Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η Θεσσαλονίκη ορμητήριο των Ιμπεριαλιστών – Καμιά συμμετοχή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς (του Ν. Μόττα)

Το τριήμερο 16-19 Φλεβάρη έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη συνέδριο του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Η είδηση πέρασε στα “ψιλά” των αστικών ΜΜΕ καθώς τις ίδιες μέρες στις Βρυξέλλες παζαρεύονταν οι νέοι όροι σφαγής του ελληνικού λαού απ' τη νεοεκλείσα συγκυβέρνηση. Μοναδικές εξαιρέσεις η αρθρογραφία του “Ριζοσπάστη” και του 902.gr όπου αποκαλύπτονταν σημαντικές πτυχές των στόχων του συνεδρίου της λυκοσυμμαχίας. Ενός συνεδρίου που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την Συγχρονισμένη Εκπαίδευση (Training Synchronisation) και την ανάπτυξη προγράμματος “Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης του ΝΑΤΟ” (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Οικοδεσπότης του συνεδρίου το αναβαθμισμένο Γ' Σώμα Στρατού που φέρει πλέον την επωνυμία NRDC-GR («NATO Rapid Deployable Corps»).

Η σταδιακή αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως ορμητήριο της ΝΑΤΟϊκής μηχανής εντάσσεται ασφαλώς τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας στην περιοχή. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, προς εξυπηρέτηση των επιδιώξεων της εγχώριας αστικής τάξης, η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτίθεται να συμμετάσχει.

Να θυμηθούμε τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα ο οποίος τον περασμένο Μάη δήλωνε αυτολεξεί: «το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι η χώρα πράγματι είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται» (ΑΝΤ1, 14/5/2014) . Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας είναι αυτός που δήλωνε σε προεκλογική διαδικτυακή του συνέντευξη πως «η χώρα δεσμεύεται από συμφωνίες» και πως «θα συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ με ενεργητικό ρόλο» (ΑΥΓΗ, 14/1/2015).

Να θυμηθούμε, πιο πρόσφατα, τα λόγια του νέου Υπουργού Άμυνας Π.Καμμένου ο οποίος αποσαφήνιζε πως «τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ θα τις υπηρετήσουμε με το παραπάνω, καθώς η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ» (Βουλή, 9.2.2015).

Η βορειοατλαντική συμμαχία, λοιπόν, στην οποία δίνει όρκους πίστης η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εκείνη η λυκοσυμμαχία που κατά τα τελευταία 20 χρόνια ευθύνεται, μεταξύ άλλων:

-     Για 2.500 νεκρούς και 12.500 τραυματίες της αιματοβαμμένης ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία πριν από 16 χρόνια. Να θυμήσουμε πως – και τότε – η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποτέλεσαν ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών φονιάδων με ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη.
-     Για τις απώλειες τουλάχιστον 500 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κόσοβο και τους 13.000 αγνοούμενους σέρβους πολίτες.
-     Για 14.000 και πλέον νεκρούς στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν (2001 μέχρι σήμερα).
-     Για περισσότερους από 1000 νεκρούς κατά την ιμπεριαλιστική εισβολή στη Λιβύη.

Η ΝΑΤΟϊκή λυκοσυμμαχία, στην οποία η Ελλάδα όπως δήλωσε ο κ.Τσίπρας προτίθεται να συμμετάσχει «με ενεργητικό ρόλο», αποτελεί την προμετωπίδα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με παλιά και νέα προσχήματα, όπως η «τρομοκρατία», τα «μεταναστευτικά ρεύματα», η ρωσική «επιθετικότητα στην Ουκρανία», η «ενεργειακή ασφάλεια», οι «διαδικτυακές κυβερνοεπιθέσεις» κλπ. Οι εξελίξεις σε Συρία και Ουκρανία, οι μόνιμες απειλές απέναντι στο Ιράν, επιβεβαιώνουν πως τα σύννεφα του πολέμου όχι μόνο δεν διαλύονται αλλά, αντιθέτως, μαζεύονται επικίνδυνα πάνω απ' τους λαούς.

Η επιδίωξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάλει την Ελλάδα βαθύτερα στον πυρήνα των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ακολουθώντας την πεπατημένη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αποτελεί κίνδυνο και πρόκληση για το λαό. Όπως κίνδυνο και πρόκληση αποτελεί και για τους στρατευμένους νέους της Ελλάδας οι οποίοι κανένα κοινό δεν έχουν με τους υποτιθέμενους «συμμάχους» της χώρας μας και τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Οι έλληνες φαντάροι που υπηρετούν την θητεία τους δεν έχουν κανένα απολύτως συμφέρον από τις αιματοβαμμένες επεμβάσεις των ευρωατλαντικών φονιάδων - επεμβάσεις που γίνονται για τη διασφάλιση και το μοίρασμα των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

ΌΧΙ,λοιπόν, στο ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς τους. Όχι στις επιδιώξεις της νέας συγκυβέρνησης για βαθύτερη συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μοναδικός δρόμος η πάλη για το κλείσιμο των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων και βάσεων στη χώρα μας και την οριστική αποδέσμευση της Ελλάδας απ' τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Νικόλαος Μόττας,

Θεσσαλονίκη, 23/2/2015.

Υποψ. Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας,
Οπλίτης, 2014 Ε' ΕΣΣΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: