"Θα αντέχατε να περπατήσετε στην κόψη ενός βράχου, σχεδόν ανάμεσα στα σύννεφα, πάνω σ’ ένα γυάλινο μονοπάτι σε υψόμετρο 1400 μέτρων;" Διάφανο γυαλί και ανοξείδωτο ατσάλι, στηριγμένα σε οπλισμένο σκυρόδεμα, συνθέτουν έναν ακόμα προορισμό της βιομηχανίας του τουρισμού, στην ραγδαία «αναπτυσσόμενη οικονομία» της Κίνας.
"Στα ψηλά και απόκρημνα βράχια των βουνών Τιανμέν και Σίφου της επαρχίας Ζιανξί, φτάνουν επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου, για να ζήσουν μια μοναδική, εντυπωσιακή εμπειρία που κόβει την ανάσα." Με λόγια σαν κι αυτά, μας καλούν οι τουριστικοί πράκτορες, να γευτούμε μια "συναρπαστική" εμπειρία στη ζωή μας.
Όμως, όπως γίνεται πάντα, πίσω από όλα τα μεγάλα έργα που αποτελούν την απαστράπτουσα βιτρίνα των χωρών που βρίσκονται, κάποιοι εργάτες δούλεψαν σκληρά για να τα κατασκευάσουν, κάτω από συνθήκες δύσκολες και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ επικίνδυνες ως απάνθρωπες. Οι Κινέζοι συνάδελφοι έζησαν πριν από μας την "συναρπαστική εμπειρία".
Ας περπατήσουμε πρώτα στο εντυπωσιακό μονοπάτι που εναλλάσσεται από τσιμεντένιο σε γυάλινο:
Εντυπωσιακό και -για κάποιους- τρομαχτικό!
Περπατώντας... στον ουρανό.
Ανάμεσα στα σύννεφα...
Μοντέρνα υλικά.
Μέσα στη φύση.
Έναντι... αντιτίμου.
Την ανάπτυξη...
Ας παρακολουθήσουμε τώρα πως κατασκευάστηκε αυτό το εντυπωσιακό έργο και κάτω από ποιες συνθήκες δούλεψαν οι οικοδόμοι εργάτες:
Αυτή είναι η σκαλωσιά που θα περπατήσουν οι οικοδόμοι για να κατασκευάσουν τον ξυλότυπο (καλούπια) μέσα στον οποίο θα πέσει το μπετόν.
Ο Κινέζος συνάδελφος ακροβατεί στο κενό, μεταφέροντας κομμάτια σύρμα, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας!
Κατασκευή της σκαλωσιάς
Προσέξτε που πατάει. Είναι δεμένος με ένα σκοινί.
"Ψηλά (κυριολεκτικά!) στις σκαλωσιές..."
Οι τρύπες στον συμπαγή βράχο είναι έτοιμες.
Ο μάστορας επιθεωρεί τους μανδύες οπλισμού από σίδερο, που τοποθετήθηκαν στις τρύπες, πατώντας πάνω σε επικίνδυνη σκαλωσιά, φτιαγμένη από κακής ποιότητας ξύλα. Οι συνθήκες αυτές μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν πρωτόγονες!
Ο Κινέζος εργάτης μεταφέρει τις τάβλες που θα χρησιμοποιηθούν στο καλούπωμα του τσιμεντένιου μονοπατιού. Προσέξτε πάνω σε τι σκαλωσιά μετακινείται, χωρίς απολύτως κανένα μέτρο ασφάλειας της ζωής του!
Καλούπωμα.
Εδώ μεταφέρονται οι μπετόβεργες που θα τοποθετηθούν μέσα στο καλούπι για να οπλίσουν το μπετό. "Φυσικά" χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της ζωής του εργάτη...
Ο σιδεράς δένει με σύρμα τα σίδερα μέσα στο καλούπι.
Γεια σου ρε συνάδελφε, είσαι λεβεντιά!
Το μπετόν έχει "πέσει", οι εργάτες το στρώνουν.
Στρώσιμο του μπετόν.
Ξεκαλούπωμα του μονοπατιού. Ο εργάτης από κάτω, ακροβατεί μεταφέροντας σιδεροσωλήνα.
Κάπως έτσι, κατασκευάζονται όλα τα θαύματα του κόσμου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Οι κυβερνήσεις των κρατών περηφανεύονται για το «ψηλότερο» κτίριο, την πιο «μακριά» γέφυρα, τη πιο εντυπωσιακή θέα κλπ. Οι εργάτες που τα κατασκευάζουν, δουλεύουν πάντα κάτω από δύσκολες, σκληρές, επικίνδυνες κι απάνθρωπες, πολλές φορές, συνθήκες. Ριψοκινδυνεύοντας και θυσιάζοντας συχνά τη ζωή τους στο βωμό της «εξέλιξης» και της «προόδου» της ανθρωπότητας. Αποτελώντας απλά, έναν «δείκτη», ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο.
(Η ανάρτηση αυτή είχε ανέβει στον Οικοδόμο πριν από μερικούς μήνες. Για κάποιον λόγο που ποτέ δεν μάθαμε "χάθηκε" από το ιστολόγιο μαζί με κάποιες άλλες αναρτήσεις, οικοδομικού-κατασκευαστικού περιεχομένου. Σήμερα επιστρέφει πάλι στην θέση της. Οικ.)
1 σχόλιο:
τρομερό...πραγματικά!
Δημοσίευση σχολίου