωτιστική συνάντηση, έλαμψαν με την απουσία τους. Μην κάνετε λάθος. Εδώ ήρθε σήμερα η δυτικο-γερμανική τηλεόραση, όχι η ΕΡΤ.

Μπορούμε λοιπόν να καταλήξουμε στο κύριο συμπέρασμά μας: Οι συνέπειες της ένταξης είναι σ’ όλους τους τομείς Ειρήνη - Δημοκρατία - Εθν. Ανεξαρτησία - Εθνική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδος αρνητικές. Είναι πρωταρχική εθνική ανάγκη η αποδέσμευση, η ελεύθερη οικονομική ανάπτυξη με βάση το εθνικό, το λαϊκό συμφέρον. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική έξω απ' την ΕΟΚ στηριγμένη στα συμφέροντα και στη δύναμη των πιο πλατιών λαϊκών δυνάμεων, πρώτ' απ’ όλα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, των επιστημόνων.

Αυτόν το δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να βαδίσουμε. Στον αγώνα μας έχουμε πλήρη αισιοδοξία. […]».

Τα υλικά της τριήμερης συνάντησης εκδόθηκαν σε τρία λιγοσέλιδα εύχρηστα βιβλία (ένα για κάθε μέρα), τα οποία ανασύραμε από το αρχείο μας και προσφέρουμε σε ηλεκτρονική μορφή στο αναγνωστικό κοινό της e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος”. Ο καθένας μπορεί να τα διαβάσει ή να τα «κατεβάσει» στον υπολογιστή του σε λίγα μόλις λεπτά, με ένα «κλικ».

Καλή ανάγνωση!

1 σχόλιο:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Ανεκτιμητη αξια η "βιβλιοθηκη" σου !!! Απιθανη δουλεια ,Σ ευχαριστουμε