Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΡΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ για/με το ΚΚΕ!


Αύριο το απόγευμα γίνεται η μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώσει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, για τα 94 χρόνια δράσης  του κόμματος της εργατικής τάξης. Αύριο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τραγουδάμε με το ΚΚΕ - για το ΚΚΕ!

Στις 6 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ειδικά προετοιμασμένο για το σημαντικό αυτό γεγονός. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, o Χούλιο Ντίαζ, Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕ και από το ΚΚ Τουρκίας ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια των Θεοδωράκη, Λεοντή, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, αντάρτικα τραγούδια, τραγούδια γραμμένα την ώρα της μάχης, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων. Πρόκειται για μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα μουσική παραγωγή, που επιμελούνται μουσικά οι Τάσος Καρακατσάνης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση.

Συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Γεωργακάκης, Γιάννης Θωμόπουλος, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Ευγενία Παναγιωτακοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Θανάσης Χουλιάρας, Τρίφωνο: Ερωφίλη, Γιώργος Περαντάκος, Χορωδία: Εμπρός. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Κώστας Σταματόπουλος.


ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ – Τραγουδιστής: «Γιορτάζουμε τα 94 χρόνια παρουσίας και δράσης του ΚΚΕ στην Ελλάδα και τους αγώνες που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε όλοι εδώ για να συνεχίσουμε, μαζί, να αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο, για τη ζωή μας, τις συνθήκες επιβίωσής μας, διεκδικώντας ένα αξιοπρεπές μέλλον για μας και τα παιδιά μας».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ – Συνθέτης: «Ενα κόμμα που προδόθηκε, πολεμήθηκε , συκοφαντήθηκε, χτυπήθηκε ανελέητα και ασταμάτητα από την ίδρυσή του και σε όλη την πορεία του μέχρι σήμερα, με τα μέλη του να σφυρηλατούνται διαρκώς σε αγώνες, πολέμους, εξορίες, εκτελέσεις, βασανισμούς και ανελέητο κυνηγητό, άντεξε, αντρώθηκε και βαδίζει με αποφασιστικό τρόπο προς τον πρώτο του αιώνα ύπαρξης και συνεχούς δράσης. Ενα τέτοιο κόμμα δεν παίζει με όρους ευκαιριακούς και δε χαμπαριάζει από δοσιλόγους, ξενόδουλους κόλακες και αυλικούς του συστήματος και τα ταξικά τους αφεντικά. Είναι παρόν κοντά έναν αιώνα και θα είναι παρόν και στα επόμενα εκατό και στα διακόσια και στα χίλια χρόνια αν χρειαστεί, προκειμένου να υπερασπίσει το δίκιο των λαϊκών τάξεων, στο δρόμο προς την αναπόφευκτη τελική νίκη, κόντρα στους δυνάστες του. Απέναντι στη μακρά του δράση ήταν ελάχιστη η υποχρέωσή μου να συνδράμω με τον καλύτερο τρόπο που γνωρίζω -τη μουσική- στο φετινό εορτασμό εκείνου του Νοέμβρη του 1918, τότε που η ανάγκη και η αποφασιστικότητα έδωσαν την πρώτη πνοή στο μετέπειτα ΚΚΕ. Ετσι στις 25 Νοέμβρη θα σμίξουμε στο ΣΕΦ, μια ομάδα καλών μουσικών και τραγουδιστών, σ' ένα σώμα με τον κόσμο που θα έρθει να μας ακούσει και να συμμετέχει με την παρουσία του, τη φωνή του και την ίδια αποφασιστικότητα, όπως πριν σχεδόν έναν αιώνα, σε μια παράσταση με δρώμενα και μουσική, βγαλμένα μέσα από τους ίδιους αυτούς αγώνες, που ρίζωσαν γερά στις συνειδήσεις το σφυροδρέπανο ως ασπίδα του λαού».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ – Τραγουδιστής: «Δυστυχώς οι προβλέψεις του Κόμματος, όλα αυτά τα χρόνια, επαληθεύονται. Είναι καιρός, πλέον, ο λαός να αναλάβει τις ευθύνες του και να κατανοήσει ποιοι είναι αυτοί που επί τόσα χρόνια εμπορεύονται τις ελπίδες του για ζωή».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ – Σκηνοθέτης: «Αν ένα κόμμα το μπόι του το μέτρα από το πόσο έχει βαρύνει η δραστηριότητά του στον καθορισμό της ιστορίας μιας χώρας, η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έχει χαραχτεί από τη δράση του ΚΚΕ. Το φθινόπωρο πριν ενενήντα τέσσερα ακριβώς χρόνια ιδρύθηκε ως τέκνο της ιστορικής και κοινωνικής ανάγκης το ΚΚΕ. Μαζί του έφερε νέες ιδέες, αξίες και ιδανικά που βοήθησαν το λαό να δει με άλλο μάτι τον αγώνα και την προοπτική του. Δεν υπάρχει κανένα έπος και αγώνας του λάου που να μη στάθηκε στο πλευρό του, που να μην στήριξε ακόμα και το με αίμα μελών και στελεχών του, τα πρωτοπόρα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του λάου. Ετσι το Κομουνιστικό Κόμμα χάραξε και τη διαμόρφωση των αισθητικών και πολιτιστικών αντιλήψεων του λαού, κάθε προοδευτική και λαϊκή δημιουργία, γέννησε ή πρόβαλε καλλιτέχνες που με έργα υψηλής αισθητικής παίρνουν θέση στο πλάι της ιστορικής αναγκαιότητας. Κοιτώντας τα πράγματα προς τα πίσω αλλά και σήμερα, που ζούμε ημέρες άγριας επίθεσης στο λαό, αυτή η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση έχει επικαιρότητα, οι καλλιτέχνες που δουλεύουμε για την εκδήλωση στο πολιτιστικό της μέρος θα επιχειρήσουμε ένα ταξίδι στο χρόνο με στίχους, μουσικές και τραγούδια που συνδέθηκαν με την ιστορία και τη δράση του λαϊκού κινήματος όχι μόνο ως μνήμη αλλά για να εμπνεύσουμε και το αύριο». 24ΩΩΩΩ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ – Τραγουδιστής: «Σβήνοντας ένα ακόμα κερί γενεθλίων το ΚΚΕ έχει ανάψει ήδη μια μεγάλη πυρκαγιά. Την πυρκαγιά του αγώνα για την εξουσία του λαού. Αυτή την πυρκαγιά ακολουθούμε με πίστη. Την πυρκαγιά που δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό, την πυρκαγιά που θα κάψει τη μεγάλη νύχτα και θα ανοίξει το δρόμο για τα αστέρια, το δρόμο για τη δική μας έφοδο στον ουρανό. Είναι μεγάλη τύχη για την Ελλάδα που το δικό μας κόμμα δε χάθηκε στο δρόμο όπως τόσα άλλα. Ευτυχώς το ΚΚΕ δεν ήταν ένα ακόμα κόμμα με «φυσιολογικές» αντοχές. Αντεξε στις εξορίες του Μεταξά, στην εποχή με τις 2 ΚΕ και τους 2 «Ριζοσπάστες» σε συνθήκες άγριας παρανομίας και χαφιεδισμού, στον πόλεμο χτίζοντας το ΕΑΜ, στον τρομερό ματωμένο Δεκέμβρη του '44, στα χρόνια του ηρωικού ΔΣΕ, στα πέτρινα χρόνια, στη χούντα και το '68, στη θύελλα της αντεπανάστασης του '89-'91. Κι έμεινε εκεί, όρθιο, στήριγμα κι ασπίδα, στρώμα και προσκεφάλι του λαού. Εμεινε εκεί για τα χρόνια που έρχονται με γρήγορο βήμα. Για τις μέρες που οι πολιορκημένοι θα ετοιμαστούν ξανά για τη μεγάλη έξοδο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΑΝΤΑΚΟΣ – Τραγουδιστής: «Με μεγάλη χαρά και τιμή συμμετέχω κι εγώ στην εκδήλωση στο ΣΕΦ για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ. Μια επέτειος με ιδιαίτερη πολιτική σημασία στις μέρες που βιώνουμε και σε συνθήκες μιας ανελέητης κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Το ΚΚΕ με τους αγώνες του και την έντιμη στάση του όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί σήμερα ελπίδα για το λαό και μια ρεαλιστική πολιτική διεξόδου από τη ζοφερή πραγματικότητα». 24ΩΩΩΩΩ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ – Τραγουδιστής: «Προτεραιότητα για τον εορτασμό των 94 χρόνων του ΚΚΕ είναι η συνέχιση της πάλης για τα δίκια των εργαζόμενων, του λαού. Ο πολιτισμός έχει το δικό του ρόλο σε αυτή την πάλη, που μπορεί να εμπνεύσει και να εμπνευστεί από αυτή. Παραμένει σύμβολο με όλες τις επιρροές που μπορεί να έχει στα χαρακτηριστικά του λαού μας, συμβάλλοντας στον αγώνα του για να ξεφύγει από το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με τον άνθρωπο ως αφετηρία και προορισμό».


ΣΥΛΒΙΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ- Τραγουδίστρια: «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή! Συνεχίζουμε μαχητικά, αποφασιστικά, με ταξική αδιαλλαξία!».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ – Τραγουδιστής: «Εύχομαι το ΚΚΕ να καταφέρει μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και την καθοδήγηση του εργατικού κινήματος να συσπειρώσει και να βοηθήσει το κίνημα ώστε να σταματήσει η κατηφόρα. Η υποβάθμιση και η υποτίμηση της εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και έτσι μέσα από αυτή την ανατροπή να αρχίσει να χτίζεται ένα καινούριο αύριο που θα συμπεριλαμβάνει και τα όνειρά μας. Το να παραβρεθώ στη γιορτή αυτή είναι τιμή μου».

 

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ – Τραγουδοποιός: «Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό ανάχωμα στον εργασιακό Μεσαίωνα που έχουμε μπει. Υπ' αυτή την έννοια, το ότι το ΚΚΕ γίνεται 94 χρόνων συμβολίζει τη σοφία. Και σε ό,τι αφορά στην ευχή μου να τα χιλιάσει, τα 94 χρόνια είναι μια καλή αρχή».


ΕΡΩΦΙΛΗ – Τραγουδίστρια: «Τη στιγμή που τα πάντα καταρρέουν, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά παντού, το ΚΚΕ συμπληρώνει μια πορεία ζωής και δράσης 94 χρόνων. Μια πορεία γεμάτη αγώνες, θυσίες και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ανθρώπινη και δίκαιη ζωή. Τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτήν την πορεία. Και ας ευχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότεροι να συμπορευόμαστε και να παλεύουμε γι' αυτό το αύριο. Διδασκόμαστε απ' αυτή τη μεγάλη ιστορική διαδρομή».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ - Από τη Χορωδία «Εμπρός»: «Στα 94 χρόνια από τη ίδρυσή του το ΚΚΕ έχει συμβάλει τα μέγιστα, στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, στον αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, στη συνεχή πάλη για μια καλύτερη κοινωνία, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό. Ολα αυτά τα χρόνια πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε, βγήκε στην παρανομία και ο λαός πλήρωσε την πίστη του σ' αυτό με εξορίες, βασανιστήρια, εκτελέσεις και συνεχές και ανελέητο κυνηγητό. Ομως, παρ' όλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει πιο δυνατό, συνεπές στη μαρξιστική λενινιστική γραμμή και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας την πάλη του λαού, ενάντια στα μονοπώλια και τους καπιταλιστές. Την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ο λαός υπόκειται τα πάνδεινα, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, με τον πόλεμο να βρίσκεται στο κατώφλι του σπιτιού του, την ένδεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση, που επιδιώκουν οι δυνάστες τους, έρχεται το Κόμμα να βροντοφωνάξει την αναγκαιότητα της ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος με απόφαση του ίδιου του λαού, που επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει τη δύναμη στα χέρια του. Σ' αυτήν, λοιπόν, την ιστορική στιγμή του εορτασμού των 94 χρόνων του ΚΚΕ, οργανώσαμε τη χορωδία ΕΜΠΡΟΣ, που απαρτίζεται από λυρικούς καλλιτέχνες, επιθυμώντας να εμπνεύσουμε το λαό με τα τραγούδια μας και να βαδίσουμε μαζί το δύσβατο δρόμο, που όμως νομοτελειακά πια έχει κατάληξη στη Λαϊκή Εξουσία και την οριστική νίκη του λαού...».

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ – Συνθέτης: «Κάθε πολιτιστική ή πολιτική επιδίωξη στην τέχνη πρέπει να συνοδεύεται, εκτός από την προσεκτική και λεπτομερή ανάγνωση των προθέσεων του δημιουργού, και από την απρόσκοπτη πρόσβαση στο αποτέλεσμα, όλων των επί σκηνής εμπλεκόμενων ερμηνευτών. Τα τελευταία χρόνια πολλά έργα χάνουν ή ακόμα χειρότερα αλλοιώνουν το αρχικό νόημά τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί η άρχουσα τάξη της μουσικής παραγωγής (star system και όχι μόνο), με τη βοήθεια καλοθελητών τεχνικών της οπτικοακουστικής τεχνολογίας, διαμορφώνουν ερήμην των επί σκηνής ερμηνευτών, το παραγόμενο αποτέλεσμα. Το καθιστούν διαφημιστική υπόκρουση για τη ζωντανή προβολή ρούχων, χτενισμάτων κομμωτηρίων, φωνητικών προτερημάτων γορίλα, καθώς και άλλων τιμαλφών που ο αδαής επί σκηνής αναγνωρισμένος καλλιτέχνης φέρει. Μπορεί όλα αυτά στιγμιαία να προκαλούν εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Ο αποπροσανατολισμός που υφίσταται όμως ο κόσμος είναι διαρκής και ολέθριος. Οι καλλιτέχνες (μέλη του ΚΚΕ) που γνώρισα, καθώς και τα παιδιά που οργανώνουν την εκδήλωση, ενσυνείδητα απέχουν από αυτές τις σκηνικές εκδηλώσεις. Η κριτική τους θέση απέναντι στα έργα που θα ερμηνεύσουν, καθώς και η εξειδικευμένη τους γνώση, πολλαπλασιάζουν την ευθύνη μου για το έργο που ανέλαβα να ολοκληρώσω μαζί τους. Τους ευχαριστώ και εύχομαι στο ΚΚΕ να γιορτάζει γενέθλια, αντίστοιχα σε χρόνο με την αέναη ηλικία των έργων που θ' ακούσετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: